Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Gelūnas atšaukė muziejų pavadinimų keitimą: dėkojo diskutavusiems

Antradienį Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus (LNDM) direktorius Arūnas Gelūnas savo feisbuko paskyroje paskelbė, kad „Vytauto Kasiulio dailės muziejaus“ ir „Prano Domšaičio galerijos“ pavadinimų keitimas buvo įgyvendintas netinkamai.
Arūnas Gelūnas 15min studijoje
Arūnas Gelūnas 15min studijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nepaisant to, kad idėja sukurti visus Lietuvos diasporos dailininkus pristatantį muziejų ir ekspoziciją laikau gera ir sulaukusia plataus palaikymo.

Nepaisant to, kad ekspertinis Lietuvos dailėtyros ratas yra įsitikinęs, jog V.Kasiulio pavardė sunkiai galėtų simbolizuoti visų iš Lietuvos pasitraukusių lietuvių, žydų, lenkų, rusų ir kitų tautybių menininkų dailės pristatymą.

Nepaisant to, jog V.Kasiulio kūriniai nebuvo perduoti Lietuvos dailės muziejui (dabar – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus) pasirašant tokiais atvejais įprastą dvišalę tarpusavio įsipareigojimų sutartį, pridedant perduodamų kūrinių sąrašą (tokios sutarties savo archyvuose aktyviai ieškojome dvejus metus, bet neradome).

Nepaisant to, kad savo sumanymo sukurti platų Lietuvos diasporos horizontą atspindinčią nuolatinę ekspoziciją – su Kasiulio, Mikšio, Mončio, Kašubos, Kašubienės, Arbitblato, Chvoleso, Meko, Kezio, Jonyno, Gailiaus, Žoromskio ir kitų talentingų menininkų kūriniais – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus neatsisako ir jis bus įgyvendintas 2022 metais.

Nepaisant visko, kas išsakyta.

Lietuvos nacionalinis dailės muziejus pripažįsta, kad „Vytauto Kasiulio dailės muziejaus“ ir „Prano Domšaičio galerijos“ pavadinimų keitimas buvo įgyvendintas netinkamai, neskyrus reikiamo dėmesio viešoms diskusijoms, deramai neinformavus susijusių asmenų rato (ne tik giminių, bet ir diplomatų, politikų, ekspertų, kurie aktyviai prisidėjo šiuos muziejus kuriant). Šiai iniciatyvai, kaip ir daugeliui kitų muziejaus projektų, sutrukdė tiek COVID-19 pandemijos karantinas, tiek ir patirties stoka.

Todėl šiandien oficialiu raštu kreipsiuosi į Lietuvos Kultūros ministrą, prašydamas atšaukti dviejų Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinių – Vytauto Kasiulio dailės muziejaus ir Prano Domšaičio galerijos – pavadinimų pakeitimą, galimai sugrįžtant prie šios iniciatyvos po išsamių viešų diskusijų, kurios prasidės 2021 rudenį. Būtent šiam tikslui LNDM rengiama moksline konferencija.

Konferencija vyks 2021 m. spalio 27 d. Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) ir (arba) nuotoliniu būdu.

Ačiū tiems, kurie diskutavote, bet ne tiems, kurie užgauliojote“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas