Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. Nacionalinės viktorinos prizininkai: svarbiausia ne laimėti, o dalyvauti

Artėjant 2019 m. Nacionalinei viktorinai, 15min pakalbino praėjusių metų viktorinos prizininkus: Dominyką Lašinską, užėmusį antrą vietą, ir Paulių Skirkevičių, užėmusį trečią vietą. 15min jie papasakojo, kas paskatino juos sudalyvauti viktorinoje, atskleidė sunkiausius praėjusių metų klausimus bei paragino entuziastus aktyviai dalyvauti renginyje.
Nacionalinės viktorinos apdovanojimų vakaras
Nacionalinės viktorinos apdovanojimų vakaras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

15min organizuojama 2019 m. Nacionalinė viktorina vyks sausio 26 d. (šeštadienį). Viktorina organizuojama tiek įvairiuose Lietuvos miestuose bei miesteliuose, tiek už Lietuvos ribų. Renginys yra visiškai nemokamas, o dalyvauti jame gali visi norintys.

Kodėl nusprendėte sudalyvauti 2018 metų viktorinoje?

Dominykas: Iš tikrųjų drąsiai galiu sakyti, esu tokių žaidimų veteranas. Pradėjau dalyvauti 2005 metais dar Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto organizuojamame protmūšyje, po to nuo pat pirmų žaidimų žaidžiau ir Protų Kovose pas Iną Rosenaitę. Žodžiu – dalyvauju visur, kur kviečia ar pats pamatau.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos antrosios vietos prizininkas Dominykas Lašinskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos antrosios vietos prizininkas Dominykas Lašinskas

Paulius: Intelektiniai žaidimai yra mano laisvalaikio dalis – reguliariai žaidžiu vienoje iš protmūšių lygų, taip pat keletą kartų dalyvavau Pasaulio viktorinos čempionato etapuose Lietuvoje. 2018 m. vėl pradėjus rengti Nacionalinę viktoriną, nepraleidau progos sudalyvauti ir joje.

-Apsidžiaugėte savo iškovota prizine vieta?

Dominykas: Labai apsidžiaugiau. Tikrai nesitikėjau. Turėjau vieną tikslą – laimėti sporto temą. Tai padaryti pavyko. Tai antra vieta buvo tikrai didelis „bonusas".

Paulius: Žinoma, kad nudžiugau. Tiesa, jau pačios viktorinos metu jaučiau, kad neblogai sekasi ir pasirodymas bus neblogas. Bet kad pavyks užimti netgi prizinę vietą, nesitikėjau.

– Kokį įspūdį paliko praėjusių metų viktorinos klausimai? Kas buvo sunkiausia/lengviausia?

Dominykas: Labai gerą įspūdį. Labai patiko, kad buvo pasistengta subalansuoti klausimus, kiekvienoje temoje turint lengvų, vidutinių, sunkių ir praktiškai neatsakomų, bei juos išskirstant sveiku santykiu. Tad kiekvienas dalyvis galėjo atsakyti tam tikrą skaičių klausimų.

Taip pat klausimai buvo įdomūs, tad net neatsakius smagu ką naujo sužinoti. Man sunkiausi buvo su kultūra susiję klausimai, o lengviausi – sporto.

Paulius: Organizatoriams pavyko atrasti neblogą balansą – klausimai nebuvo tokie sunkūs, kad atbaidytų platesnę auditoriją. Bet norint konkuruoti dėl aukštesnių vietų reikėjo atsakyti į sunkesnius, labiau specifinius klausimus.

Žiūrint objektyviai, man lengviausios buvo Gyvenimo ir Kūrybos temos, jose surinkau daugiausiai taškų. Sunkiausi sekėsi atsakinėti į Tradicijų temos klausimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos trečiosios vietos prizininkas Paulius Skirkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinės viktorinos trečiosios vietos prizininkas Paulius Skirkevičius

– Gal galite pasidalinti vienu ar keliais labiausiai įsiminusiais klausimais?

Dominykas: Kiek pamenu, man patiko klausimas, kur atsakymas buvo Axelis Toupanas. Taip pat įsiminė klausimas apie klasikinį patiekalą, kurio atsakymas buvo žodis, kurio nuoširdžiai nebuvau per gyvenimą girdėjęs.

Paulius: Ko gero, labiausiai įsimena tie klausimai, ties kuriais praleidi daugiausiai laiko, bandydamas iš atminties iškrapštyti ar išmąstyti teisingą atsakymą.

Ko gero, labiausiai įsimena tie klausimai, ties kuriais praleidi daugiausiai laiko, bandydamas iš atminties iškrapštyti ar išmąstyti teisingą atsakymą.

Arba tie, į kurios atsakydamas, atsakymą labiau spėji nei žinai, ir jis pasirodo teisingas. Atsimenu, kad labai nustebau, kai sugebėjau teisingai užrašyti lietuvio beisbolininko D.Neverausko pavardę, kurią buvau kažkur girdėjęs tik „viena ausimi“.

– Ar dalyvausite 2019 metų viktorinoje?

Dominykas: Be abejo. Kaip minėjau, dalyvauju beveik visur, be to, reikia ginti aukštą vietą.

Paulius: Taip, jau užsiregistravau ir dalyvausiu šių metų viktorinoje.

– Kaip vertinate šį renginį? Kodėl ragintumėte kitus žmones dalyvauti?

Dominykas: Vertinu labai gerai. Esu ir pats truputį organizavęs žaidimų, tad žinau, kiek reikia sunkaus darbo darant tokį renginį. Visus raginčiau dalyvauti, nes įdomu palyginti savo žinias su kitais (pavyzdžiui, galima susiorganizuoti dalyvauti klasei, grupei, šeimai ar darbovietei) ir sužinoti įdomių faktų apie Lietuvą.

Paulius: Viktoriną vertinu gerai. Džiaugiuosi, jog organizatoriai ėmėsi atgaivinti anksčiau vykusią, bet nutrūkusią viktoriną lietuviška tematika. Manau, kad tai puiki proga pasitikrinti savo žinias apie Lietuvą ir, be abejo, sužinoti kažką naujo.

Tuo pačiu tai galimybė žiniomis pasivaržyti draugų, pažįstamų kompanijoje ar platesniame visos Lietuvos kontekste. Nors čia, ko gero, svarbesnis olimpinis principas – „svarbu ne laimėti, o dalyvauti“.

Čia, ko gero, svarbesnis olimpinis principas – „svarbu ne laimėti, o dalyvauti“.

Tikrai raginčiau visus užsiregistruoti ir puikiai bei turiningai praleisti šeštadienio pusdienį.

-Ar tikitės tapti šių metų viktorinos čempionu?

Dominykas: Visada, kai dalyvauju, tikiuosi laimėti. Žinau, kad konkurentai labai stiprūs, bet su trupučiu sėkmės – viskas įmanoma.

Paulius: Tokio specialaus tikslo sau nekeliu. Manau, kad bus pakankamai sunku pakartoti ir praėjusių metų rezultatą. Tiesiog stengsiuosi parodyti savo žinias, o jeigu rezultatas atneš čempiono titulą, būsiu maloniai nustebęs.

Portalo 15min organizuojama Nacionalinė viktorina vyks 2019 m. sausio 26 d. Tai individualus žinių patikrinimo konkursas, kurio metu tą pačią dieną įvairiose Lietuvos ir Europos vietose susirinkę žmonės atsakinėdami į klausimus tikrinsis savo žinias apie Lietuvą – jos istoriją, kultūrą, žmones ir taip toliau.

Renginys yra nemokamas, o dalyvauti jame gali kiekvienas norintis.

Iš viso viktorinos dalyviai turės atsakyti net į 240 klausimų. Jie bus pateikti atspausdinti ant klausimų lapo, o dalyviai per nustatytą laiką turės įrašyti kuo daugiau atsakymų.

Viktorina vyks daugiau negu 30-yje miestų ir miestelių. Rasti viktorinos vietų sąrašą ir užsiregistruoti galima čia.

Daugiau informacijos apie Nacionalinę viktoriną galima rasti 15min polapyje, skirtame Nacionalinei viktorinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas