Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos Parodų rūmai priglaus trijų menininkų tris parodas

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose penktadienio vakarą vienu metu atveriamos trijų kūrėjų personalinės parodos: Jurgos Juodytės „Moteriškos relikvijos“, Tado Šarūno „Tai tik juodas lagaminas“ bei Gyčio Skudžinsko „Tyla/Silence“.
Jurgos Juodytės kūrinys
Jurgos Juodytės kūrinys / KKKC iliustracija

Menininkė Jurga Juodytė parodoje tyrinėja moters situaciją, atliekamą vaidmenį šiuolaikinės visuomenės kontekste. Kalbėdama jai rūpimomis temomis autorė šiuo atveju naudoja krikščioniškos ikonografijos klišes.

Naudodamasi Šv. Mergelės Marijos vaizdavimo gramatika ji pasakoja apie dabarties moteris, o dar konkrečiau – apie bevaikes trisdešimtmetes. Moterys iš įvairių gyvenimo sričių ir skirtingų profesijų, panašios į daugybę mūsų pažįstamų pozuoja dangaus fone apsivilkusios raudona suknele (kančios, šventumo ir karališkumo atributas) bei mėlynu apsiaustu (simbolizuoja dangų ir dieviškumą, tiesą ir pastovumą). Žemiškos moterys sutaurinamos ne tik apvelkant Madonos simboliniais drabužiais, bet ir švytėjimo efektu (eksponuojama šviesdėžėse – nuoroda į bažnyčiose populiarius vitražus). Pagal vaizdo schemą trūksta tik kūdikio...

Menininkė savo darbais nepateikia vienareikšmio atsakymo, tad lieka vertinti menininkės ryžtą prieštarą provokuojančius reikalavimus patirti praktiškai, nebijant susidurti su netikėtomis vaizdo reikšmėmis.

KKKC iliustracija/Tado Šarūno „Tai tik juodas lagaminas“.
KKKC iliustracija/Tado Šarūno „Tai tik juodas lagaminas“.

Savo darbuose menininkas Tadas Šarūnas fiksuoja įprastą juodą lagaminą vis kitoje aplinkoje – paliktą tuščioje gatvėje, pievoje, miške, metro ar oro uoste. Anot autoriaus, ši fotografijų serija bei ją lydinti vaizdo instaliacija buvo sukurta kaip kūrinys, kritikuojantis manipuliavimą terorizmo baime.

„Geležinkelio stotyse galime pastebėti užrašus, kuriuose keleiviai prašomi pranešti apie be priežiūros paliktus krepšius ar kitus „įtartinus daiktus“. Tačiau pabandžius įsivaizduoti, kaip toks įtartinas daiktas galėtų atrodyti, vaizduotė mums siūlys su realiu pavojumi mažai bendra turinčius vaizdinius. Tokius kaip Holivudo filmuose dažnai naudojamas juodas lagaminas.
Pavojus mes suvokiame pagal tai, kaip juos vaizduoja veiksmo filmai ar naujienų siužetai apie galimus teroristinius išpuolius. O tai mažai susiję su realiomis grėsmėmis. Todėl įsitraukdami į šį žaidimą mes tarsi tampame terorizmo grėsmėmis kuriamo nerimo įkaitais,“ – teigia menininkas.

KKKC iliustracija/Gyčio Skudžinsko „Tyla“
KKKC iliustracija/Gyčio Skudžinsko „Tyla“

Menininkas Gytis Skudžinskas pristatys naujausią savo fotografijų projektą „Tyla / Silence“ bei autorinį albumą tuo pačiu pavadinimu.

Knygą apie G. Skudžinsko kūrinius papildo specialiai šiam leidiniui parašyti Jurijaus Dobriakovo, Agnės Narušytės, Rolando Rastausko tekstai.

Atskiri fotografijų ciklo „Tyla“ darbai jau rodyti Ukrainoje, Rusijoje, Prancūzijoje ir Slovakijoje. Visa serija ir albumas praėjusį rudenį pristatyti „Prospekto“ galerijoje Vilniuje. Knyga „Tyla / Silence“ paskelbta laureate knygos meno konkurse „Vilnius knygų mugėje 2011“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas