Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Garsus lietuvių išeivijos dailininkas Vytautas Kasiulis atgulė Menininkų kalnelyje

Vilniuje, Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje perlaidotas prieš 20 metų Paryžiuje miręs dailininkas Vytautas Kasiulis ir jo žmona Bronė.
Garsus lietuvių išeivijos dailininkas Vytautas Kasiulis atgulė Menininkų kalnelyje
Garsus lietuvių išeivijos dailininkas Vytautas Kasiulis atgulė Menininkų kalnelyje / Lilijos Valatkienės nuotr.

Vytautas Kasiulis paliko apie 1500 aliejumi tapytų paveikslų, 950 pastelių, 200 guašų, apie 50 litografijų. Dailininkas tapė religinius herojus, gatvės muzikantus, cirko artistus, paprastus kasdienius darbus dirbančius žmones, žvejus, medžiokles Jo tapybai būdingos ryškios ir emocionalios spalvos.

2009 ir 2010 m. Vilniuje buvo išleistas V.Kasiulio tarptautinės dailės parodos albumas „Rojaus sodai“, į kurį sudėti dailininko tapybos ir grafikos kūriniai iš Paryžiaus, Niujorko, Vilniaus ir Kauno kolekcijų. Taip pat išleistas dailininko albumas anglų kalba „Vytautas Kasiulis“.

V.Kasiulio žmona Bronė dailininką pergyveno 15 metų.

2010 m. Bronė Kasiulienė testamentu padovanojo vyro kūrybinį palikimą Lietuvai, o sūnus Vytautas Kasiulis jaunesnysis perdavė 950 kūrinių kolekciją bei asmeninį dailininko archyvą. Kad pasaulinio garso dailininko darbai pasiektų Lietuvą daug prisidėjo jau keletą dešimtmečių Paryžiuje gyvenantis rašytojas Valdas Papievis.

2013 m. Vilniuje buvo atidarytas V.Kasiulio dailės muziejus. Atidaryme dalyvavo dailininko sūnus Vytautas Kasiulis. Veikia nuolatinė dailininko Vytauto Kasiulio kūrinių ekspozicija, įrengtos keičiamų parodų salės, konferencijų centras. Viena salė – tai improvizuota dailininko Paryžiaus dirbtuvė. Joje pristatomi svarbiausi V.Kasiulio biografijos faktai, asmeniniai daiktai, archyvine medžiaga.

Mažai kas žino, kad V.Kasiulio nutapytas paveikslas „Šv. Kazimieras“ puošia Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčią. Dailininkas jį nutapė 1958 m. Šv. Kazimiero 500 metų jubiliejaus proga. 2009 m. dailininko našlė Bronė Kasiulienė pardavė paveikslą verslininkui Antanui Guogai, o šis jį padovanojo Šv. Kazimiero bažnyčiai.

Iš Lietuvos per karą, būdamas 26–erių, pasitraukęs V.Kasiulis sakydavo, kad grįš į Lietuvą tik tada, kai šalis bus laisva, todėl simboliška, kad V.Kasiulis Lietuvoje perlaidotas dabar, kai Lietuva mini ir savo atkūrimo, ir dailininko šimtmetį.

VIDEO: V.Kasiulio kūriniai parodoje

Pasak dailininko sūnaus Vytauto, tėvai visą laiką laukė progos, kada galės grįžti į Lietuvą: „Savo tėvynėje jie niekada nebuvo nuo pabėgimo dienos. Čia atvažiavęs pamačiau, kaip gražiai Lietuva atsistatė, ir pagalvojau, kad tėveliams pagaliau reikia namo sugrįžti“.

Prancūzijoje dailininkas V.Kasiulis gyveno iki mirties. Buvo palaidotas Paryžiaus priemiestyje esančiose Panteno kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas