Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Festivalyje „Operetė Kauno pilyje“ ir vėl svarbiausia yra operetė

Šiais, 2021 m. tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“ į renginius žiūrovus kviečia jau dvidešimtą kartą. Po kultūros vyksmą kausčiusios pandemijos festivalis sugrįžta į kūrėjų, atlikėjų ir jų gerbėjų gretas, nors ir negali sklęsti taip laisvai, kaip prieš porą metų.
Operetė Kauno pilyje
Operetė Kauno pilyje / Laimučio Brundzos nuotr.

Festivalio organizatoriai – Laimutė Kuzmickaitė-Milašienė, Gediminas Maciulevičius, Danielius Vėbra ir Benjaminas Želvys – viliasi pateisinti festivalio gerbėjų lūkesčius, kviečia vėl burtis ir kartu džiaugtis švelnumu arba aistra užliejančiomis melodijomis, ugningais šokiais, puikiais dainininkų balsais, žinomais ir dar tik savo kelią muzikos pasaulyje pradedančiais vardais. Jubiliejinių gyvavimo metų proga didieji festivalio renginiai skiriami festivalio puoselėjamam operetės žanrui, tad garbioji operetė atsivers publikai lauko scenai adaptuotu spektakliu ir melodijų, arijų ir duetų įvairove bei atlikėjų skaičiumi įspūdingu koncertu. Spektaklis ir koncertas tradiciškai vyks Kauno pilies prieigose liepos 5 ir 6 dienomis nuo 20 val., o renginiai – nemokami.

Sukakties įpareigoti organizatoriai žiūrovams nutarė parodyti klasikinę žavią, puikiai žinomą operetę. Liepos 5 d. 20 val. žiūrovus kvies vieno ryškiausių šio žanro kūrėjų, vengrų kompozitoriaus Imrės Kálmáno operetės „Grafaitė Marica“ spektaklis. Jį pristatys Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvas, pagrindinius vaidmenis atliks įvairių kartų pripažinti šio žanro meistrai: Raminta Vaicekauskaitė, Raimondas Baranauskas, Gediminas Maciulevičius, Živilė Lamauskienė, Egidijus Bavikinas, Laimutė Kuzmickaitė, Danielius Vėbra, Giedrė Juknevičiūtė, smagų vaidmenį čia turi ir žinomas aktorius Ramūnas Šimukauskas.

Laimučio Brundzos nuotr./Operetė Kauno pilyje
Laimučio Brundzos nuotr./Operetė Kauno pilyje

Marga populiariausių operečių melodijų pynė liepos 6 d. nuo 20 val. skries pilies kloniais koncerte „Mano meilė – Operetė“. Koncerte dainuos ryškiausi Lietuvos atlikėjai – žymiausias Europos operos scenas užkariavusi Vida Miknevičiūtė, taip pat publikos numylėtiniai Vytautas Juozapaitis, Laimonas Pautienius, Gitana Pečkytė, Tomas Ladiga, Mindaugas Zimkus, būrys jaunųjų dainininkų: Andrius Apšega, Marija Arutiunova, Egidijus Bavikinas, Martynas Beinaris, Ieva Goleckytė, Ieva Juozapaitytė, Gabrielė Kuzmickaitė, Monika Pleškytė, Kristina Siurbytė, Ramūnas Urbietis, Viktorija Zeilikovičiūtė, jiems talkins Kauno valstybinio muzikinio teatro choras, baletas ir simfoninis orkestras, batuta mojuos ištikimieji festivalio dirigentai: Jonas Janulevičius, Julius Geniušas, Virgilijus Visockis ir svečiai – Oksana Madaraš iš Ukrainos ir Aleksej Vasiljev iš Sankt Peterburgo. Šio koncerto pertraukos metu 21 val. susirinkusieji žiūrovai ir festivalio dalyviai drauge su viso pasaulio lietuviais giedos Tautiškąją giesmę.

Laimučio Brundzos nuotr./Operetė Kauno pilyje
Laimučio Brundzos nuotr./Operetė Kauno pilyje

Nuo 2002 m. vykstantis renginys vykdo pagrindinę misiją - ne teatrinio sezono metu žiūrovams suteikti progą nemokamai pamatyti ir išgirsti aukšto meistriškumo Lietuvos ir užsienio šalių muzikinės scenos atlikėjus, kokybiško atlikimo bei aukštos meninės vertės muzika pasimėgauti ir tiems, kurie neišgali įsigyti bilietų į teatrų ir koncertų sales. Festivalio koncertai susipažindina su svarbiausiais muzikinės scenos žanrais: žaviąja operete, o taip pat opera, baletu, miuziklais, taip pat įvairių žanrų nuotaikingomis ir sakralinėmis kamerinėmis programomis.

Nuo pirmojo festivalio „Operetė Kauno pilyje“ (2002) organizatoriai pakvietė žiūrovus į 119 koncertinių programų, kurios skambėjo 276 valandas, o dainavo 370 dainininkų, tarp jų 47 užsienio atlikėjai iš 22 šalių. Koncertus dirigavo 35 Lietuvos ir užsienio šalių dirigentai. Programose dalyvavo 35 įvairių sudėčių kolektyvai, atlikta daugiau nei tūkstantis skirtingų pavadinimų kūrinių.

Ilgiausias koncertas truko 4 valandas 30 minučių, jame nuskambėjo 56 kūriniai. Vienoje iš koncertinių programų „Neapolietiškų dainų vakaras“ dainavo net 15 tenorų iš Lietuvos ir kitų šalių.

Parodytas operetės spektaklis „Karaliaus antrininkas“, specialiai festivaliui parengta opera „Karūnos kelias“, nuskambėjo lietuviška istorinė opera J. Karnavičiaus „Radvila Perkūnas“, V. Ganelino miuziklas „Velnio nuotaka“, A. J. Vaganovos baleto akademijos auklėtiniai šoko divertismentą iš baleto „Miegančioji gražuolė“, 2020 m. minint lietuvių profesionalios operos 100-metį festivalio žiūrovai gėrėjosi puikia G. Verdi opera „Traviata“ (pagrindines partijas dainavo Raminta Vaicekauskatė, Mindaugas Zimkus ir Laimonas Pautienius), o šiai iškiliai datai skirtame operos žvaigždžių koncerte išgirdome ryškiausius Lietuvos operos solistus, skambiais balsais garsinančius Lietuvos vardą žymiausiose pasaulio operos teatrų scenose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius