Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ant netrukus duris atversiančios „Mokslo salos“ stogo – hipių laikus primenanti laisvės muzika

35-ąsias Baltijos kelio metines Kaunas kviečia paminėti miestiečių jau pamėgtoje vietoje – Nemuno saloje. Rugpjūčio 23 d. 18 val. ant Mokslo ir inovacijų centro stogo skambės laisve pulsuojanti koncertinė programa, nukelsianti į hipių laikus, – pranešimu spaudai informuoja renginio organizatorius festivalis „Operetė Kauno pilyje“.
Kauno bigbendas koncertuos ant Mokslo ir inovacijų centro stogo
Kauno bigbendas koncertuos ant Mokslo ir inovacijų centro stogo / Jono Danielevičiaus ir Eriko Ovčarenko/BNS nuotr. montažas

Skambės hipių laikų muzika

Kauniečių mylimas festivalis „Operetė Kauno pilyje“ jau antrą kartą imasi iniciatyvos kultūriškai aktyvinti Nemuno salos erdvę. Ant netrukus lankytojams duris atversiančio Mokslo ir inovacijų centro „Mokslo sala“ stogo itin dera muzikiniai masiniai renginiai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mokslo sala
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Mokslo sala

Baltijos kelias yra viena svarbiausių politinių demonstracijų Baltijos šalių istorijoje. Ši taiki manifestacija įvyko 1989 m. rugpjūčio 23 d., kai lietuviai, latviai ir estai susijungė į 600 km ilgio gyvąją grandinę.

Šiuo būdu pasauliui pademonstravome, kad esame pasirengę taikiai kovoti už savo laisvę. Tą dieną apie 2 milijonai žmonių susikibo rankomis nuo Vilniaus iki Talino, nutiesdami kelią į Nepriklausomybę.

Rugpjūčio 23 d. siūloma prisiminti ir pasiklausyti muzikos, kuri išlaisvina.

„Gėlių vaikai in Jazz“ – tai programa bylojanti apie laiką, kai į pasaulį buvo žiūrima kitomis akimis, turtai matuojami ne pinigais, o laisve veikti.

Dainos nukels į XX a. hipių laikus, kai laisvalaikiais buvo grojama rūsiuose ar garažuose, klausomasi roko grupių „The Doors“, „Deep Purple“, „Led Zeppelin“, „The Beatles“.

Ilgi plaukai, keliaujančios per rankas knygos „Rugiuose prie bedugnės“, „Kelyje“ bei Liuksemburgo muzikinės radijo laidos, įskėlusios kaitrą lietuviško roko grupėms „Gėlių vaikai“, „Aitvarai“, „Gintarėliai“, „Eglutės“.

Aprengs nauju rūbu

Hipių laikų muziką dovanos Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Tomas Botyrius), valstybinis choras „Vilnius“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas), koncertui diriguos Giedrius Pavilionis.

Melodingos programos dainos, kaip antai – „Pievų oras“, „Gėlių vaikai“, „Žydi gėlės laukuose“, „Šmėklos“, „Stebis tėtis ir mama“ - primins apie mūsų gyvenimo istorijas, svajojančias ir maištingas sielas.

Sumanymas kokybiškai, kitaip atgaivinti lietuviško roko dainas ir jas priminti ir plačiau paskleisti gimė 2022 m., kuomet Kaunas buvo Europos kultūros sostine, taip pat minėjo lietuvių disidento Romo Kalantos žūties 50-ąsias metines.

Pasitinkant Baltijos kelio 35-etį, puiki proga sugrįžti prie šios programos ir dainų, kuriose jaučiami laisvės ir veržlumo ritmai, bei mūsų tėvų jaunystės dainų. Jose nenorėta atkartoti praeities skambesio, todėl senosios dainos bus aprengtos nauju rūbu, kurį „pasiuvo“ kompozitoriai Zita Bružaitė ir Jievaras Jasinskis, aranžavę dainas chorui ir bigbendui.

Renginys nemokamas

Kauno bigbendas – jau daugiau nei 30 metų yra vienas iš pagrindinių Kauno džiazo kultūros centrų. Kolektyvas tapo Lietuvos džiazo scenos legenda, koncertuojančia su šalies džiazo meistrais bei pasaulinėmis muzikos žvaigždėmis.

Jono Danielevičiaus nuotr./„Kauno bigbendas“
Jono Danielevičiaus nuotr./„Kauno bigbendas“

Jis nuolat dalyvauja svarbiausiuose džiazo festivaliuose, įskaitant „Kaunas Jazz“ ir Birštono džiazo festivalį. Be to, bigbendas aktyviai prisideda prie jaunimo muzikos edukacijos, organizuodamas interaktyvius koncertus ir edukacinius projektus.

D.Matvejev nuotr./Artūras Dambrauskas ir Valstybinis choras „Vilnius“
D.Matvejev nuotr./Artūras Dambrauskas ir Valstybinis choras „Vilnius“

Valstybinis choras „Vilnius“ – profesionalus kolektyvas, pasižymintis kūrybiškumo ir profesionalumo sinteze, įvairiapusiškumu ir edukacine veikla. Choras ypatingą dėmesį skiria lietuviškos muzikos sklaidai, nuolat rengia šiuolaikinių lietuvių kompozitorių kūrinių premjeras, įrašo išskirtinius kūrinius.

Dabartinis vyr. dirigentas A.Dambrauskas, vedantis kolektyvą nuo 2015 m., siekia derinti akademinę ir lengvąją muziką, taip atverdamas plačias menines galimybes.

„Vilnius“ organizuoja Tarptautinį šv. Jokūbo festivalį, tapusį neatsiejama sostinės kultūrinio gyvenimo dalimi.

Renginys nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai