Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Bažnytinio paveldo muziejuje vyks Ulrikės Reichert ir Jocheno Schaalio tekstilės restauravimo dirbtuvės

Bažnytinio paveldo muziejuje birželio 12–14 d. vyks tekstilės restauratorės Ulrikės Reichert ir lazerio technologijų pritaikymo tekstilės restauravimui specialisto Jocheno Schaalio (Kelnas, Vokietija) dirbtuvės. Programoje numatyta visuomenei atvira nemokama paskaita ir praktinės dirbtuvės šios srities profesionalams, rašoma pranešime spaudai.
Relikvija iš Goldene Kammer (Auksinis kambarys) iš Šv. Urulės bažnyčios Kiolne, Vokietijoje. Ulrike Reichert archyvo nuotr.
Relikvija iš Goldene Kammer (Auksinis kambarys) iš Šv. Urulės bažnyčios Kiolne, Vokietijoje. Ulrike Reichert archyvo nuotr.

Birželio 12 d. paskaitoje „Auksas ir šilkas – Europos bažnyčių lobynai pro tekstilės restauratoriaus akinius“ restauratorė pasakos apie istorinės tekstilės tyrimų ir konservavimo ypatumus ir pateiks atliktų darbų apžvalgą: ji restauravo relikvijas iš „Auksinės koplyčios“ (Goldene Kammer) Šv. Uršulės bažnyčioje Kelne, Šv. Ambrozijaus relikvijas Milane, relikvinius audinius iš Šv. Severino bažnyčios Kelne, palę iš Šv. Servacijaus bažnyčios Zygburge, kapą iš Gdansko liturginių rūbų lobyno Liubeke. Praktinės tekstilės restauravimo dirbtuvės „Lazerio technologijų panaudojimas tekstilės restauravime“ ir „Audinio analizė pagal CIETA metodą“ skirtos tik šioje srityje dirbantiems restauratoriams. Paskaita vyks Bažnytinio paveldo muziejuje 18 val. Renginys nemokamas, vyks vokiečių kalba su vertimu į lietuvių; į paskaitą kviečiami visi besidomintys.

Tekstilės restauratorė Ulrikė Reichert yra ilgametė Bažnytinio paveldo muziejaus bendradarbė. Ji padėjo įkurti muziejaus ekspoziciją ir įrengti saugyklas, jos vadovaujamose dirbtuvėse Kelne stažavo muziejaus tekstilės restauratorė Indraja Kubilytė. Ulrikė turi didžiulę tekstilės restauravimo patirtį, yra dirbusi su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos muziejais. Jos profesinėje biografijoje – restauruoti objektai nuo IV a. relikvijų iki mados dizainerės Coco Chanel sukurtų drabužių kolekcijos. 1987–1989 m. Lione ji dėstė audinių analizę pagal CIETA (Centre international d’étude des textiles anciens) taikomą metodą; publikavo straipsnių apie istorinės tekstilės audinių analizę dešimtyje specializuotų leidinių. Ulrikė Reichert yra lazerio technologijos panaudojimo tekstilės restauravime pradininkė. Dirbtuvėse jai talkins jos vyras lazerio technologijų specialistas Jochenas Schaalis – lazerį jis pritaikė tekstilės restauravimui. J. Schaalis papasakos apie lazerio struktūrą ir valdymą. Specialiai šioms dirbtuvės svečiai atsigabens lazerio įrangą, kuria dirba patys.

Pirmą dirbtuvių dieną vyks praktiniai darbai: dalyviai išmėgins audinio valymą lazeriu. Antrą dieną bus atliekama audinio analizė pagal CIETA metodą – nagrinėjami konkretūs audinių pavyzdžiai, analizuojamos pagrindinės ir išvestinės audinio pynimo technikos, lampaso, damasto, metmenų aksomo, brošuoto audinio pynimo technikos.

Dirbtuvių darbinė kalba – anglų. Dalyviams bus išduoti dalyvavimo dirbtuvėse sertifikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius