Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Išskirtinė konferencija: „Kaip skambėtų Klaipėda, jei nebūtų raidės ė?“

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami į konferenciją, kurios metu bus prisiminti lietuviškos gramatikos krikštatėviai Danielius Kleinas ir Augustas Šleicheris. Išskirtinėje konferencijoje „Danielius Kleinas: kaip skambėtų Klaipėda, jei nebūtų raidės ė?“ savo mintimis dalinsis garbūs mokslų daktarai iš Vilniaus – Kotryna Rekašiūtė ir Mindaugas Šinkūnas, bei garsus istorikas prof. Alfredas Bumblauskas.
Alfredas Bumblauskas
Alfredas Bumblauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Ne tik „ė“ raidės autorius

Birželio 15 d. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) vyks Liuteroniškos kultūros dienų‘2024 mokslo konferencija, skirta prisiminti ir pagerbti Danieliaus Kleino, Augusto Šleicherio ir kitų Mažosios Lietuvos liuteronų indėlį į lietuvių kalbą bei bendrą Lietuvos kultūrinę ir socialinę raidą.

Konferencijos „Danielius Kleinas: kaip skambėtų Klaipėda, jei nebūtų raidės ė?“ metu specialius pranešimus pristatys ir liuteronybės įtakos Lietuvai temomis dalinsis didžiausias mūsų šalyje Danieliaus Kleino žinovas dr. Mindaugas Šinkūnas, lietuvių raštijos, jos ryšių su Prūsų Lietuva tyrinėtoja dr. Kotryna Rekašiūtė ir garsus Lietuvos istorikas, profesorius Alfredas Bumblauskas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./I. Simonaitytės biblioteka Klaipėdoje
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./I. Simonaitytės biblioteka Klaipėdoje

Kaip teigia dr. M. Šinkūnas, savo pranešimu konferencijos dalyvius jis sieks artimiau supažindinti su plačiu žymiausio XVII a. lietuvių raštijos kūrėjo Danieliaus Kleino indėliu į lietuvių kalbos raidą.

„Nors Kleiną daugelis prisimena dėl „ė“ raidės, kuri iki šių dienų išskiria lietuvių kalbos abėcėlę iš kitų pasaulio kalbų, visgi jo įtaka yra gerokai platesnė. Kleino veikla turėjo didelę įtaką Prūsijos lietuvių raštijos raidai. Jo įvestos rašybos naujovės tapo tradicija, profesionaliai parengta lietuvių kalbos gramatika naudota net kelis amžius, o sudarytas giesmynas ir maldų knygos tarnavo Mažosios Lietuvos bažnyčiose iki pat jų sunaikinimo“, – teigia dr. M. Šinkūnas.

Nenusipelnęs mūsų užmaršties A. Šleicheris

Mokslų daktarės K. Rekašiūtės pranešime didelis dėmesys bus skirtas kitam lietuviškos gramatikos krikštatėviui Augustui Šleicheriui. A. Šleicheris laikomas žymiausiu XIX a. indoeuropeistu, kalbininku, lyginamosios kalbotyros bei sanskrito profesoriumi. Šis vokiečių kilmės Tiuringijoje gimęs mokslininkas tyrinėjo indoeuropiečių kalbų kilmę ir istoriją, bandė atkurti indoeuropiečių prokalbę bei parengė pirmąją lietuvių kalbos mokslinę gramatiką.

Organizatorių nuotr./Dr. Kotryna Rekašiūtė
Organizatorių nuotr./Dr. Kotryna Rekašiūtė

„Paskaitos klausytojai turės galimybę daugiau sužinoti apie A. Šleicherio asmenybę ir jo nuopelnus lituanistikai. Taip pat susipažinti su jo moksline veikla, paskaityti indoeuropiečių prokalbe sukurtą pasakėčią ir sužinoti, kokie garsūs lietuvių raštijos veikėjai savo asmeninėse bibliotekose turėjo Šleicherio leidinių bei jais rėmėsi“, – pranešimo turiniu dalinasi K. Rekašiūtė.

Konferencijos Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje metu susirinkusieji turės galimybę išgirsti ir garsaus istoriko prof. Alfredo Bumblausko pranešimą apie šiuolaikinės lietuviškos tapatybės atsinaujinimą bei liuteroniškos kultūros traktavimą.

Konferenciją moderuos Vokietijos garbės konsulas Klaipėdoje, istorikas ir religijotyrininkas dr. Arūnas Baublys.

5 mėnesius trunkančių renginių programos dalis

Konferencijos „Danielius Kleinas: kaip skambėtų Klaipėda, jei nebūtų raidės ė?“ yra antrus metus iš eilės organizuojamų Liuteroniškos kultūros dienų programos dalis. Šiemet ši programa tęsis net 5 mėnesius ir įvairius renginius pakvies Klaipėdos, Rusnės, Batakių, Kretingalės, Kintų, Būtingės bei Tauragės gyventojus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kintai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kintai

„Galima drąsiai teigti, kad liuteronybė ir Mažojoje Lietuvoje rezidavę liuteronai turėjo didžiulę įtaką lietuvių kalbos išsaugojimui ir Klaipėdos krašto bei visos Lietuvos kultūriniam ir socialiniam paveikslui. Liuteroniškos kultūros dienos ir jų renginiai skirti tam, kad išlaikytume istorinę atmintį ir supažindintumėm dabartinius Lietuvos ir Klaipėdos krašto gyventojus su šio regiono šaknimis. Todėl labai kviečiu visus dalyvauti ir iš arčiau prisiliesti prie unikalaus istorinio palikimo“, – teigia Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos kunigas Reincholdas Moras.

Konferencija „Danielius Kleinas: kaip skambėtų Klaipėda, jei nebūtų raidės ė?“ vyks birželio 15 d. 14 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) Konferencijų salėje. Kaip ir visi kiti „Liuteroniškos kultūros dienų“ renginiai, taip ir ši mokslo konferencija laukia apsilankant visų, kuriems įdomu, smalsu, rūpi krašto ir kalbos istorija. Visi renginiai yra nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius