Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Knygos meno festivalyje – paskaita apie dirbtinį intelektą

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC), antrąkart organizuojantis Knygos meno festivalį, spalio 26 d., 16 val., kviečia į Igno Pavliukevičiaus paskaitą: „Dirbtinis intelektas ir dideli kalbos modeliai – kaip kolektyvinių žinių įkūnijimas (papildyta (ang. „augmented“) autorystė)“. I. Pavliukevičiaus paskaitą papildys dirbtuvės.
Ignas Pavliukevičius
Ignas Pavliukevičius / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Dalyvavimas renginiuose nemokamas, bet būtina registracija. Renginys vyks KKKC Parodų rūmų II-ame aukšte (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda).

Paskaitos bei dirbtuvių bendra trukmė – 3 val., su savimi būtina turėti nešiojamąjį kompiuterį.

Pasak I. Pavliukevičiaus, šioje paskaitoje „apžvelgsime besikeičiančią kultūros ir technologijų sąveiką, daugiausia dėmesio skirdami dirbtinio intelekto (DI) natūralios kalbos apdorojimo modelių integravimui į meno procesus.

„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.
„Midjourney“ nuotr./Dirbtinio intelektu sukurti paveikslai.

Taip pat aptarsime, kaip DI iš naujo apibrėžia kūrybiškumą ir keičia mūsų supratimą apie autorystę. Gilinsimės į diskusijas, susijusias su DI, kaip bendradarbiaujančio kūrėjo, o ne sudėtingo įrankio, vaidmeniu ir jo reikšmę nuosavybės teisei bei autorystei meninėje veikloje. Šis tyrimas nušviečia naują kultūros objektų kategoriją, išryškindamas, kaip DI sukurti kūriniai atspindi mūsų kolektyvinę sąmonę ir pateikia naują kolektyvinės kūrybos perspektyvą. Pabrėžiant, kad kultūros kūryba dabar – dinamiškas, bendras darbas, išplečiantis mūsų kultūrinį repertuarą, įtraukiant tiek žmogaus, tiek mašinos išmoktas tradicijų interpretacijas, metant iššūkį vienišo genijaus sąvokai ir įtvirtinant augmentuotos autorystės formą skaitmeniniame amžiuje“.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Dirbtuvės

Dirbtuvių metu sužinosite, kas yra DI dideli kalbos modeliai bei apie jų problematiką ir panaudojimą. Taip pat sužinosite kas yra „LlaMA“ modelis, kodėl jis svarbus, kaip jį naudoti kūryboje, kaip jį įsidiegti savo kompiuteryje. Todėl dirbtuvių metu privalu su savimi turėti nešiojamąjį kompiuterį.

Dirbtuvių metu kelsime bei aptarsime šiuos esminius klausimus: 1. DI dideli kalbos modeliai, kas tai ir kodėl jie svarbūs? 2. „LlaMA“ DI didelis kalbos modelis, kas tai ir kaip jį panaudoti kūryboje? „LlaMA“ modelis – ypatingas tuo, jog jis – visiškai atviros prieigos, be to, necenzūruotas, priešingai nei gerai žinomi modeliai, kaip „ChatGPT“ ar „GPT4“. Pastarasis modelis taip pat – laikomas kur kas kūrybiškesniu, būtent todėl, kad jis neturi jokių apribojimų. „LlaMA“ taip pat veikia lokaliai kompiuteryje neprisijungus prie interneto, todėl vartotojų duomenys ir pokalbiai nėra perduodami kitiems asmenims.

Pranešėjas

Ignas Pavliukevičius – Hagos Karališkosios menų akademijos (BA) ir Vilniaus dailės akademijos (MA) absolventas. Nuo 2020 m. – VDA dailės krypties meno doktorantas, o nuo 2020 m. – Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos narys. I. Pavliukevičius yra interaktyvių instaliacijų, naujųjų medijų meno ir performanso kūrėjas.

Knygos meno festivalį organizuoja Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas