Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvietinto šokio pasirodymo premjera Kauno IV forte: kūrinys 7 žiūrovams   

Kauno tvirtovės IV forte vyks įvietinto šokio pasirodymo „Shy palms“ premjera. Tai – kūrinys 7 žiūrovams, kurie kviečiami žengti 2000 žingsnių sustingusiomis forto erdvėmis. 
Kauno tvirtovės IV forte vyks įvietinto šokio pasirodymo „Shy palms“ premjera.
Kauno tvirtovės IV forte vyks įvietinto šokio pasirodymo „Shy palms“ premjera. / Organizatorių nuotr.

Šaltame ir drėgname forte – trys atlikėjai. Tai – šokėjos Grėtė Šmitaitė, Sunayana Shetty ir muzikas Vincenz Kokot. Jie kvėpuoja salsvu forto oru. Savarankiški ir atviri vienas kitam, vienas kitam reikalingi, jie skatina ir palaiko vienas kito judėjimą, kuris veržiasi ir liejasi, siūlydamas tekančią šilumą storasieniams pastatams, tuneliams, pievoms. Garsai, šviesos ir netikėtai atsirandantys objektai leidžia justi esančią erdvę ir kartu žadina vaizduotę matyti tai, ko nėra.

Kaip rašoma pranešime spaudai, kūrinys bus rodomas nedidelėms – 7 žiūrovų grupėms. Taip kiekvienas lankytojas galės sukurti artimą santykį tiek su kūrėjais, tiek su pačia erdve. Vedami per šaltas, drėgnas patalpas, žiūrovai per judesį, garsą, šviesas įsitrauks į gyvą šilumos kūrimo procesą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ekskursija IV forte
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ekskursija IV forte

Remiantis Lietuvos šokio lauke dar netaikyta metodika, pasirodymo choreografija kuriama pagal architektūrinį paveldo objektą, taip jį aktualizuojant šiandienoje. Kūrėjai ieško neįprastos erdvės pažinimo būdų ir, įsiklausant į ją – naujų jos interpretacijų.

Choreografiniais, dramaturginiais, garso ir šviesos sprendimais kuriamas šilumos pajautimas šaltame, drėgname forte. Pati forto erdvė, savo ruožtu, suteikia choreografijai savitumo ir provokuoja naujus kūrybinius metodinius ieškojimus. Keliaujant per uždaras ir atviras forto erdves, žiūrovas pereina iš tamsių erdvių į šviesas, kuriose vis netikėtai išnyra vizualiųjų menininkų kuriami skulptūriniai šviesos objektai. Erdvė dalyvauja menininkų fantazijoje pinantis pasakoms, legendoms artimiems elementams.

Kauno tvirtovės IV fortas visuomenei atvertas prieš keletą metų, tačiau vis dar negrįžęs į miesto topografiją. Įvietintas šokio pasirodymas „Shy palms” įsiklauso į istorinę saugomo karinio objekto praeitį, bet nesiima jos rekonstruoti. Susitelkiama į erdvės ypatybes: šaltį, drėgmę, tvirtumą, apleistumą, vienišumą. Visa tai iššaukia pažeidžiamo ir gležno kūno pasirinkimą bei akina kurti choreografiją žmonėms, kuriems reikia vienas kito.

Organizatorių nuotr./Kauno tvirtovės IV forte vyks įvietinto šokio pasirodymo „Shy palms“ premjera.
Organizatorių nuotr./Kauno tvirtovės IV forte vyks įvietinto šokio pasirodymo „Shy palms“ premjera.

Choreografės Grėtė Šmitaitė (DE/LT) ir Sunayana Shetty (IND/DE) bei muzikas Vincenz Kokot (DE) su žmogaus kūno šiluma Kauno tvirtovės erdvėse pradėjo dirbti dar 2018 metais.

Kartu su Jokūbu Nosovu menininkų komanda tąmet spalio mėnesį pristatė spektaklį III Kauno fortui „Žiemos sodas“, tarpsritiniame paveldo festivalyje „Baterija“.

2019 metais, prisijungus Linui Kutavičiui (šviesa), Dovilei Gasiūnaitei (konsultavimas), Jurgiui Šmitui (scenografija) ir Monikai Šiliūnaitei (grafinis dizainas), žiūrovai kviečiami į „Shy palms“ premjerą.

Pasirodymo trukmė – 1,5 val. Renginys nemokamas, tačiau būtina registracija iki spalio 4 d., sekant nuoroda www.tiny.cc/shypalms.

Spektaklis vyks spalio 11, 12, 13 d. 17 val. Plytinės g. 15.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas