Estijoje atidarytas A.Pärto kultūros centras

Miškingoje Baltijos jūros pakrantėje, netoli Talino, per pusmetį pastatytas gyvojo klasiko, kompozitoriaus Arvo Pärto centras. Ispanų architektų komanda pasiūlė centrą nepastebimai įkomponuoti pajūrio pušyne, o architektūra, pasak estų, artima A.Pärto muzikai.
Estijos vėliava
Estijos vėliava / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Estija Muzika

Kol Kauno M.K.Čiurlionio ir Vilniaus koncertų salių statyba skendi ūkanose, Estija nepriklausomybės šimtmečiui suskubo įamžinti gyvojo klasiko, kompozitoriaus A.Pärto kūrybinį palikimą – atidarė jo centrą.

Kompozitorius šį savaitgalį nedrąsiai žvalgėsi jo kūrybai skirtame archyve ir bibliotekoje, sutiko į atidarymo iškilmes atvykusius svečius. Centre bus saugomi A.Pärto rankraščiai, eskizai ir kompozicijų apmatai. Pagal kompozitoriaus pageidavimus įrengtas darbo kabinetas.

Ispanų architektai Fuensanta Njeto`as ir Enrique Sobejano`as, laimėję tarptautinį konkursą, pastatą projektavo, kaip teigia, pirmiausia įsiklausę į kompozitoriaus muziką, kurioje svarbus kiekvienas garsas ir net pauzės. Minimalistinės muzikos kūrėjui įamžinti pasirinktos natūralios medžiagos: medis, stiklas, betonas. Per 2 tūkst. kv. metrų ploto pastatas susilieja su Laulasmos pušynais. Laulasma yra nedidelis kaimas Estijos pusiasalyje, vos už 30 kilometrų nuo Talino.

Atidarymo iškilmėse skamba A.Pärto premjera – koncertas smuikui ir styginių orkestrui. Groti pakviesta viena žymiausių pasaulio smuikininkių Anne Akiko Meyers.

Visiems lankytojams A.Pärto centras duris atvers trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas