Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje kultūros darbuotojai kitąmet minimaliai uždirbs 1300 eurų, o Lietuvoje – vidutiniškai virš 600

Nuo 2019 m. Estijoje kultūros darbuotojų minimalus mėnesio (MMA) atlyginimas didės iki 1300 eurų. Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje vidutinis mėnesinis šios srities atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius. 2019 m. atlygis turėtų pakilti apie 38 eurais, priklausomai nuo konkrečios savivaldybės.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai numato kultūros ministro Indreko Saaro ir Valstybės tarnautojų profesinės sąjungos vadovo Ag Tuulingo pasirašytas susitarimas. Jis palies kultūros darbuotojus, kuriems atlyginimai mokami iš Kultūros ministerijos biudžeto. Iš viso – apie 4 tūkst. aukštąjį išsilavinimo turinčių žmonių.

Šiemet kultūros darbuotojų MMA Estijoje yra 1150 eurų, 2015 metais – 731 euras. Tai reiškia, jog per šį laikotarpį Estijos kultūros darbuotojų atlyginimai išaugo 78 procentais.

Spalio mėnesį memorandumą, kuriuo įsipareigojama prisidėti prie kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimų kėlimo, pasirašė 57 Lietuvos savivaldybės. Kaip skelbia Lrt.lt, planuojama, kad 2019 m. šių savivaldybių kultūros ir meno darbuotojų atlyginimai atskaičius mokesčius pakils 38 eurais.

Memorandumą pasirašyti atsisakė Jurbarko, Ignalinos ir Biržų merai.

Memorandumas buvo inicijuotas po rugsėjo mėnesį vykusios protesto akcijos, kurioje kultūros sektoriaus darbuotojai reikalavo, jog per trejus metus jų atlyginimai pakiltų 150 eurų, 75 eurais – jau kitąmet.

Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, pernai Lietuvoje vidutinis mėnesinis šios srities atlyginimas buvo 593 eurai atskaičius mokesčius. Šalyje pernai iš viso buvo 13,3 tūkst. kultūros ir meno darbuotojų.

Vidutinis kultūros srities darbuotojų atlyginimas Lietuvoje yra trečias mažiausias Europos Sąjungoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas