Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Cirkas parke, skulptūros nutekamuosiuose vamzdžiuose: festivalis SPOT jau kitą savaitę

Lygiai už savaitės, liepos 11 dieną, Vilniaus erdvėse prasidės jau septintą kartą Menų spaustuvės rengiamas tarptautinis gatvės menų festivalis SPOT, kuriame ančių performansas, klajojantis cemento užtemimų projektas, šiuolaikinio cirko, šiuolaikinio šokio ispanų, katalonų, prancūzų, olandų, suomės bei lietuvių kūrėjų darbai, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Brace for Impact
Brace for Impact / Kolja Huneck nuotr.

Nuo Niujorko, Berlyno ir Hanojaus iki Vilniaus senamiesčio gatvių

Nors festivalis SPOT dažniausiai siejamas su Vilniaus viešose erdvėse atliekamais netikėtais pasirodymais, tačiau šįkart jame ir kitokio pobūdžiai radiniai – skulptūros! Jau šį penktadienį į Vilnių festivaliui SPOT ruoštis atvyksta ispanų menininkas Isaac Cordal, kuris kvies Vilniaus senamiesčio gatvelėse atrasti jo kuriamas skulptūrėles, klajojančiame projekte „Cement Eclipses“.

Londone, Briuselyje bei Bilbao mieste gyvenęs menininkas kuria trumpalaikes ir ilgalaikes miesto intervencijas, kurios sudarytos iš mažų įvairių figūrų skulptūrėlių, kuriomis Isaac išreiškia šiuolaikinę visuomenę. Nuo pat savo kūrybos pradžios menininkas vaizduoja stereotipinį veikėją – pusamžį, praplikusį vyrą pilku kostiumu, o viešosios erdvės čia atlieka bene pagrindinį vaidmenį, nes jų pasirinkimas tampa esmine kūrybos dalimi.

Isaac Cordal nuotr./Cement Eclipses projektas
Isaac Cordal nuotr./Cement Eclipses projektas

„Mano kūrybą galima aptikti tokiuose miestuose kaip Berlynas, Londonas, Bogota, Briuselis, Zagrebas, Viena, Taipėjus, Milanas, Niujorkas, Amsterdamas, Paryžius, Hanojus ir kt. Pasitelkęs miniatiūrizavimą ir sąmoningą išdėstymą, praplečiu pėsčiųjų, radusių skulptūras gatvėje, vaizduotę. „Cement Eclipses“ – tai kritiškas mūsų, kaip socialinės masės, elgesio apibrėžimas. Šiuo meno kūriniu siekiu atkreipti dėmesį į mūsų nuvertėjusį santykį su gamta, kritiškai žvelgiant į šalutinį mūsų evoliucijos poveikį“, – teigia Isaac Cordal.

Šias ypatingas skulptūras bus galima aptikti nutekamuosiuose vamzdžiuose, ant pastatų, ar net ant autobusų stotelių – daugelyje neįprastų ir neįtikėtinų vietų – Vilniaus senamiestyje jau liepos 11-14 dienomis!

Netikėtas dėmesys miesto antims

Liepos 11 ir 12 dienomis SPOT festivalio žiūrovai bus kviečiami ir į tarpdisciplininės menininkės Marijos Baranauskaitės – Liberman pasirodymą „Ančių performansas“, kuriame tvenkinyje plaukiojančios antys netikėtai atsidurs dėmesio centre. Iki šiol, pasitelkusi performansų meną, M. Baranauskaitė tyrinėjo, ką reiškia pasirodyti žiūrovams, kurie būtų ne žmonės, o objektai, pavyzdžiui – sofos.

„Ančių Performansas“ drąsiai praplės šią sritį, mat šį kartą pasirodymas yra skirtas žmonėms. Pasirodymo metu bus skatinama pažvelgti į gyvūnų ir žmonių santykius naujomis akimis. Šio sprendimo priežastys ir posthumaniškieji pagrindai bus pristatomi performatyvioje paskaitoje, kurios metu nurodoma pasirodymo struktūra, po šios paskaitos žiūrovai leisis į kelionę po miestą, judėdami link tikrosios pasirodymo scenos. Tai be galo prasmingas ir įpareigojantis pasiruošimas prieš kulminaciją prie tvenkinio!

Šiuolaikinis cirkas parke, kieme bei aikštėje

Liepos 11 ir 12 dienomis SPOT festivalio programoje, Lietaus parke Šeškinėje įvyks ir suomės, reziduojančios Kaune, Aino Mäkipää šiuolaikinio cirko darbas – „Gandras“. Aino susižavėjo gandrais atvykusi gyventi į Lietuvą. „Besikartojančios gandrų kelionės puikiai atspindi, mano kaip cirko menininkės neužtikrintą, nuolatos judėti iš vienos vietos į kitą verčiantį gyvenimo būdą.

Guilherme Costa Oliveira nuotr./Espera pasirodymas
Guilherme Costa Oliveira nuotr./Espera pasirodymas

Gandro dualumas, elegantiška išvaizda ir iššūkių pilna kasdienybė mane intriguoja bei tampa pagrindu spektaklio scenografijai“, – teigia šiuolaikinio cirko menininkė. „Gandras“ tai vizualiai paveikus šiuolaikinio cirko pasirodymas, tyrinėjantis žmogaus ir gandro ryšį, remiantis liaudies dainomis, moksliniais tyrimais ir šių didingų paukščių stebėjimu jų natūralioje aplinkoje.

Kitas šiuolaikinio cirko pasirodymas – „Espera“ vyks liepos 13 ir 14 dienomis, Istorijų namų vidiniame kieme. 2017 metais šis pasirodymas Kritikų apdovanojimuose buvo įvertintas kaip geriausias gatvės pasirodymas, o 2021 metais festivalyje TAC pelnė geriausio pasirodymo apdovanojimą. Katalonų trupės „Compania de Circo eia“ kūrinyje „Espera“ žiūrovai bus kviečiami iš arti patirti tai, kas vyksta scenoje.

„Atmosferoje, sudarytoje iš paprastų judesių, kuri nukels mus į vietą, nutolusią nuo mūsų laiko, akrobatai virs judesio meistrais, o prieš mus iškils prarasti peizažai, kupini žmogiškų gestų ir nuoširdžių susitikimų. Mūsų pradinis taškas – žmonių poreikis susiburti aplink ką nors bendro, dalintis baimėmis, viltimi ir kitomis pagrindinėmis emocijomis grupėje gali būti labai veiksminga, jei sugebame neperžengti subtilios paprastumo ribos“, – pasakoja trupė.

Šių metų festivalio SPOT programoje Šnipiškių aikštėje liepos 13 ir 14 dienomis bus galima išvysti ir akrobatinį olandų trupės „Knot on hands“ pasirodymą „Brace for Impact“, kuriame trys akrobatai ieškos pusiausvyros ribų. Siekdami balanso, akrobatai atras naujus būdus, kaip judėti į priekį ir keliauti erdvėje. Kelionės metu jie tyrinės vienas kito (ne)įmanomumus ir atras, ką iš tiesų reiškia visą savo svorį atiduoti į kito rankas.

Mes visi esame vieta

Džiugu, kad į Vilnių sugrįžta ir prieš kelerius metus SPOT festivalyje viešėjusi katalonų „Eléctrico 28“ komanda. Šįkart festivalio metu jie publikai pristatys naujausio savo darbo „The Place“ eskizą. „Naujasis trupėsEléctrico 28“ pasirodymas yra apie santykį su vieta. Ją stebėti, jausti, apsigyventi joje, įsivaizduoti ir apibūdinti. Kokios vietovės, daiktai ir būtybės egzistuoja jos viduje? Kaip ji paskiriama? Ko ji iš mūsų tikisi? Kas jai gali nutikti? Ar ji mus taip pat gali nuvesti kitur?“, – klausia menininkai. „The Place“ – tai pasakojimas apie vietą, kuri iš pirmo žvilgsnio nėra ta, kurią būtų galima įsimylėti.

Tai nėra tokia vieta, apie kurią būtų skelbiame kelionių vadovuose ar kurią kas nors norėtų ypatingai fotografuoti. Šio pasirodymo eskizas kvies žiūrovus pamatyti, išgirsti, paliesti ir prisijungti prie vietos ir joje esančių vietų, suvokti, jog iš tiesų mes patys esame vieta. „The Place“ bus galima išvysti liepos 12 ir 13 dienomis, Šeimyniškių gatvėje esančioje vaikų žaidimo aikštelėje.

Šiuolaikinis šokis balkonuose ir po tiltu

Septintą kartą vyksiančiame tarptautiniame gatvės menų festivalyje SPOT vilniečiai bei miesto svečiai išvys ir net 3 šiuolaikinio šokio pasirodymus.

Liepos 12 ir 13 dienomis, SPOT žiūrovus pakvies į Europos humanitarinio universiteto kiemą, kuriame įvyks prancūzų „Collectif la Meandre“ pasirodymas „Bien Parado“. Tai šokio spektaklis viešajai erdvei, kuriame šokėja iš Sevilijos susitinka su elektronine muzika. Šis pasirodymas pasakos apie intymią revoliuciją bei pradeda svarbų dialogą tarp paveldo ir dekonstrukcijos.

Pasitelkę kubo formos sceną ir viešąją erdvę Vilniaus senamiestyje kaip vienintelį foną, šokėja ir muzikantas prisijaukins vienas kitą ir judės laike, kol atras bendrą ritmą. „Bien Parado“ – tai odė laisvei ir vidinė kova dėl išsilaisvinimo.

Liepos 13 ir 14 dienomis, po Vingio parko tiltu įvyks prancūzės Claros Giambino ir lietuvio Arūno Mozūraičio šokio pasirodymas „One“. Šis šokio kūrinys vaizduos vienybę, ryšį ir besąlygišką meilę tarp dviejų žmonių, nepaisant jų lyties, kultūrinės kilmės, įsitikinimų, stiliaus ar rasės. „Kartu „One“ yra ilgalaikės gamtos galios ir jos puoselėjamų gilių ryšių liudijimas.

Prisijunkite prie mūsų švęsdami darnią vienybę, kuri pranoksta mūsų skirtumus, ir mėgaukitės transformuojančiu dviejų sielų šokiu, susiliejančiu į išskirtinę, didingą jėgą. Tai meditacinė kelionė ir analogija šių dienų šokio scenai, kuri panardins žiūrovą į tapsmą VIENU“, – pasakoja Arūnas ir Clara.

Paskutiniąją festivalio SPOT dieną, liepos 14-ąją lietuvių „Ulna dance company“ komanda pakvies į Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemą, kuriame bus galima išvysti jų šokio spektaklį „Balkonas“. „Spektaklis naujai žvelgia į mūsų judėjimo ir aplinkos ryšį: kaip keičiasi visų šių dedamųjų dalių santykis ir visuma, kaip galėtų pasikeisti mūsų patirtis ir istorija, perkėlus veiksmą į visiškai kitokią aplinką?

„Balkonas“ kviečia žiūrovus tapti lygiaverte eksperimentinės kelionės dalimi, kurioje kiekvienas judesys yra žingsnis į naujas sąveikos formas, o kiekviena mizanscena yra naujas pasaulio interpretavimas“, – pasakoja kūrėjai. „Balkonas“ metu šokėjai kurs skirtingas vyksmo erdves, atskleisdami aplinkos įtaką judėjimui. Taip nuolatos kuriamas nuoseklus naratyvas iš be perstojo kintančių elementų esančių erdvėje – objektų, įvairių detalių, žiūrovų. Tai ne tik pasakojimas apie judesį – tai galimybė pajausti sąveiką su pasauliu ir savimi.

Atrasti, patirti ir žaisti mieste ir su miestu, SPOT festivalio metu bus galima liepos 11-14 dienomis, Vilniaus erdvėse, visi festivalio pasirodymai NEMOKAMI. SPOT festivalio programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius