Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aktyvus sezonas kūrėjams: dėmesys Lietuvos galerijoms tarptautinėse meno mugėse ir globalinis atšilimas

Naujas rudens sezonas – atkyvus Lietuvos galerinikams ir meninikams. Daugelis stipriausių šalies galerijų („The Rooster Gallery”, „Vartai”, „Meno Niša”, „AV17”, „Meno Parkas”, „Drifts”, „Editorial”) jau prisistatė tarptautinėse meno mugėse – „ENTER“ Kopenhagoje, „Positions“ Berlyne, „ViennaConteporary“ Vienoje, Varšuvos meno mugėje bei „Art-O-Rama“ Marselyje, rašoma pranešime spaudai.
Paroda
Paroda / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Menas Paroda

Dalyvavimas tokiuose tinklaveikos renginiuose galerijoms svarbus dėl pasaulinės auditorijos dėmesio, prieigos prie naujų rinkų, atstovaujamų menininkų populiarinimo, tendencijų stebėjimo bei tinklų kūrimo. Būtent mugių metu dažnai užsimezga naujų projektų idėjos, kultūriniai mainai, o menininkai sulaukia kvietimų į rezidencijas, svarbias parodas, jų kūriniai patenka į įtakingas meno kolekcijas.

Pasak „The Rooster Gallery“ įkūrėjos Jurgitos Juospaitytės-Bitinienės Lietuvos galerijos ir atstovaujami menininkai yra mėgstami ir gerai vertinami tarptautinės publikos. „Lyginant su kaimynėmis Latvija ar Estija, Lietuvos meno rinka dinamiškesnė, lietuviai ženkliai aktyvesni dalyvavimo meno mugėse požiūriu, pas mus veikia daugiau tarptautinę veiklą vystančių galerijų. Stipriu mūsų šalies vizualiųjų menų lauko reputacijos katalizatoriumi tapo menininkų Linos Lapelytės, Emilijos Škarnulytės, Rūtės Merk, Andriaus Zakarausko, Pakui Hardware sėkmingai vystomos tarptautinės karjeros.

Esame tikrai matomi, – štai, kad ir „Bottega Veneta“ užsakymu sukurtos Vytauto Kumžos fotografijos publikuotos prestižinių mados namų naujausiame fanzine; ką jau kalbėti apie praėjusios savaitės istorinės reikšmės įvykius Paryžiuje, kuomet MO muziejus pasirašė bendradarbiavimo sutartį su pasaulinio garso „Pompidou“ centru – energingai vardina J.Juospaitytė-Bitinienė.

Susiduriama ir su iššūkiais. Praėjusią savaitę galerijos „Vartai“, „The Rooster Gallery“, „Meno parkas“ dalyvavo Austrijos meno mugėje „ViennaConteporary“, lankytojams parengusios kuruotas atstovaujamų menininkų kūrybos ekspozicijas. Galerija „Eastcontemporary“ pristatė lietuvių kūrėjos Anastasios Sosunovos kūrybą ir pelnė specialųjį komisijos prizą „Gallery Queer Art Prize 2024“, tačiau šįkart meno mugė neišvengė nuostolių. Austriją, kaip ir kitas centrinės Europos šalis, praėjusią savaitę siaubė liūtys, potvyniai ir stiprūs vėjai.

Dėl ekstremalių oro sąlygų gyventojams ir miesto svečiams rekomenduota neiti iš namų, sutriko net ir skrydžiai, tad meno mugę aplankė ženkliai mažiau žmonių nei įprasta. Klimato reiškiniai sutrikdė tiek vietinių, tiek tarptautinių dalyvių planus, o tai atkreipia dėmesį į vis didesnę klimato kaitos įtaką kasdieniam gyvenimui, šiuo atveju net kultūriniams renginiams. Situacija ne tik rodo globalinio atšilimo poveikį kultūros sektoriui, bet ir atkreipė dėmesį į būtinybę imtis veiksmų siekiant mažinti klimato krizės padarinius.

Lietuvos galerijos su džiaugsmu laukia artėjančios jubiliejinės meno mugės „Art Vilnius“, kuri vyks spalio 4-6 dienomis. Mugė parengė ypatingą programą, kurios fokusas Šiaurės šalys. Mugėje dalyvaus 67 galerijos, 15 institucijų ir daugiau nei 300 menininkų iš 14 valstybių. Tai puiki proga susipažinti su šiuolaikinio meno tendencijomis, bei naujausiais menininkų kūriniais Vilniuje.

Intensyvų Lietuvos turą tarptautinėse meno mugėse lapkritį pratęs galerija „Meno parkas“ dalyvausianti didžiausioje Italijos meno mugėje „Artissima“, bei „The Rooster Gallery“ meno mugėje „Art Dubai. Editions“. Tai naujas garsios meno mugės „Art Dubai“ renginys dėmesį skirsiantis fotografijai, keramikai bei kitoms tiražuojamoms meno formoms.

Lietuvos galerijų matomumas tokiuose renginiuose ne tik padeda garsinti pavienius menininkus ir pritraukti teigiamo pasaulio žiniasklaidos dėmesio, bet ir ženkliai prisideda prie teigiamos šalies reputacijos, kūrybiško įvaizdžio įtvirtinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas