Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

17 kultūrinių renginių šventiniam Velykų savaitgaliui: ko nepraleisti?

Norint, kad pro akis neprasprūstų mylimos grupės koncertas, o savuosius virtualių ir ne tik renginių maršrutus planuotis būtų lengviau, pristatome 15min Velykinių renginių rekomendacijas. Ko nepraleisti ilgąjį savaitgalį?
Velykos Rumšiškėse
Velykos Rumšiškėse / Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Ketvirtadienis

1

Kiaušinių marginimo ir karpinių mokymai

Kviečiame vaikus, tėvelius ir visą šeimą į mokymus „Pasipuoškime namus Velykoms: kiaušinių marginimas vašku, karpiniai“. Mokymų metu susipažinsime su Velykų papročiais, simboliais, išmoksime vašku marginti kiaušinius, gaminsime tradicinius popieriaus karpinius. Kiaušinių marginimo užsiėmimui atsinešti virtų kiaušinių. Kitas reikalingas priemones suteiksime.

Kada

balandžio 6 d. 16 val.;

Kur

Kauno tautinės kultūros centras;

Kiek

nemokamai.

2

Paskaita „Velykos dvaruose“

Kviečiame visus į paskaitą „Velykos dvaruose“, kurią skaitys humanitarinių mokslų daktaras, architektūros istorikas, architektas, architektūros paveldo specialistas, Vilniaus dailės akademijos lektorius dr. Marius Daraškevičius. Paskaitoje bus pateikiami įdomūs faktai apie Velykų šventimo tradicijas dvaruose, įtraukiantys klausytojus bei skatinantys juos susidomėti dvarų kultūra, taip pat Tuskulėnų memorialiniame komplekse esančiu dvaru.

Kada

balandžio 6 d. ,17.30 val.;

Kur

Tuskulėnų rimties parko memorialinis kompleksas (LGGRTC), Vilnius;

Kiek

nemokamai.

Penktadienis

3

Velykinių margučių dirbtuvės

Artėjant Velykoms Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus rengia kūrybines dirbtuves, kurių dalyviai galės išmokti velykinius margučius dailinti tradiciniais būdais ir simboliais. Didįjį penktadienį dirbtuves rengs tautodailininkė, sertifikuota meistrė Jurgita Treinytė, o ikimokyklinėms ir pradinių klasių grupėms siūloma atskira programa

Kada

balandžio 7 d., 15 ir 17 val.;

Kur

Jono Šliūpo muziejus, Palanga;

Kiek

2 eurai.

4

Paroda „Kelkis, kelkis, jau Velykos!“

Paroda „Kelkis, kelkis, jau Velykos!“ skirta supažindinti lankytojus su turtingais liaudiškais šios šventės papročiais, apeigomis. Tikslas bus pasiektas, jeigu Velykų tradicija bus suvokta giliau ir permąstyta. Iš kartos į kartą perimami senieji papročiai nėra sustabarėjęs darinys. Kiekviena karta juos gali kūrybiškai praturtinti pagal savo pasaulėžiūrą ir padaryti suprantamus bei priimtinus labai pasikeitusiame pasaulyje.

Kada

balandžio 7 d., 10–18 val.

Kur

Naujasis Arsenalas, Vilnius;

Kiek

5 eurai.

5

Kosto Smorigino trio ir styginių kvartetas

Ilgai lauktam susitikimui su žiūrovais ir klausytojais aktorius parengė dviejų dalių koncertą, kuris neabejotinai taps dedikacija Jos Didenybei Muzikai, Jos Didenybei Dainai, Jos Didenybei Scenai. Koncerte K. Smoriginas pristatys naujausias savo dainas pagal Liutauro Degėsio, Evaldo Jaro tekstus, naujam gyvenimui bus prikeltos dainos pagal Romo Lileikio ir Sigitos Gedos eiles. Nuskambės ir K. Smorigino klasika, be kurios klausytojai neįsivaizduoja jo koncertų – dainos „Paukščiai“, „Kalėdos“.

Kada

balandžio 7 d., 19 val.

Kur

Birštono kultūros centras, Birštonas;

Kiek

16,36–26,46 euro.

6

„Saulės Kliošo“ koncertas

„Kuriame progas ir statome naujas užtvankas, kad mūsų keliai susieitų. Norime pasimatyti ir kartu romantiškai užkalbėti iš lėto artėjantį pavasarį. Išskleisk savo žiedus ir ateik neįpareigojančiam pasižmonėjimui“, – renginio anonse rašo grupė.

Kada

balandžio 7 d., 20 val.

Kur

Muzikos klubas „Vandenis“, Palanga;

Kiek

40 eurų.

7

Grupės „Velvet“ koncertas

Kauniečiai! Grupė „Velvet“ kviečia į išskirtinį koncertą Sinagogoje: pirmą kartą laikinojoje sostinėje atliksime akustinę programą. Medžiai meluos, mėnulis neliūdės, o mes suteiksime jums jaukų ir prasmingą vakarą pačioje Kauno širdyje – belieka tik ateiti ir mėgautis muzika.

Kada

balandžio 7 d., 20 val.;

Kur

SINAGOGA STUDIO, Kaunas;

Kiek

16 eurų.

Šeštadienis

8

Paroda „Gedimino miesto aušra. Seniausias Vilniaus medinis pastatas ir unikaliausi jo radiniai“

Vilniaus Pilies kalnas ir jo papėdė Neries bei Vilnios upių santakoje, kur kūrėsi Žemutinė pilis su valdovų rezidencija, yra vienas vertingiausių istorinių ir archeologinių kompleksų Lietuvoje. Dėl ypatingos vietovės geologinės sandaros ir aukštai slūgsančio gruntinio vandens gana gerai išsilaikė itin reti, laiko tėkmei neatsparūs organinės kilmės radiniai ir ši teritorija virto tikru organinės kilmės radinių lobynu. Būtent čia, Vilniaus pilių teritorijoje, prasidėjo Vilniaus – Lietuvos valstybės centro ir jos amžinosios sostinės – istorija, kurios pradžią liudija iki šių dienų išlikę unikalūs archeologiniai artefaktai, datuojami XIII a. antra puse: Pilies kalno pašlaitėje stovėjusio svirno fragmentai, auksinis žiedas, unikalus medinis balnas, apeiginė lazda, avalynės pora ir kiti radiniai.

Kada

balandžio 8 d., 10–18 val.;

Kur

Valdovų rūmuose;

Kiek

12,00 eurų.

9

Spektaklis „Triušis Edvardas“

„Esu labai laiminga, nes galiu žmonėms pasakoti istorijas“, – sakė amerikiečių rašytoja Kate DiCamillo, nuostabios istorijos „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė“ autorė. Jos 2006 m. išleistą romaną (Lietuvoje – 2012 m.) JAV tėvai išrinko geriausia knyga vaikams, o žurnalas „School Library Journal“ įtraukė į geriausių visų laikų knygų vaikams šimtuką. Kūrinys jautriai, vaikams suprantama kalba mažuosius skaitytojus moko suprasti, kas yra meilė ir abejingumas, praradimas, ilgesys, tikėjimas ir viltis. Ir ne tik suprasti, bet išmokti apie tai kalbėti.

Kam

vaikams

Kada

balandžio 8 d., 15–16.30 val.;

Kur

Vilniaus senasis teatras;

Kiek

9–10 eurų.

10

Paroda „Kraupios istorijos: Aleksandra Waliszewska ir Rytų bei Šiaurės Europos simbolizmas“

Paroda sudaryta iš daugiau kaip 200 kūrinių, sukurtų 36-ių Lenkijos, Čekijos ir Baltijos šalių menininkų nuo XIX a. iki šių dienų. Darbai atkeliavo iš 10 muziejų ir net iš ligoninės Varšuvoje kolekcijų. Visus šiuos kūrinius jungia simbolizmas ir jo padiktuotos temos: ligos, baimės, karai, epidemijos, mitologinės pabaisos. Parodos centrine ašimi tampa pirmą kartą Lietuvoje eksponuojama pasaulinio pripažinimo sulaukusios lenkų menininkės Aleksandros Waliszewskos (g. 1976) kūryba, nukelianti žiūrovus į iškalbingą fantastinių vaizdinių pasaulį.

Kam

N-14;

Kada

balandžio 8 d., 10–18 val.

Kur

Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus;

Kiek

bilieto kaina.

Sekmadienis

11

Velykos Palangoje

Visus džiugins dviejų žaismingų kiškių sceninė programa su apdovanojimais ir prizais. Vyks Velykinio margučio ridenimo rekordo siekimas, stipriausio margučio rinkimai, linksmosios estafetės ir dar daug kitų linksmybių. Svarbiausias šventės atributas – margutis, tad visi kviečiami atsinešti bent kelis stipriausius ir sudalyvauti įvairiose rungtyse ir, žinoma, margučių slėpynėse.

Kada

balandžio 9 d., nuo 13 val.;

Kur

Šventosios pėsčiųjų aikštė, Palanga;

Kiek

nemokamai.

Pirmadienis

12

„Velykos atėjo!“

Atgimusi gamta dovanoja pačią gražiausią pavasario šventę – šv. Velykas. Žemaitijoje tikima – Velykose miegosi, tai galvą ir šįmet sopės. Dar sakoma, kad žodis „Velykos“ kilo iš junginio „vėl likom“: mes vėl išlikom po niaurios ir tamsios žiemos. Laukiame Jūsų antrą Velykų dieną – balandžio 10-ąją Lietuvos liaudies buities muziejuje kartu atšvęsti gamtos pabudimą bei Kristaus prisikėlimą.

Kada

balandžio 10 d., nuo 10 val.;

Kur

Lietuvos liaudies buities muziejus, Rumšiškės;

Kiek

10 eurų.

13

Pasivaikščiojimas Lukiškių kalėjime

Dar niekada pabėgti į kalėjimą nebuvo taip paprasta. Istorinis ir aukšta tvora apjuostas Lukiškių kalėjimo kompleksas kviečia pasivaikščioti.

Kada

balandžio 6–16 d.;

Kur

Lukiškių kalėjimas, Vilnius;

Kiek

15 eurų.

Pirmadienis

14

Ekskursija „Už blizgančių fasadų: Senamiesčio kiemai ir praėjimai“

Antrą šv. Velykų dieną pakvieskite patyrinėti išvirkščią Vilnių savo šeimą ir draugus! Eime pasivaikščioti po Vilnių, kurio nematėte, tiksliau – nepastebėjote, nes tiesiog praeidavote pro šalį. Tai, ką šiandien vadiname sostinės Senamiesčiu, ne taip ir seniai buvo visas miestas, kurio gyvenimas virė ne tik pagrindinėse aikštėse ir gatvėse, bet ir kiemuose bei kiemeliuose.

Kada

balandžio 10 d., 13–15.30 val.;

Kur

prie Aušros vartų (šalia Aušros vartų g. 19), Vilnius;

Kiek

20 eurų.

15

Ekskursija „Velykų bobutės belaukiant“

Velykos – pavasario, prisikėlimo, vilties ir džiaugsmo šventė, tad švęskime visi kartu: vaikai, tėvai, seneliai! Žaismingoje ekskursijoje visai šeimai daug ką sužinosime, žaisime, bus viktorina, kurioje laimės visi, na ir dar kursime stebuklingą kiaušinį

Kam

5–9 metų vaikams;

Kada

balandžio 10 d., 11–12.30;

Kur

Pilies g. 23 (priešais Signatarų namus), Vilnius;

Kiek

12 eurų.

Trečiadienis

16

Festivalis „Klaipėdos muzikos pavasaris“

Klaipėdos koncertų salėje balandžio mėnesį skambės jau 48-ąjį kartą vykstančio „Klaipėdos muzikos pavasario“ festivalio akordai. Įspūdinga renginio programa melomanus intriguos garsių kolektyvų pavadinimais, pripažintų atlikėjų ir kompozitorių pavardėmis.

Kada

balandžio 12 d., 18.30 val.

Kur

Klaipėdoje;

Kiek

8,20–25,20 eurų.

17

Edukacijų programa „Ne tik šaknys. Pagal tėvo Juozo Lukio Sibire sukauptą archyvą“ ir „Ars Botanica“

Velykų savaitę šeimas kviečiame į edukacinius užsiėmimus ir ekskursiją po Alvydo Lukio parodas „Ne tik šaknys. Pagal tėvo Juozo Lukio Sibire sukauptą archyvą“ ir „Ars Botanica“ LNDM Prano Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33, Klaipėda).

Balandžio 12 d. 12 val. edukaciniame užsiėmime „Velykų prasmė“ susipažinsime su Prano Domšaičio kūrybos ekspozicija, menininko kūrybinėmis priemonėmis, religiniais motyvais ir išskirtinumu. Patys išbandysime grafikos techniką, t. y. kartono raižinį. Ant pasiriktos formos figūrų formuosime skirtingus paviršius, tepsime dažus ir pasitelkę grafikos presą atsispausime velykinį atviruką.

Balandžio 13 d. 15 val. edukaciniame užsiėmime „Margas vabalas“ vėlgi apžiūrėję P.Domšaičio kūrybos ekspoziciją, pasinersime į kūrybišką procesą liedami akvarelę ir piešdami tušu. Rodos, gamta jau bunda, tad užsiėmimo dalyviai kurs unikalų vabalą: margins ir glamžys popierių, spalvotus gabalėlius pavers meno kūriniais.

Kam

šeimoms;

Kada

balandžio 12–13 d.;

Kur

LNDM Prano Domšaičio galerija, Klaipėda;

Kiek

nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas