Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno miesto simfoninis orkestras Motinos dienos proga kviečia į šventinį koncertą

Kauno miesto simfoninis orkestras, diriguojamas Vilmanto Kaliūno, Kauno valstybinės filharmonijos didžiojoje salėje kviečia į koncertą, skirtą Motinos dienai. Koncerto metu bus atliekamas Bedržicho Smetanos simfoninių poemų ciklas „Mano tėvynė“. Ciklą sudaro šešios dalys, pasakojančios skirtingas istorijas apie Čekijos gamtą, Bohemijos regiono ypatingą aurą, šalies istoriją, tradicijas, mitus ir legendas.
Kauno miesto simfoninis orkestras
Kauno miesto simfoninis orkestras / KMSO nuotr.

Orkestras kartu su dirigentu pakvietė ir Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleivius prisijungti prie šio šventinio koncerto įgyvendinimo – klausant B.Smetanos simfoninių poemų ciklo dalių, piešti piešinius, kurių inspiracijos atkeliautų iš muzikos pagalba pasakojamų istorijų, slypinčių kiekvienoje ciklo dalyje. Orkestrui atliekant šį kūrinį visi žiūrovai galės pamatyti nupieštus piešinius.

Kauno miesto simfoninis orkestras atliks penkias pirmąsias šio ciklo dalis.

KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas Vilmantas Kaliūnas
KMSO nuotr. /Kauno miesto simfoninio orkestro dirigentas Vilmantas Kaliūnas

„Meilę Mamai neretai mes galime sutapatinti su meile savo Tėvynei, jos istorijai, tradicijoms, kultūrai. Tai atsispindi ir būsimam koncertui pasirinktas B.Smetanos kūrinys, kurio visose dalyse muzikos kalba sekama istorija apie tai, kokia yra Tėvynės gamta, legendos, jos žmonės, jos istorija, tradicijos, patirti sunkumai ir džiaugsmai“, – sako šventinio koncerto organizatoriai.

„Mano tėvynė“ (Ček. „Má Vlast“) yra vienas iš labiausiai žinomų kompozitoriaus kūrinių, kurį jis kūrė nuo 1874 iki 1879 metų. Tai – šešių simfoninių poemų ciklas.

Sukurti jį B.Smetaną įkvėpė Bohemijos dvasia, jos istorija, tradicijos ir kraštovaizdis. Šis laikotarpis jam buvo vienas iš sunkiausių. Dėl ligos B.Smetana beveik visa laiką jautėsi silpnas ir kentė didelius skausmus. Tačiau nepaisant to, jis užbaigė savo kūrinį, o 1882 m. Prahoje įvyko premjera, teigiamai įvertinta ir žiūrovų, ir kritikų.

Pirmoji ciklo dalis – „Vyšehrad“ („Aukšta pilis“), kurios melodija pasakoja apie Vyšehrado pilį – buvusią pirmąją Čekijos karalių būstinę. Žvelgiant iš jos atsiveria Čekijos upė Vltava, per kurią driekiasi didelis tiltas. Antroji – „Vltava“. Tai ilgiausia vien Čekijos teritorija tekanti upė.

Trečioji ciklo dalis – „Sárka“ – pavadinta vienos čekų legendos pagrindinės herojės karės vardu. Netekusi savo mylimojo, ji pasirengusi nubausti tuos, kurie prisidėjo prie jo mirties.

Ketvirtoji dalis – „Iš Bohemijos miškų ir laukų“, vaizduojanti Bohemijos kraštovaizdį. B.Smetana muzikos kalba pasakoja apie pirmą stiprų ir nepamirštamą įspūdį vos tik atvykus į šį regioną.

Penktoji dalis pavadinta Táboro miesto garbei. Miestą, esantį Bohemijos regiono pietuose, įkūrė husitai. Šios ciklo dalies pagrindu tapo himno pavadinimas „Jūs, kurie esate Dievo kariai“.

Koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje vyks gegužės 6 d. 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas