Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip vieno sumuštinio nuotrauka pražudė prabangiausią pasaulyje festivalį

Aukščiausio lygio pasaulinės popmuzikos žvaigždės Bahamų saloje, kuri kadaise priklausė narkotikų prekybos baronui Pablo Escobarui, skrydžiai privačiais lėktuvais į renginio vietą ir atgal, gyvenimas prabangiose vilose ir jachtose, supermodeliai su bikiniais, nuostabiausias maitinimas ir apskritai viskas, ko geidžia širdis. Maždaug taip lankytojus viliojo muzikinis festivalis „Fyre“.
Andy Kingas
Andy Kingas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Muzika Login

Ir viliojo ne šiaip pakelės reklamomis ar skydeliais, išpirktais naujienų svetainėse, – fantastiško grožio vaizdus ir neįtikėtinus pažadus dalijo bemaž visi amerikietiški nuomonės lyderiai, atitikę festivalio tikslinės auditorijos – jaunų ir turtingų žmonių – interesus.

Kuo visos šios vilionės baigėsi, žino bemaž visi, kurie pastaruosius dvejus metus bent kiek domėjosi pramogų aktualijomis: festivalio svečiai renginio teritoriją nusiaubė pramogoms dar neprasidėjus, visos muzikos žvaigždės savo pasirodymus atšaukė, o pagrindinis renginio organizatorius Billy McFarlandas šešeriems metams patupdytas į cypę.

Per dvejus metus apie šią kolosalią šou verslo nesėkmę, kainavusią šimtus milijonų dolerių, yra prirašyta daugybė straipsnių – ir netgi dokumentinis filmas sukurtas (jeigu naudojatės „Netflix“ paslauga, rekomenduojame pažiūrėti „FYRE: The Greatest Party That Never Happened“).

VIDEO: FYRE: The Greatest Party That Never Happened | Official Trailer [HD] | Netflix

Vienas iš šio dokumentinio filmo herojų (ir vienas iš pagrindinių festivalio organizatorių – prodiuseris su 25 metų darbo patirtimi) yra Andy'is Kingas, kuris taip pat bus konferencijos „Login“, Vilniuje vyksiančios birželio 6–7 dienomis, svečias.

Tikėjimo, kad festivalis pavyks, jo organizatoriai neprarado iki pat lemtingojo vakaro. Nors visi jie suprato, kad ne visi lūkesčiai bus patenkinti ir renginys nebus toks prabangus, toks gražus ir netgi ne toje pačioje saloje, kuri priklausė P.Escobarui, kad privačius lėktuvus lankytojams teks pakeisti į didelius ir nelabai patogius keleivinius lėktuvus ir kad tikrai nepavyks vykdyti pažado žmones apgyvendinti prabangiose vilose ir jachtose, iki paskutinių akimirkų, iki tos vienos lemtingos žinutės buvo tikimasi, kad numatyti koncertai įvyks ir lankytojams, nors ir burbantiems, bus suteikta pramoga.

Deja, lemtingoji žinutė „Twitter“ – paprasčiausia sumuštinio su sūriu nuotrauka – tapo paskutiniu šiaudu, kuris perlaužė kupranugario nugarą. Ir panašu, kad toji žinutė buvo išsiųsta dėl nesusipratimo. O nesusipratimo kaltininkas buvo... pats A.Kingas. Apie tai jis telefonu papasakojo 15min.

Kokios svarbiausios pamokos, kurias išmokote iš „Fyre“ festivalio nesėkmės?

– Išmokau, kad žmonės klysta. Tai buvo pirma tokia nesėkmė mano 25 metų prodiuserio karjeroje. Išmokau, kad tokio masto renginiams būtina iš anksto egzistuojanti infrastruktūra, pakankamai laiko organizavimui, taip pat reikalingos pakankamo dydžio investicijos ir didžiulė komanda. Išmokau, kad socialinė žiniasklaida turi neįtikėtinai didelę galią.

– Ar manote, kad Billy McFarlandas iš anksto žinojo, kad „Fyre“ festivalis yra didžiulė apgaulė, ar tai buvo tik mažų melų ir nedidelių nesėkmių rinkinys, kuris tapo didžiule katastrofa?

– Negaliu pasakyti. Billy McFarlandas visas kortas laikė savo rankose, visus dokumentus jis turėjo savo kompiuteryje ir telefone. Niekas kitas iš komandos nežinojo, ką jis galvojo ir ką planavo.

– Jeigu iš šio festivalio nepasipelnė nei B.McFarlandas, nei kas nors iš jo komandos, o investuotojai ir festivalio svečiai prarado dideles pinigų sumas, kur nukeliavo visi tie pinigai?

– Buvo atsiskaityta su atlikėjais. Milijonai dolerių. Atlikėjai buvo gretimoje saloje, per 10 minučių trukmės skrydį. Jie buvo pasirengę savo pasirodymams. Tačiau po tos nelemtos „Twitter“ žinutės su sumuštiniu jie atšaukė savo pasirodymus. Tai parodo milžinišką socialinės žiniasklaidos galią. Viena žinutė viską pavertė pelenais. Atlikėjai atsisakė koncertuoti ir viskas žlugo.

– Bet juk dar buvo ir nusiaubtas palapinių miestelis, ištampyti čiužiniai...

– Visa tai buvo jau po tos žinutės. Iš tiesų iki pat to vakaro, iki tos nelemtos žinutės, tikėjomės, kad festivalį dar galima išgelbėti. Bet vaikai, atvykę į salą, visą dieną vartojo alkoholinius gėrimus ir neturėjo jokio maisto. Pamačiau, kad jie smarkiai apgirtę, todėl nurodžiau virėjams parengti greitų užkandžių, kad jie bent kiek prablaivėtų. O po trijų valandų jų turėjo laukti nuostabi vakarienė ir fantastiška scena, kuri jau buvo paruošta...

– Tai festivalis žlugo dėl gero jūsų noro pasiūlyti festivalio lankytojams užkandį prieš vakarienę?

– Taip.

– Ar visoje šioje istorijoje Billy McFarlandas buvo vienintelis piktadarys? O gal buvo ir kitų žmonių, kurie kažkuo prisidėjo ar paskatino šią nesėkmę? Galbūt Ja Rule arba... jūs?

– Ne, mes neturėjome piktų kėslų ir nesu tikras, ar B.McFarlandas jų turėjo.

– „Fyre“ festivalis buvo tokio paties pavadinimo talentų pasirodymų rezervavimo platformos reklaminis renginys – kas nutiko platformai?

– Praėjus keliems mėnesiams po neįvykusio festivalio ji paskelbė bankrotą ir nebeegzistavo.

– O kaip tada su „Iconn“, atlikėjo Ja Rule atidaryta talentų pasirodymų rezervavimo platforma? Ar ji nesusijusi? Ar įmanoma, kad ji veiks sėkmingai net ir po tokio smūgio reputacijai?

– Na, kiek man žinoma, tai yra visai kita platforma ir paties Ja Rule idėja. Manau, visi turi galimybę sukurti ką nors sėkmingo, ir Ja Rule nėra išimtis.

– O kuo užsiimate dabar, be viešų pasakojimų apie tai, kaip žlugo „Fyre“?

– Prodiusuoju naują televizijos šou ir organizuoju kitą muzikinį festivalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas