Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jurbarko kultūros darbuotojai pasijuto pažeminti: be jokio įspėjimo savivaldybė paskelbė, kad jiems – prastovos

„Su mumis niekas nesikalbėjo, nesitarė. Apie prastovas tiesiog buvo paskelbta dieną prieš“, – teigė Jurbarko rajone dirbantys kultūros sektoriaus atstovai. Anot jo, apie prastovas pranešta dar nesibaigus antrajai karantino savaitei.
Jurbarko ženklas
Jurbarko ženklas / Luko Pilecko nuotr.

Pasak Jurbarko kultūros darbuotojų, jų žiniomis kitos šalies savivaldybės tokių drastiškų priemonių nesiėmė. Apie prastovas vietos savivaldybė pranešė kovo 23 dieną, o jos įsigaliojo kovo 24 dieną, nenustatytam laikui.

Bus mokamas minimalus darbo užmokestis

„Mes visą gyvenimą dirbome, mokėjome mokesčius, o mūsų atlyginimai ir taip nėra dideli. Liūdna“, – sakė jurbarkiškiai.

Prastovos reiškia tai, jog jų metu darbuotojams bus mokamas minimalus darbo užmokestis.

„Kai paskelbė karantiną, kaip ir visi pradėjome dirbti nuotoliniu būdu. Turim daug nepadarytų darbų, reikia sutvarkyti įvairius dokumentus, dirbdami nuotoliniu būdu galime planuotis būsimus projektus.

Pagaliau, esant tokiai situacijai, galėjome padėti savivaldybei, galim dalinti lankstinukus, o kažkas buvo pasisiūlęs net kaukes siūti. Įvairių darbų yra. Galiausiai galėjome susimažinti atlyginimus, tačiau mus – tarsi niekam nereikalingus – tam tikra prasme išmeta. Žmonės pikti“, – kalbėjo vietos kultūros atstovai.

Su kultūros darbuotojais nesikalbėjo

Kaip 15min sakė Jurbarko kultūros centro direktorė Aida Bliundžiuvaitienė, darbuotojai susidariusią situaciją supranta: „Prisidėti visi turime“.

Įstaigos vadovė sakė, kad darbuotojai turėjo atostogų dienų, o į klausimą, kodėl žmonės nebuvo išleisti atostogauti, atsakė vienu žodžiu: „Nepaaiškino“.

„Tiesiog yra kaip yra. Reikia tai reikia. Finansiškai visi nukentės“, – sakė A.Bliundžiuvaitienė.

Kiek atviresnė buvo Veliuonos kultūros centro direktorė Violeta Grabauskienė.

„Žmonės pikti. Esmė, kad būtume visi pasitarę, visi solidariai galvoję. Juk visi situaciją suprantame. Bet žmonės buvo pastatyti prieš faktą. Elementaraus nebuvo kalbėjimo. Ir tai ne mano nuomonė, aš sakau tai, ką galvoja visi, kokios nuotaikos“, – sakė V.Grabauskienė.

LNKC nuotr./Jurbarko kultūros centro liaudiškų šokių studijos „Nemunėlis“ vyresniųjų grupė
LNKC nuotr./Jurbarko kultūros centro liaudiškų šokių studijos „Nemunėlis“ vyresniųjų grupė

Net ir esant karantinui vietos kultūrininkai nedirbo tik su dokumentais. Socialiniame tinkle jie viešino įvairias iniciatyvas – siūlė konkursą visai šeimai „Muzika prieš virusą“, mokė šokių žingsnių, dalinosi informacija apie rajonų kultūros centrų įvykusias veiklas bei palaikė virtualią draugystę su savo krašto kultūros mylėtojais.

Jurbarko krašto muziejus socialiniame tinkle dalinosi idėjomis, kokias virtualias parodas aplankyti, iniciatyvomis dalinosi ir kitos kultūros bei turizmo organizacijos.

Savivaldybė: dirbame įtemptu tempu

15min situaciją pakomentuoti paprašė Jurbarko rajono savivaldybės. Klausimai buvo nusiųsti merui, administracijos direktoriui bei Dokumentų ir viešųjų ryšių skyriui.

Kaip teigiama Dokumentų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Danutės Matelienės atsiųstame laiške, savivaldybė dirba labai įtemptu režimu.„Trūksta laiko detaliai atsakyti į jūsų klausimus. Gal jums pakaks informacinio pranešimo, kurį išplatinome visais kanalais“, – buvo rašoma savivaldybės laiške.

Luko Pilecko nuotr./Jurbarko rajono savivaldybė
Luko Pilecko nuotr./Jurbarko rajono savivaldybė

Prastovas numato Darbo kodeksas

Kaip rašoma savivaldybės pateiktame dokumente, paskelbus karantiną, Jurbarke, kaip ir visoje šalyje, sustabdytas ugdymo procesas visose ugdymo įstaigose, uždraustas kultūros, laisvalaikio, sporto renginių organizavimas, nurodyta savivaldybių institucijose, įstaigose, valdomose įmonėse darbą organizuoti ir klientus aptarnauti pagal galimybes nuotoliniu būdu.

Kadangi tokiomis sąlygomis savivaldybės kultūros, sporto ir neformalųjį ugdymą vykdančių įstaigų darbuotojai neturi galimybių atlikti jiems priskirtų funkcijų, tam, kad jie galėtų nevaikščioti į darbą ir laikytis rekomendacijų, vadovaujantis Darbo kodekso 47 str., priimtas sprendimas tų įstaigų darbuotojams skelbti prastovą. Darbo kodeksas nustato, kad tokiu atveju darbuotojams mokamas minimalus mėnesinis atlyginimas, jie turi visas socialines garantijas.

Jurbarko rajono savivaldybės įstaigos, kurių darbuotojams nuo kovo 24 d. taikoma prastova: Jurbarko krašto muziejus, Jurbarko rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Jurbarko kultūros centras, Eržvilko kultūros centras, Klausučių kultūros centras, Veliuonos kultūros centras, Mažosios Lietuvos Jurbarko krašto kultūros centras, Jurbarko kūno kultūros ir sporto centras, lopšelis-darželis „Nykštukas“, Antano Sodeikos meno mokykla, VšĮ Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centras, Jurbarko „Ąžuoliuko“ mokyklai ir Jurbarkų darželiui-mokyklai prastova taikoma tik su ikimokyklinio ugdymo funkcijų vykdymu susijusiems darbuotojams.

Įstaigų vadovams yra taikoma dalinė 4–6 val. prastova. Vadovams nurodyta pateikti savivaldybės administracijai vardinius sąrašus asmenų, nurodant pareigybes, kuriems prastova dėl svarbių priežasčių nebus taikoma“, – rašoma rajono savivaldybės nutarime.

Anykščiai: kaip bus toliau, nežinia

15min pasidomėjo, kokia situacija kitose šalies savivaldybėse ir kaip su pandemijos iššūkiu tvarkosi kultūros sektoriaus darbuotojai.

Anykščių kultūros centro direktorė Dijana Petrokaitė teigė, kad kol kas darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, be prastovų. Tiesa, kaip bus toliau, nežinia.

„Dabar dar laukiame tolimesnių rekomendacijų. Mes biudžetą gauname metams, esame asignavimų valdytojai. Faktas kol kas tas, jog to metinio biudžeto papildymo nebus. Iki šiol mes užsidirbdavome iš atvykstančių kolektyvų – iš patalpų nuomos“, – sakė įstaigos vadovė.

„In script“ nuotr./Renginys Anykščių kultūros centre
„In script“ nuotr./Renginys Anykščių kultūros centre

Pasak D.Petrokaitės, dalis darbuotojų turi sukaupę atostogų, tad galės jas išnaudoti, taip pat gali tekti galvoti ir apie prastovas.

„Kukliau gyvensime, su mažesniais atlyginimais. Faktas, kad veiklos sustos. Mes dėliojame renginių tinklelį ateičiai, bet nežinia, kiek žmonės bus mokūs ateiti į renginius.

Iki šios krizės žmonės labai eidavo į renginius, būdavo pilnos salės, aš net stebėjausi. Su tokiu pakilimu pradėjome šiuos metus. Ir mus sustabdė“, – sakė D.Petrokaitė.

Panevėžyje vietoje Velykų kaukių siuva apsaugines

Panevėžio kultūros centro bendruomenių rūmų direktorė Sandra Myškienė sako, kad kol kas darbo sąlygos kalbant apie atlygį nepakito, o darbuotojams nėra prastovų.

„Kol kas dirbame nuotoliniu būdu. Mūsų darbo specifika tokia, kad galima dirbti ir tokiu būdu. Darbas kūrybinis, rašomi būsimų renginių scenarijai, o dailės technologė vietoje kiškių kaukių Velykoms siuva apsaugines kaukes. Darbų iš tiesų yra daug, planuojame, ruošiamės miesto gimtadieniui“, – kalbėjo S.Myškienė.

Jei karantinas užsitęs dar ilgiau, nei dabar numatyta, nežinia, kaip tai palies ir Panevėžio kultūros sektoriaus darbuotojus.

„Bet dar kol kas tokio parėdymo (dėl prastovų) nesame gavę. Bet ateityje visko gali būti, neaišku, kiek užsitęs. Savivaldybė, vadovaudamasi Vyriausybės sprendimais, vietoje priima savo sprendimus“, – sakė įstaigos vadovė.

S.Myškienė sako pirmą kartą pajutusi keistą jausmą, kuris apėmė po kovo 13-osios, pasibaigus renginiams.

„Apėmė toks liūdesys praėjus per tuščias sales. Pirmą kartą man taip suspaudė gerklę, labai liūdna pasidarė. Tokių pojūčių dar neteko išgyventi. Nauji jausmai, nauji patyrimai. Pas mus vienu metu vykdavo po 3–4 renginius, ir staiga – visiška tyla“, – kalbėjo S.Myškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas