Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Daugiabučio rūsyje kaukes drožiantis Saulius Tamulis: „Svarbiausia, kad kaukė nespaustų“

Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) jau veikia tautodailininko Sauliaus Tamulio Užgavėnių kaukių paroda. Daugiau nei 20 metų medines kaukes drožiantis tautodailininkas – vienintelis Šiaulių menininkas, kaukes dirbantis pagal senovines tradicijas, o jas kuria daugiabučio namo rūsyje.
Šiaulietis Saulius Tamulis jau dvidešimt metų drožia Užgavėnių kaukes.
Šiaulietis Saulius Tamulis jau dvidešimt metų drožia Užgavėnių kaukes. / Klaipėdos etnokultūros centro nuotr.

Su meile ir žemaitišku užsispyrimu S. Tamulis per sezoną kartais nudrožia net virš trisdešimt kaukių, kuriomis žavi žmones, - rašoma Klaipėdos etnokultūros centro pranešime spaudai

Tautodailininkas namuose turintis per 100 Užgavėnių kaukių kolekciją išdrožia ir didelių, kabinamų ant sienos, ir mažyčių – suvenyrinių kaukių. Drožėjui svarbiausia, kad kaukė nespaustų, būtų nesunki ir persirengėlis galėtų šokti bei dainuoti.

Autorių apie save: „Gimiau 1965 m. balandžio 22 d. Šiaulių r. Šemetiškių k. dar vaikystėje, mano pasąmonėje, įstrigo Užgavėnių šventė. Be galo patikdavo, kai matydavau pas draugus, kaimynus einančius persirengėlius, kurie ir mus aplankydavo. Po kelerių metų (man buvo 23-eji), jau gyvenant Šiauliuose, pas vieną kaimyną pamačiau tokią netradicinę molinę kaukę. Ji man labai patiko, tai, galvojau, bandysiu kažką panašaus kurti. Išbandžiau visokių technikų: ir foliją, ir kartoną lipdyti, šis tas pavyko, nors, kaip sakoma, kaip tas pirmas blynas apsvilęs, po to kūriau ir papjė mašė technika. Sėkmingi bandymai įkvėpė. Po kiek laiko pamačiau, kad žmonėms kaukės labai patinka, ir tai mane dar labiau paskatino. Nors iš medžio drožti kaukes man buvo tik tartum sapne, galvoju, pabandysiu. Pirmąją šiokią tokią išdrožiau. Ji man atrodė nelabai išėjusi, tai aš ją nukišau į užkampį. Po kiek laiko mane pakvietė dalyvauti Šiauliuose vykusioje tautodailės parodoje, kur pristačiau savo keletą kaukių. Tarp jų ir tą, mano manymu, nevykusią, kurios nuotrauką, vėliau, išspausdintą pamačiau kataloge. Aplinkinių padrąsintas įnikau į medieną“.

S. Tamulis taip pat dalyvauja tautodailininkų ansamblyje „Margulis“ , o savo drožtomis kaukėmis papuošia kolegas, su kuriais kartu Rumšiškėse skina laurus, o taip pat ir Plateliuose rengiamose parodose. Užgavėnės parodos autoriui – nuostabi šventė, geriausia metuose. Tautodailininkas nežada sustoti ir kaukes droš tol, kol turės sveikatos.

Paroda Klaipėdos etnokultūros centre veiks iki kovo 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius