Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėdos krašto prijungimo proga – iškilmingas koncertas

Klaipėdos koncertų salė atveria 2013 metų muzikinį kalendorių sausio 14 dienos koncertu „Meilės ir gailestingumo altorius“, skirdama jį Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 90-mečiui.
Modestas Pitrėnas diriguos Klaipėdos kameriniam orkestrui.
Modestas Pitrėnas diriguos Klaipėdos kameriniam orkestrui. / Koncertų salės nuotr.

Ypatinga jo programa spindės balso grožiu, apgaubs kilnių melodijų palaima. Įtaigiam solisčių Astos Krikščiūnaitės (sopranas), Ievos Prudnikovaitės (mecosopranas), Klaipėdos kamerinio orkestro, Klaipėdos choro „Aukuras“ ir Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ muzikavimui vadovaus Modestas Pitrėnas. 

Klaipėdos publika vėl galės stebėti ir žavėtis neseniai Lietuvos nacionalinės premijos laureatu tapusio dirigento pasirodymu. M. Pitrėnas pelnė šį garbingą apdovanojimą už platų kūrybinį mostą interpretuojant klasikinę ir šiuolaikinę muziką bei lietuviškos muzikinės kultūros sklaidą. Dirigavimą ir muzikavimą Lietuvos publikos akivaizdoje jis visada laiko prioritetu. „Ypač malonu dirbti čia, su savais žmonėmis, suprantančiais ką noriu pasakyti,“ – teigia dirigentas.

Prieš metus šį svarų apdovanojimą gavo dainininkė Asta Krikščiūnaitė. Ji įvertinta už Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą. Asta daug koncertuoja tiek svarbiausiose Lietuvos koncertinėse scenose, tiek šalies miestuose ir miesteliuose. 

Didžiausi dainininkės Ievos Prudnikovaitės profesiniai pasiekimai ir įvertinimai dar laukia ateityje. Šiuo metu solinę karjerą, pasirodymus Vilniaus operos teatro spektakliuose bei kituose projektuose, koncertus su orkestrais ji sklandžiai derina su motinyste. 

Koncerte „Meilės ir gailestingumo altorius“ skambės XX amžiaus pradžioje kūrusio italų autoriaus Ottorino Respighi vokalinė kompozicija „Il Tramonto“ („Saulėlydis“) ir net trys Algirdo Martinaičio kūriniai. Šis autorius taip pat pelnė Lietuvos nacionalinę premiją bei daug kitų apdovanojimų. 

A. Martinaičio „Europeana“ styginių orkestrui yra, pasak autoriaus, „virtinė trumpų muzikinių istorijų, užuominų, melodijėlių, kurios kone dešimtmetį plaukiojo be savo uosto, niekur neprisišvartuodamos. „Europeana“ tarsi ir būtų uostas, kuriame ta įvairovė „paplaukusių“ minčių įgauna gerbtiną pavidalą ir gali pasirodyti rimtai publikai“.
Antrasis A. Martinaičio kūrinys „Vigilija“ mecosopranui ir styginių orkestrui bus persmelktas krikščioniška dvasia.  
Po pertraukos scenoje išvysime net du chorus – Klaipėdos chorą „Aukuras“, vadovaujamą Alfonso Vildžiūno, bei Šiaulių valstybinį kamerinį chorą „Polifonija“, vadovaujamą Tomo Ambrozaičio. Kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru ir solistėmis jie išpildys A. Martinaičio oratoriją „Gailestingumo altorius“. Emocionalumu ir melodingumu patraukiančiame  kūrinyje pasigirs ne tik XX a. Europos religinės muzikos tradicijų atgarsiai, bet ir liaudiškų religinių giesmių, vadinamųjų kantičkų, melodika bei ritmika. 

Oratorija paremta šv. sesers Faustinos Kowalskos, kurį laiką gyvenusios Vilniuje ir čia pradėjusios skleisti žinią apie Dievo gailestingumą, dienoraščio fragmentais. Jos keturios dalys yra tarsi kertiniai Dievo gailestingumo šventovės akmenys, sudėti iš prasmingų šv. Faustinos žodžių: „Žemė ir dangus gali pasikeisti, bet Dievo gailestingumas nesibaigs.“ 

Pirmojoje dalyje „O Kraujau ir Vandenie“ solisčių rečituojamos frazės išauga į pasitikėjimo šūksnį „Jėzau, pasitikiu tavimi“. Antroji dalis „Sveikas, gailestingumo soste“ yra tarsi himnas švenčiausiajai Jėzaus širdžiai. Čia susilieja žaismingos styginių intonacijos ir iškilmingas choralas. Trečioji dalis „Dievo gailestingumą giedosiu per amžius“ skamba tarsi malda, kurioje dera ir liaudiškos intonacijos. „Dievo gailestingumo litanija“ – finalinė oratorijos dalis – baigiama pakiliu choralu „Šlovink, mano siela, Viešpaties gailestingumą“, įtvirtinančiu žinią apie Dievo gailestingumą, jo grožį ir didybę.

Skambant šiai dvasingai muzikai apims tauriausi jausmai, lydės kilniausios mintys. Koncerto pradžia sausio 14 dieną, pirmadienį, 18 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas