Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje prieš teismą stojo keturi asmenys, kaltinami kino piratavimu

Labai išpopuliarėjusių trijų piratinių filmų ir serialų tinklapių administratoriai pirmadienį stojo prieš Ispanijos teismą, galintį skirti jiems įkalinimo bausmę už intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus.
Kinas
Kinas / 123rf.com

Viena prodiuserių asociacija paskaičiavo, kad dėl įtariamųjų veiklos intelektinės nuosavybės teisių savininkai neteko daugiau kaip 500 mln. eurų pajamų.

Tie tinklapiai, kuriuos 2008 metais sukūrė vienas Ispanijos pietryčiuose įsikūrusio Mursijos universiteto praktikantas, ispanakalbėse šalyse tapo itin populiarūs.

Teismo procesas prasidėjo Ispanijai priėmus įstatymų pataisas, leidžiančias lengviau blokuoti daugiau nei kartą autorių teises pažeidusias svetaines.

Teismo dokumentuose prokurorai nurodė, kad įkūrėjas sukūrė tuos tinklalapius „siekdamas pelno ir suvokdamas, kad ši veikla yra neteisėta“.

Pasak prokurorų, minėti puslapiai suteikdavo interneto vartotojams prieigą prie intelektinės nuosavybės teisių saugomos garso ir vaizdo medžiagos, taip pat platino nuorodas, per kurias vartotojai galėjo nemokamai žiūrėti ir siųstis filmus ir serialus.

Įkūrėjas, kurį prokurorai įvardija kaip A.G., uždirbdavo pinigų už reklamos sklaidą Ispanijos ir Lotynų Amerikos gyventojų dažnai lankomose svetainėse.

Teismo dokumentuose prokurorai nurodė, kad tinklapius A.G. sukūrė „siekdamas pelno ir suvokdamas, kad ši veikla yra neteisėta“.

123rf nuotr./Piratavimas internete
123rf nuotr./Piratavimas internete

2010 metų balandį įkūrėjas už 610 tūkst. eurų pardavė svetainių domeno vardus trims investuotojams, kuriems taip pat iškelta byla, pažymėjo prokurorai.

2014 metais tinklalapiai dar kartą buvo parduoti, nuo to laiko nuorodų į neteisėtą turinį jie nebeplatino.

Prokurorai prašo keturiems įtariamiesiems skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę ir maždaug 400 tūkst. eurų baudą, taip pat norima svetaines uždaryti ir dviems autorių teisių savininkų ir prodiuserių asociacijoms išmokėti kompensacijas.

2016 metais teismas nurodė uždaryti dar vieną ispanų tinklapį „Rojadirecta“, tiesiogiai transliavusį futbolo rungtynes.

Teismas tuomet nutarė, kad svetainė pažeidė sporto varžybų transliavimo licencijas turinčių bendrovių teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas