Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip keisis kultūros finansavimo modelis?

Trečiadienį kultūros politikai ir visuomenininkai „Lietuvos kultūros forume“ diskutavo apie meno sričių finansavimo modelį. Ekspertai tikina, kad pokytis užtikrins sąžiningesnę konkurenciją ir projektų kokybę. Kaip keisis projektų finansavimo žaidimo taisyklės?
Kultūra
Kultūra / 15min nuotr.

Lietuvoje – daugiausia sričių

Finansavimo pokytį pristatė scenos menų sritį kuruosiantis kultūros analitikas Vaidas Jauniškis. Jo teigimu, naujasis skirstymas atėjo iš šūkio „Kultūra saugo. Kultūra keičia“ bei užsienio praktikų pavyzdžių analizės.

Netgi projektų kūrėjai įžvelgia žanrų susiliejimą ir patys paraiškėjai nebežino, kur teikti savo projektą.

„Matome, kad Lietuvoje meno sričių pagal finansavimo modelį yra daugiausia. Netgi projektų kūrėjai įžvelgia žanrų susiliejimą ir patys pareiškėjai nebežino, kur teikti savo projektą. Be to, ekspertai migruoja iš vienos srities į kitą. Jie tampa ne vienos, o kelių giminingų sričių specialistais.“

Vis dėlto, „smulkios kišenėlės“ LKT išlieka. „Paradoksas, kad per dešimtmetį mes užgyvenome tiek sričių, kad gali kilti įtarimų, kad tai – lobizmo pasekmė“, – pasakojo V.Jauniškis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidas Jauniškis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vaidas Jauniškis

Sričių pokyčiai:

  • architektūra ir dizainas – taikomieji menai;
  • dailė, fotografija, tarpdisciplininis menas – vizualieji menai;
  • literatūra ir muzika – literatūra ir muzika;
  • teatras, šokis, cirkas – scenos menai.

Muzikologė ir kultūros tarybos narė Jūratė Katinaitė patikino, kad naujasis skirstymas sudarys sąžiningesnį konkursą ir didesnę kokybę: „Tai yra vienas iš būdų plėtoti mūsų viziją, o ne užstrigti senuose projektuose.“

Tarpdisciplininių žanrų – performanso, instaliacijų ir kitų projektų – kūrėjai nuo šiol turės patys spręsti, į kokią sritį norėtų aplikuoti. „Kitu atveju, paskęsime smulkmenose“, – komentavo J.Katinaitė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Muzikologė Jūratė Katinaitė.
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Muzikologė Jūratė Katinaitė.

„Tai pačių kūrėjų sumanumo reikalas“, – pridūrė V.Jauniškis.

Deimanto Narkevičiaus, vizualiųjų menų kuratoriaus, teigimu, technologinės raiškos jau nebetelpa į tradicinį žanrinį skirstymą, todėl fotografija, dailė ir tarpdisciplininis menas jungiamas į vieną sritį. Kaip teigė kuratorius, daugiau aiškumo atsiras, kai didieji muziejai nebepretenduos dėl LKT finansavimo.

Literatūrą ir muziką kuruojantis Dainius Vaitiekūnas sakė: „Iš paraiškų matome, kad tam tikri autoriai imasi ne tik plunksnos, bet ir fotografijos. Be to, ir kitose tarybose užsienyje literatūra išlaikoma, kaip svarbi sritis. Juolab kad po iškaba „literatūra“ yra daug dalykų – nuo grožinės kūrybos iki renginių.“

Be to, šioje srityje glaudžiasi ir humanitarinės literatūros gamyba. „Kritinė mintis yra svarbi ir ji išplečia tai, kas buvo anksčiau deklaruota“, – sakė D.Vaitiekūnas.

Kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė pokytį vertina teigiamai:

„Apie sričių sujungimą kalbėjome ne vienerius metus. 2014 metais apskritai neturėjome sričių, buvo 40 programų, į kurias paraiškas pristatydavo popieriniu variantu. Pamenu, kaip kelias dienas nuo pat ryto iki nakties bandėme programas sudėlioti“, – dalijosi ji.

„Jeigu nebandysime ir nieko nedarysime, niekada nepamatysime, ką norime tobulinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas