Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis

Knygynų tinklo „Vaga“ knygynai kviečia į netradicinius renginius – „Šiaurės šalių magijos paslaptys“. Renginių metu prekės ženklo „Smells Like Spells“ įkūrėjai, magiškos šiaurės šalių kultūros žinovai, Vilius Malinauskas ir Marius Bartkevičius supažindins su jų vystoma veikla-produkcija, pagrindinėmis raganiškomis metų šventėmis – šabašais
Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis
Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis / Linos Juškės nuotr.

Taip pat, „Smells Like Spells“ įkūrėjai pasidalins pasakojimais, kokie augalai buvo naudojami senosiose šiaurės šalių pagonių ritualuose ir apeigose, kokios yra jų magiškos savybės bei kaip juos galime panaudoti kasdieniame savo gyvenime, siekdami pritraukti džiaugsmą, laimę, meilė ar net pinigus.

– Kokias Šiaurės šalių magijos paslaptis ruošitės atskleisti spalio 18 d. vyksinčiame renginyje?

– Marius: Visi burtai prasideda nuo minties, kad aš noriu kažko pasiekti ar pakeisti. Todėl renginio metu sujungdami šią mintį su papročiais, pristatysime pagrindines raganiškas metų šventes – šabašus, supažindinsime su jų reikšme, atliekamais ritualais ir apeigomis. Kiekvienam renginio svečiui sudarysime improvizuotus mažus „šiaurietiškus“ horoskopus, kalbėsime apie žmonių gebėjimus, polinkius ar galimus trūkumus, atsižvelgdami į tai, tarp kokių švenčių jie yra gimę ir kokią valandą atėjo į šį pasaulį, todėl kiekvieno dalyvio prašysime pasitikslinti gimimo valandą minučių tikslumu.

Linos Juškės nuotr./Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis
Linos Juškės nuotr./Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis

– Nuo kada ir kaip susidomėjote šiaurės šalių kultūra ir senovinėmis tradicijomis? Kuo ši kultūra jums yra įdomi?

– Vilius: Šiuo atveju skirstymas į šiaurę, pietus ar bet koks kitoks, yra labai sąlyginis. Mūsų manymu, įvairios kultūros, šalys, net ir pačios tolimiausios geografine prasme, yra gerokai labiau susijusios viena su kita, nei kiekvienam iš mūsų gali atrodyti. Apie tokias sąsajas ir atradimus mes būtinai pasidalinsime su renginio svečiais.

– Marius: Mano kolega Vilius įvairia, dabar laikoma ar vadinama „magiška“ praktika domisi bene nuo paauglystės. Prieš kelerius metus, susipažinęs su Viliumi, šia kultūra, o ypatingai tuo, kiek ji susijusi su raganiškomis interpretacijomis, susidomėjau ir aš. Iš tiesų, ši „raganiška“ tradicija yra unikali tuo, kad ji leidžia kiekvienam žmogui pasirinkti, kokiu keliu ir kaip juo eiti. Pavyzdžiui, mes nesame įsipareigoję visą gyvenimą dirbti nemėgstamą darbą, priešingai, vadovaudamiesi šia tradicija, galime viską pakeisti – taigi būti savotiškomis „raganomis“.

– Ar galite daugiau papasakoti apie šiaurietiškus horoskopus, kuo jie skiriasi nuo įprastinių? Ar jų kilmė susijųsi su runomis?

– Marius: Kaip jau minėjo Vilius, kalbant apie šias tradicijas egzistuoja gerokai daugiau sąsajų nei skirtumų. Kiekvienas šabašas turi savo simbolinę runą.

– Vilius: Mums šiandien labiausiai pažįstami horoskopai sudaromi remiantis planetų padėtimis, o šiaurietiški akcentuoja duotybes pagal kiekvieno iš mūsų gimimo datą ir laiką, t. y. tarp kokių raganiškų švenčių ji atsiduria, kokią simbolinę prasmę jos turi bei koks runų ženklas tuo metu aktyvus.

– Kadangi renginys vyks VAGOS knygynuose, neišvengiamai norisi paklausti – kokių žanrų, tematikos knygas skaitote? Galbūt turite kelis mėgstamus skandinavų ar kitų šalių autorius?

– Marius: Kiekvienu gyvenimo laikotarpiu aktualiausias knygos žanras ir tematika tiesiogiai priklauso nuo to, kas man šiandien yra įdomu. Šiandien – tai knygos apie runas, kortas ir kvapus. Bet kuriuo atveju, visų laikų reikšmingiausia knyga man yra Airisės Merdok romanas „Jūra, jūra...“

Linos Juškės nuotr./Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis
Linos Juškės nuotr./Knygynų tinklas „Vaga“ kvies pasinerti į šiaurės šalių magijos paslaptis

– Vilius: Galėčiau išskirti Michailo Bulgakovo knygą „Meistas ir Margarita“.

– Taip pat esate „Smells Like Spells“ prekės ženklo įkūrėjai, kuriate ir prekiaujate rankų darbo žvakėmis, namų kvapais, kaip ir kodėl susidomėjote šia kryptimi?

– Marius: „Smells Like Spells“ istorija prasidėjo nuo mūsų pažinties su Viliumi dienos. Kadangi jis buria Taro kortomis, kartais prireikdavo žvakės, kuri būtų raižyta runomis. Tai pamačius man iškilo klausimas, kokia žvakė turi būti, kad ji būtų laikoma išties magiška, tikra „raganiška“ žvake. Iš šios istorijos kilo mūsų prekės ženklas. Mūsų tikslas nėra verslas. Mūsų tikslas yra žmogus – nesvarbu moteris ar vyras, galintis pasukti raganos ratą sau tinkama linkme, apie kurį būtinai papasakosime spalio 18 dieną, renginio „Šiaurės šalių magijos paslaptys“ metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas