Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dekoruotu sprogmeniu parodos autorė primena apie tradiciją gėrio linkinčiais veiksmais maskuoti neapykantą

Rankdarbių žurnaluose tiražuojamų paveikslėlių siuvinėjimas kryželiu ant įvairiausių metalinių objektų jau keletą metų vadinamas menininkės Severijos Inčirauskaitės-Kriaunevičienės vizitine kortele. Naujausioje parodoje tekstilininkė ir vėl kelia veidmainiškumo ir apgaulingo grožio temas.
Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė
Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė / Lrt.lt nuotr.
Temos: 2 Menas Kultūra

Ant metalinio Antrojo pasaulinio karo sprogmens fragmento kryželio technika siūlais išsiuvinėti angliški žodžiai „With love from“, lietuviškai reiškiantys „su meile nuo“ – tai naujausią tekstilininkės ir tarpdisciplininės menininkės S. Inčirauskaitės-Kriaunevičienės parodą vainikuojantis kūrinys. Dekoruotu sprogmeniu autorė primena apie veidmainišką ir cinišką tradiciją neva gėrio linkinčiais veiksmais maskuoti blogį ir neapykantą.

„Tai yra ne mano toks sugalvotas, sakykim, užrašas, bet tai yra tokia ganėtinai makabriška tradicija – rašyti visokius neva meilės palinkėjimus ant sprogmenų, siunčiant juos į, sakykim, priešo teritoriją. Užmaskuota neapykanta, bet jinai perduodama su kažkokia tai malonia užslėpta meilės žinute. Tai kaip ir pagrindinis visos parodos leitmotyvas“, – sakė menininkė S. Inčirauskaitė-Kriaunevičienė.

Naujausioje parodoje Severija pristato per praėjusius dvejus metus sukurtų darbų kolekcijas – čia gėlių žiedais ir erškėčiais siuvinėti tikruose kariniuose konfliktuose karių dėvėti šalmai ir iš kareiviškų megztinių sukurtų erdvinių objektų instaliacija iš kolekcijos „Kill for peace“ – „žudyti už taiką“, ant senų Gruzijos kalnuose surinktų surūdijusių skardinių išsiuvinėti drugeliai ir vabzdžiai iš kolekcijos „Turisto pusryčiai“ bei JAV prezidento inauguracijos išvakarėse pristatyta siuvinėtų rakandų ir popierėlių nuo kramtomosios gumos ekspozicija „Donaldo nuotykiai“ apie politines aktualijas ir vaikystės prisiminimus.

„Visuose kūriniuose yra akcentuojamos tokios kaip ir labiausiai eskaluojamos žiniasklaidoj temos –tai yra ir politiniai tam tikri dalykai, tai yra ir karo tokios nuojautos ir nuorodos, tai yra ekologinės, migracijos temos, politiniai infantiliški kai kuriais atvejais politikų veiksmai. Tai yra susiję“, – kalbėjo menininkė.

Naujausią metalo ir siuvinėjimo sinteze išgarsėjusios S. Inčirauskaitės-Kriaunevičienės parodą Vilniaus dailės akademijos „Titaniko“ salėje galima apžiūrėti iki kovo 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas