Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

70-ojoje Berlynalėje – dėmesys įvairovei, politikai ir nacistinei praeičiai

Vokietijos sostinėje šį ketvirtadienį prasidedančiame 70-ajame Berlyno kino festivalyje pagrindinis dėmesys bus skiriamas kūrėjų įvairovei, politikai ir iš niūrios nacistinės praeities šešėliams.
70-oji Berlynalė
70-oji Berlynalė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vienoje iš trijų didžiausių Europos kino švenčių, stovinčių vienoje gretoje su Kanų ir Venecijos festivaliais, šiemet bus parodyta nemažai moterų režisierių ir politinio turinio filmų iš viso pasaulio, taip pat pripažintos nemalonios su praeitimi susijusios tiesos.

Po Holivude vykusių karštų diskusijų dėl baltaodžių ir vyrų kūrėjų dominavimo paskutiniuose nominacijų sąrašuose, naujieji Berlynalės vadovai žada per 11 dienų truksiantį renginį užtikrinti kino „įvairovę“.

„Mano tikslas – užtikrinti tokiems filmams platformą. Norime suteikti vietos įvairovei“, – sakė vienas iš festivalio direktorių Carlo Chatrianas.

„Nesakau, kad mes pristatome tobulus filmus..., bet (rodome) filmus, pristatančius kino įvairovę“.

Pirmą kartą festivalis organizuojamas vadovaujant naujiems direktoriams C.Chatrianui ir Mariette Rissenbeek, pakeitusiems pernai atsistatydinusį ir 18 metų Berlynalei vadovavusį Dieterį Kosslicką.

Pernai D.Kosslickas pasirašė festivalio vadinamąjį „50/50“ pasižadėjimą siekti, kad ateityje Berlynalės programoje abiejų lyčių kūrėjų būtų po lygiai, būtų siekiama skaidrumo filmų atrankoje.

Neseniai vykusioje spaudos konferencijoje M.Rissenbeek atkreipė dėmesį, kad pertvarkius festivalio struktūrą daugumos festivalio sekcijų meno vadovės yra moterys.

Tačiau iš 18 juostų, besivaržančių dėl „Auksinio lokio“ apdovanojimų, yra tik šeši moterų režisuoti filmai – vienu mažiau nei 2019-aisiais.

Tarp konkursinėje programoje dalyvaujančių juostų yra Sally Potter filmas „The Roads Not Taken“ su ispanų kino žvaigžde Javieru Bardemu ir amerikietės Kelly Reichardt juosta „First Cow“.

Be to festivalio raudonuoju kilimu šiemet turėtų žengti visa virtinė moterų įžymybių.

Tarp jų bus britų aktorė „Oskaro“ laureatė Helen Mirren, atsiimsianti festivalio apdovanojimą už gyvenimo pasiekimus, o taip pat buvusi kandidatė į JAV prezidentus Hillary Clinton, apie kurią sukurtas penkių dalių dokumentinis filmas.

Nacizmo šešėliai

C.Chatrianas perspėjo nedėti Berlinalei politinio renginio „spaudo“, nors 70-ajame festivalyje politika bus viena pagrindinių temų.

Jubiliejinį renginį neseniai aptemdė neseniai pasirodžiusi informacija, kad pirmasis festivalio direktorius Alfredas Baueris buvo aukšto rango nacis.

Laikraščio „Die Zeit“ tyrimui atskleidus, kad A.Baueris užėmė aukštą postą nacių propagandos ministro Josepho Goebbelso galingoje Reicho kino valdyboje, buvo atšauktas prestižinis Alfredo Bauerio apdovanojimas.

Antradienį festivalio organizatoriai pranešė, kad paprašė Miuchene įsikūrusio Šiuolaikinės istorijos instituto išsiaiškinti, kokį vaidmenį A.Baueris atliko hitlerinio režimo metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas