Per Kalėdas skaitykite kartu. Prenumeratai -50%
Išbandyti

Festivalis girioje suburia tūkstančius veganų ir vegetarų: kai kam tai – pirmasis kartas

Įsivaizduokite pusantro tūkstančio žmonių vienoje vietoje, kurie savaitę nevalgo mėsos! Būtent tokia taisyklė galioja sąmoningumo festivalyje „Masters of Calm“ – ten, kur jis vyksta, jokios dešros net slapta valgyti negalima. „Sunku patikėti, bet festivalio dalyviai šios taisyklės laikosi“, – sako viena iš festivalio organizatorių Brigita Rupšienė. Beje, ji ir pati nevalgo ne tik mėsos, bet ir žuvies bei kiaušinių, rašoma „Masters of Calm“ pranešime spaudai.
„Masters of Calm“
„Masters of Calm“ / „Masters of Calm“ nuotr.

Magiškoje vietoje, prie Dubingių, Asvejos regioniniame parke, jau dvylika metų renkasi žinių, ramybės, saviugdos ir bendrystės ištroškę žmonės. Žiniomis, praktikomis ir įžvalgomis su jais dalijasi beveik šimtas meistrų iš viso pasaulio. Beveik visi jie praktikuoja vegetarinę ir veganinę mitybą.

„Į festivalį susirenka įvairiausi žmonės, tačiau jie gerbia mūsų prašymą festivalio dienomis rinktis vegetarinį maistą, – pasakoja B. Rupšienė. – „Masters of Calm“ yra pirmųjų kartų festivalis. Galbūt veganiškas arba vegetariškas maistas kam nors taip pat taps pirmuoju kartu.“

Jau tapo tradicija, kad festivalio maistu, o ir visada maistu „Auksinėje girioje“ rūpinasi vaišnavų bendruomenė. „Vaišnavai puikiai išmano vegetarinio ir veganinio maisto gamybą, maistas gaminamas pagal tam tikrus principus – virtuvės šefai jo neragauja, o prieš atiduodami patiekalus valgytojams jie būtinai padėkoja už jį Dievui, taip primindami ir seną lietuvišką tradiciją – pirmiausia už maistą padėkoti, o tik paskui jį valgyti. Mes tai vadiname sąmoningu valgymu“, – pasakoja festivalio organizatorė, pridurdama, kad gardžiai ir sočiai pamaitinti festivalio dalyvius yra labai svarbi festivalio organizatorių darbo dalis.

Atvykusiesiems į festivalį rūpintis maistu nereikia, visas festivalio dienas jis tiekiamas tris kartus per dieną. Dar neprasidėjus festivaliui „Masters of Calm“ kuratorė kartu su vienu iš virtuvės šefų sukuria dešimties dienų meniu. Virtuvėje dirba du šefai, du virtuvės geradarių koordinatoriai ir apie trisdešimt geradarių savanorių. „Virtuvė – pati smagiausia ir karščiausia sritis, – pasakoja B.Rupšienė. – Paprastai į čia norinčiųjų padirbėti netrūksta, sklinda gandas, kad būtent šioje vietoje nutinka labai daug gražių ir smagių dalykų. Maistas mūsų virtuvėje gaminamas su didžiule meile, dalijamas su šypsena ir džiaugsmu.“

Festivalio organizatorė pasakoja, kad praėjusių metų festivalyje per 10 dienų buvo išdalyta 10 tonų maisto. „Vaizdas tikrai įspūdingas, kai maišyti puodus prireikia irklo dydžio mentelės, prisiekiu, virtuvė tikrai yra karščiausia festivalio vieta, – juokiasi. – Jei vienas žmogus suvalgo bent 100–150 gramų troškinio, vadinasi, šį skaičių padauginę iš dalyvių skaičiaus gauname rezultatą, kuris įkvepia mus linksmintis virtuvėje.“

Nuolatiniai festivalio dalyviai yra pamėgę vaišnavų šefų gaminamus troškinius ir sriubas, o tie, kurie mėgsta sakyti „nė dienos be mėsos“, išvykdami dažnai paklausia recepto. Šviežios, šiltos bandelės – mėgstamiausias ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų patiekalas. Energijos miške suteikia pusryčių košė su šviežiai pagamintu jogurtu ir troškiniai, paskaninti panyro sūrio arba sojų kukuliukais. „Juos valgydami festivalio dalyviai kartais pamiršta, kad maistas vegetarinis“, – šypsosi festivalio organizatorė.

Valgoma „Auksinėje girioje“ per festivalį bendrame rate. Pasidaliję maisto dubenėlius visi dėkoja, kas už ką: už gerą mokytoją, nuoširdų pokalbį, draugo šypseną, maistą ar gerą miegą. Po tradicinės skanduotės pirmąjį kąsnį ragauja tas, kurio lygis aukščiausias. Lygiai čia matuojami metais.

Vienkartinių indų šiame festivalyje nerasi, dalyviai kviečiami atvykti su savais dubenėliais, puodeliais ir šaukštais. „Viena iš mums svarbių vertybių yra tvarumas, – sako B. Rupšienė. – Tvariam buvimui esame sukūrę visas sąlygas: pavalgęs kiekvienas savo indą išsiplauna specialiai tam įrengtoje lauko indaplovėje, o išdžiovina ant šalia ištemptų tinklų.“

Brigitai vegetarinės ir veganinės mitybos idėjos labai artimos. „Gerbiu gyvūnus, be to, tikiu, kad būčiau stipri ir sveika, nebūtinai turiu valgyti mėsos. Mėsa sotu, paprasta, lengvai paruošiama, tačiau šiame gyvenimo etape renkuosi kitą mitybos būdą, niekam savo pasirinkimo neprimesdama. Atsisakiau ne tik mėsos, bet ir žuvies bei kiaušinių. Su žaliavalgiais kolegomis juokaujame, kad mūsų mityboje nėra nieko, kas turėjo, turi ar galėjo turėti akytes.

Tai, kad maistas virškinamas lengviau ir greičiau, teigiamai veikia mano nuotaiką. Esu ryto sumuštinių gerbėja, juos ruošdama, užsiimu kūryba. Mano sumuštiniai – labai spalvoti ir skanūs. Pietums valgau spalvotas salotas, daržovių troškinius ir ryžius arba bulves. Vakarienei su vyru gaminame sojų arba žirnių kepsnelius su įvairiausiu garnyru. Iš tiesų kiekvieną dieną valgome skirtingai, mano lėkštės turinys nuo visavalgių skiriasi tik tuo, kad jame nėra mėsos, žuvies ar kiaušinių. Beje, žiedinis kopūstas yra nuostabiausia mano žinoma daržovė“, – pasakoja.

„Masters of Calm“ festivalis Asvejos regioniniame parke – liepos 14–23 dienomis. Per dešimt festivalio dienų vyks 140 paskaitų ir praktinių veiklų, 20 skirtingų ryto praktikų – jogos, mankštos, meditacijos. Po dienos paskaitų ir praktikų festivalio vakarai skirti įspūdžiams prie laužo, šokiams ir muzikai. Tarp šių metų svečių – alternatyviojo roko grupė „Mėlyna“, dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas, dainininkas Rokas Yan, unikalus Evaldo Azbukausko elektroninės muzikos projektas „Girių dvasios“. Visą festivalio programą rasite čia https://mastersofcalm.lt/programa/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tvarumu garsėjanti kompanija „Reynaers Aluminium“ prisidės prie unikalaus miestelio verslui statybų Kauno LEZ
Reklama
Energija veiksme: kaip Dakaro lenktynininkas valdo stresą ir iššūkius
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas