Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainiai švenčia 649-ąjį gimtadienį: pirmą rugsėjo savaitgalį – šūsnis pramogų

Didieji Kėdainių miesto šventės „bum“ – 3 festivaliai, 3 įspūdingi koncertai, 2 solidūs jubiliejai ir 2 parodos, 240 dainuojančių vaikų, nemokamos ekskursijos ir pramoginiai pasiplaukiojimai vytine dviračių, pėsčiųjų ir baikerių žygiai. Šventės organizatoriai į programą įtraukė 30 kultūrinių ir sportinių renginių, kurie veiksmu ir atrakcijomis užpildys Kėdainių senamiestį net keturias dienas. Išsirinkite patinkančias pramogas ir pradėkite švęsti jau nuo rugsėjo 2-osios dienos.
„Vasarojam Lietuvoj!“ – Kėdainiai
„Vasarojam Lietuvoj!“ – Kėdainiai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketvirtadienį – Miesto šventės atidarymas

Svarbių datų paminėjimai startuos jau ketvirtadienį. Nuo 17 valandos M.Daukšos viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus erdvėje vyks įspūdingas 200 metų Kėdainių priešgaisrinės saugos sukakties minėjimas. Ir pats faktas išskirtinis, ir jį liudijantis istorinis dokumentas unikalus, skelbia Kėdainių kultūros centras.

Bus dėl ko nustebti ir į ką pasižiūrėti ne tik ketvirtadienį. Šeštadienį, aikštelėje prieš Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pastatą, J.Basanavičiaus gatvėje, organizuojamos linksmosios pramogos. Ugniagesiai gelbėtojai, susipažinus su jų veikla, kvies praktiškai išmėginti savo jėgas patiems.

Penktadienį 18 valandą M.Daukšos viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus erdvėje nacionalinės reikšmės dokumentinį paveldą sukūrusi Kėdainių kino studija „Mėgėjas“ ir jos įkūrėjai – gydytojas Vitolis Laumakys ir inžinierius Adolfas Morėnas minės ne mažiau reikšmingą – 60-ąjį jubiliejų. Šeštadienį, nuo 11 iki 15 valandos toje pačioje jaunimo skyriaus erdvėje visą dieną suksis dokumentinių filmų retrospektyva ir bus demonstruojami vertingiausi eksponatai.

Dienos pilnos renginių

Penktadienį ir šeštadienį miestelėnai ir svečiai pamatys net trijų skirtingų festivalių programas, rašoma pranešime spaudai.

Penktadienį startuos miestietiškas Kultūros istorijos festivalis „Radviliada“ ir mūsų tautiškumą saugantis folkloro festivalis „Į vidurio Lietuvą susiėję“.

Folkloro festivalio „Į vidurio Lietuvą susiėję“ sumanytoja Regina Lukminienė sako, kad šis festivalis saugo mūsų tapatybę ir vertybiniu pagrindu ugdo jaunąjį žmogų, jaunąjį pilietį. Šiemet susipažinsite su vienu didžiausiu Lietuvos regionu – Aukštaitija. Jos tarmių gyvybingumu, folkloro, šokių, tautinio kostiumo, tautodailės ypatumais ir kulinarinio paveldo išskirtinumu.

Aukštaitijos regiono folkloro ansamblių sveikinimai miestiečiams šeštadienį aidės nuo prieplaukos. Dalyvaus net 6 folkloro ansambliai iš Aukštaitijos regiono ir pristatys unikalias savo tradicijas. Pagrindinis koncertas vyks šeštadienį nuo 15 valandos Knypavos Rinkos aikštėje. O Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblis KUPKĖMIS parodys etnografinį spektaklį „Vesėlios anoj šaly“. Aukštaičiai moka linksmintis ir linksminti.

Penktadienį festivalis „Radviliada“ prasidės iškilių profesorių Raimondos Ragauskienės, Aivo Ragausko bei Deimanto Karvelio pokalbiu-diskusija apie Kėdainius kaip apie kunigaikščių Radvilų katalikiškosios Nesvyžiaus – Olykos šakos valdas.

Evangelikų reformatų bažnyčioje –„Dramma da capo“ („drama nuo pradžių“) – teatralizuotas XVIII amžiaus itališkų arijų dacapo koncertas, kuriuo žavimasi nuo jų šlovės eros iki šiandien. Idėjos autorė ir solistė (sopranas) Rūta Vosyliūtė pademonstruos teatrališkus baroko efektus. Spektaklį režisavo argentiniečių kilmės ispanų aktorius, komikas, klounas, cirko ir teatro režisierius Adrián Schvarzstein, o jo choreografė – Jūratė Širvytė-Rukštelė. Be šio didžiojo renginio vyks dar penki „Radviliados“ koncertai evangelikų reformatų bažnyčioje. Pamatysite ir išgirsite visų trijų Baltijos šalių atstovų pasirodymus.

Šeštadienį į programą įsilies trečias festivalis – „Skambantys perliukai“. Jis jau penktą kartą į Kėdainius sukviečia mažuosius dainorėlius iš visos Lietuvos. Vaikų balsai skambės nuo 15:30 val. Didžiosios Rinkos aikštėje. Atvyksta 30 kolektyvų, 15 solistų ir 2 duetai iš Kauno, Utenos, Vilkaviškio, Šiaulių, Vilniaus, Tauragės, Kaišiadorių, Marijampolės, Panevėžio ir Kėdainių miestų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vasarojam Lietuvoj!“ – Kėdainiai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Vasarojam Lietuvoj!“ – Kėdainiai

Du muzikiniai vakarai

Kėdainiečių pamėgtoje Didžiosios Rinkos aikštėje penktadienį vakare vyks unikalios savo skambesiu postfolkloro grupės „Atalyjaׅ“ pasirodymas. Jie savo kūryboje jungia archajiškąjį lietuvių folklorą su šiuolaikine muzika ir roko, džiazo, indų muzikos elementais.

Šeštadienio vakarą, rašoma pranešime, džiugins net du skirtingi koncertai Didžiosios Rinkos aikštėje. Neseniai aukso žiedus sumainiusi pora ir pripažinti talentai: Karina Krysko ir Jeronimas Milius kėdainiškiams paruošė specialią programą. Scenoje vyks įspūdingas dueto koncertas su gyvo garso grupe ir vakaro šou programa. Po Karinos ir Jeronimo pasirodymo scenoje švytės nenugalima, nepakeičiama ir neišsisemianti hiphopo muzikos grupė „G&G Sindikatas“.

Sportininkams – vos ne atskiras festivalis

Miesto šventės metu organizuojami sporto ir sveikatingumo renginiai, nors taip ir nevadinami, bet tampa jau vos ne atskiru sporto festivaliu. Ir šiemet dvi dienos – ketvirtadienis ir šeštadienis – skiriamos sportininkams ir sporto mėgėjams: dviračių žygis, bėgimas, šiaurietiškas ėjimas, linksmieji žaidimai, pliažo tinklinis ir krepšinis, o sekmadienį dar vyks ir respublikinis renginys.

Nuo 19 valandos vakaro ketvirtadienį Didžiosios Rinkos aikštėje prasidėsiantis dviratininkų žygis vakarėjančio miesto gatvėmis šiemet ilgėja dar vienu metru. Miestui švenčiant 649 gimtadienį dviratininkams teks įveikti 12 km 649 metrų distanciją. Tą patį vakarą nuo 21 valandos startuos 6 km 649 metrų vakarinis bėgimas ir 3 km 245 metrų šiaurietiškas ėjimas. Nuo 19:30 valandos ir vaikai bėgs simbolinius 649 metrus.

Na, o šeštadienį nuo 11 valandos ryto jau būkite pasiruošę dalyvauti tikroje sporto renginių fiestoje. Miestelėnų pamėgtoje multifunkcinėje sporto ir pramogų erdvėje Skongalio gatvės gale, šalia Nevėžio upės užtvankos bus surengta nuotaikingų sportinių žaidimų zona vaikams ir šeimoms. Sporto centro treneriai ruošia estafetes ir pramogas. Kultūros centras rūpinasi vaikų kiemeliu su batutų parku.

Šalia Kėdainių arenos sekmadienį, nuo ryto, vyks V baigiamasis Lietuvos kalnų dviračių maratono' 21 Kėdainių etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas