Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti šią savaitę?

Norint, kad pro akis neprasprūstų mylimos grupės koncertas, o savuosius virtualių ir ne tik renginių maršrutus planuotis būtų lengviau, pristatome 15min rekomendacijas. Ko nepraleisti šią savaitę?
„Šuolis“
Kadras iš filmo „Šuolis“ / Kadras iš filmo

Rugsėjo 13 d.

Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir Dainius Pulauskas Group 25-mečio koncertas – daugiau kaip prieš tris dešimtmečius džiaze debiutavęs vienas ryškiausių ir veikliausių šalies džiazo kūrėjų – klavišininkas, kompozitorius, džiazo grupių lyderis Dainius Pulauskas rengia gerbėjams staigmeną. Šiame ypatingame koncerte jis primins ne tik geriausias savo kompozicijas, bet ir įvairių kūrybos etapų bendražygius, įspūdingą savo amplua paletę – nuo solo ir duetų bei trio iki didelių ansamblių. Koncertas vyks Lietuvos rusų dramos teatre.

Fotografijų paroda „Kuriantys Lietuvai: pabėgėlių portretai ir istorijos“ – fotografė Eglės Cimalanskaitė kviečia visuomenę susipažinti su prieglobstį Lietuvoje gavusiais asmenimis. Daugeliui pabėgėlių teko palikti savo gimtąją šalį ir kreiptis prieglobsčio dėl grėsmės jų ir jų artimųjų saugumui ar gyvybei, tačiau nepaisant patirtų iššūkių, parodos „Kuriantys Lietuvai: pabėgėlių portretai ir istorijos“ herojai ne tik pasinaudojo galimybe kurti naują gyvenimą Lietuvoje, bet ir prisideda prie Lietuvos kūrimo. Paroda pristatoma Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje.

Paskaitų ciklo „Moterys mene“ renginys Vilniaus Rotušėje – pirmoji paskaita skirta fotomenininkei Violetai Bubelytei. Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje, Bubelytės jaunystės laikais, akto žanras, nors buvo ir oficialiai smerkiamas, vis dėlto egzistavo. Daugelis fotomeno draugijoje besisukiojančių fotografų kviesdavo merginas fotografuotis kopose ar miške. Bubelytei ši tradicija atrodė juokingai banali. Jai svarbiausia buvo mintis, kurią išreiškia abstraktus, nuo socialinių ženklų apvalytas nuogas kūnas. Paskaitą ves Agnę Narušytė, ją galima išgirsti tiek gyvai, tiek ir virtualiai.

Kino klubo „Šoblė“ 12-ojo sezono atidarymas – pirmojoje šio sezono peržiūroje Muzikos ir teatro akademijos dėstytojo Vytauto Dambrausko studentiškų filmų retrospektyva: „Dviguba istorija“ (2004), „Painiava“ (2005) ir „Ryba“ (2012).

Rugsėjo 14 d.

Festivalio „Literatūrinės slinktys“ Adomo Mickevičiaus bibliotekoje atidarymas. Jau dešimtąjį kartą vykstantis festivalis kasmet pristato jaunuosius literatus ir jau trečius metus iš eilės – jaunuosius dailininkus, kurių darbai kartu su proza ir poezija publikuojami penkių atskirų knygelių rinkinyje, šiemet papildytame festivalio dešimtmečiui skirta šeštąja knygele.

Režisierės Giedrės Žickytės filmo „Šuolis“ išankstinė peržiūra. Filme pasakojama Simo Kudirkos, kuris 1970-aisiais peršoko iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį ir pasiprašė politinio prieglobsčio istorija. Grąžintas atgal ir įkalintas, Simas sulaukė didžiulio tarptautinio palaikymo, dėl jo išlaisvinimo buvo rengiamos tūkstantinės demonstracijos. Filmo peržiūra – kino teatre „Pasaka“.

Rugsėjo 15 d.

Festivalio „Sirenos“ atidarymas – „Menų spaustuvės“ kiemelyje nuo 18 val. bus galima išvysti Rider Spoke pasirodymą „Ir tarė dviratinikas“.

Paulinos Pukytės knygos „Lubinas ir seradėlė“ pristatymas taps ir „Vilnius skaito“ skaityklos sezono uždarymo renginiu. Naujojoje knygoje, pasitelkdama prasmės–beprasmybės–citatos–banalybės tarpusavio priklausomybę, Pukytė toliau tyrinėja sau artimas nesusikalbėjimo, žmogaus padėties absurdiškumo, kalbos ir civilizacijos byrėjimo, laisvės ir jos nebuvimo temas.

Rugsėjo 16 d.

Festivalis „Jauna muzika“ – Menų spaustuvėje pristatys Jacobo Kirkegaardo performatyvią instaliaciją 4 kanalų sistemai „Labyrinthitis“ bei „Eustachia“ 12 balsų, taip pat Andriaus Maslekovo kūrinį „Naktinių drobių šešėliai“ smuikui ir violončelei.

Režisierės Kamilės Gudonytės spektaklio „Šventė“ premjera – spektaklio kūrėjai tokį spektaklį stato vedami aiškaus pojūčio, kad neįgalumas vis dar yra nematoma visuomenės kategorija. Norint ją suprasti, prie paties neįgalumo reikia artinti tiek teatrą, tiek žiūrovus, stengiantis pažvelgti į jo esmę, stebint ką patys negalią turintys asmenys mąsto apie neįgalumą kaip fenomeną. Spektaklyje kūrėjai siekia apnuoginti normalumo sąvoką ir iškelti klausimą apie galimą žmogaus egzistavimo įvairovę, pojūčių ir potyrių įvairumą.

Jaunųjų Sakartvelo poetų antologijos „Aidintys” pristatymas – vertėjų Gretos Ambrazaitės ir Dominyko Norkūno parengta rinktinė lietuvių skaitytojams leis iš arčiau pažvelgti į 1986–1995 m. gimusių autorių kartos poeziją, kurioje savitai reflektuojamos šalies kultūrinės bei socialinės realijos, kasdienybės pulsas, dabarties ženklai, prasmės klausimai. Renginys vyks Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialiniame bute muziejuje.

Rugsėjo 16–19 d.

Ankstyvojo kino festivalis „Pirmoji banga“ Skalvijoje – kvies į rinktinių ankstyvųjų filmų – kai kurie jų jau perkopę ir 100 metų jubiliejų – peržiūras.

Rugsėjo 17 d.

Rašytojų sąjungos Rudens sprintas Pavilione – atviro mikrofono renginys kviečiantis visus norinčius dalintis savo kūryba ar atrasti naujus mėgiamus autorius. Visi norintys šio renginio metu skaityti savo kūrybą gali registruotis feisbuko puslapyje.

Rugsėjo 18 d.

„BIX“ koncertinio albumo Berlyne 1989 m. pristatymo koncertas Lukiškių kalėjime – Berlyno sienos griūties išvakarėse Vakarų Berlyne įrašytas „Bix“ koncertas buvo laikomas dingusiu, kol netikėtas atradimas grąžino istoriją!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas