Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Konferencijoje „Motivated at work“ – atsakymai, kodėl geriau turėti įsitraukusį, o ne tiesiog motyvuotą darbuotoją

Gegužės 17 d. vyks trečioji praktinė konferencija-paroda „Motivated at work“, skirta įvairių grandžių ir komandų vadovams, personalo specialistams ir visiems kitiems, siekiantiems tobulėti, rašoma „Litexpo“ pranešime spaudai.
Motivated at work
Motivated at work / Litexpo nuotr.

Joje savo patirtimi dalysis žinomi ir itin patyrę talentų medžiotojai, psichologai, žmogiškųjų išteklių specialistai ir įmonių vadovai. Konferencijoje taip pat bus ieškoma atsakymo į amžiną klausimą – kas gi motyvuoja darbuotojus ir kodėl jų įsitraukimas į organizacijos veiklą yra toks vertingas?

Konferencija – didžiausia, o temų – kiekvieno skoniui

Konferenciją inicijavusios Personalo valdymo profesionalų asociacijos (PVPA) direktorės Aušros Bytautienės teigimu, šiais metais „Motivated at work“ bus gerokai didesnė nei praeitais kartais. Ji vyks net keturiose LITEXPO salėse ir savo turiniu bus kur kas daugiau nei tik konferencija.

„Šiemet renginio veiksmas vyks iš viso net keturiose salėse. Dvejose jų lauks vadovams skirti praktiniai mokymai, padėsiantys spręsti konkrečius kasdienio darbo iššūkius, ypač išryškėjusius dirbant su hibridinėmis komandomis. Bus aiškinamasi, kaip vadovauti hibridinei komandai, kaip kalbėti su žmogumi, kad jis jaustųsi svarbus ir girdimas, kaip išbūti sudėtingame pokalbyje su darbuotoju ir jį sklandžiai vesti, kaip vykdyti pokyčius, kad jie tikrai įvyktų“, – vardijo A.Bytautienė.

Konferencijoje bus ir asmeninio tobulėjimo salė, kurioje daug dėmesio bus skiriama kiekvieno žmogaus augimui ir karjerai. Ten bus stengiamasi padrąsinti rinktis ne tik darbą pagal darbo sutartį, bet ir apsvarstyti kitas veiklos formas. Be to, bus kalbama apie kitokias darbo paieškos strategijas, mokymąsi, po kurio žinios tikrai išlieka, galimybes kiekvienam įdarbinti dirbtinį intelektą.

Konferencijoje-parodoje „Motivated at work“ dėmesys bus skirtas ir emocinei darbuotojų sveikatai, kalbamasi apie perdegimo prevenciją ir savivertės auginimą.

Didžiojoje salėje, kur vyks metinė PVPA konferencija, bus skaitomi pranešimai apie darbo ateitį, aptariama naujausia Pasaulio ekonomikos forumo atlikto tyrimo ataskaita, kurioje dalyvavo ir Lietuvoje veikiančios organizacijos.

Be to, personalo valdymo specialistai ir įmonių vadovai šioje salėje pasakos apie žmonių valdymo atsakomybių pasidalijimą organizacijoje tarp vadovo ir žmogiškųjų išteklių specialisto, bus kalbama apie iššūkį, kaip susigrąžinti darbuotojus į biurą, kartu išlaikant patrauklumą, aptariamas po karo Ukrainoje pradžios išaugęs organizacijų poreikis užtikrinti verslo ir duomenų saugumą ir kartu išlikti į žmones orientuotu darbdaviu.

Konferencijos dalyviai taip pat svarstys apie organizacijų kultūros kūrimą post-pandeminiame pasaulyje, darbuotojų psichologinį saugumą ir jų gerovės bei prasmės jausmo darbe kūrimą.

„Bus ir įdomiausių PVPA personalo valdymo gerosios praktikos konkurso paraiškų pristatymas, kuriame bus galima išgirsti daug praktiškai pasiteisinusių pavyzdžių, kurie atskleis, su kokiais personalo projektais organizacijos dirbo, kas sekėsi, o kas ne. Tai leis konferencijos lankytojams pajusti rinkos pulsą“, – akcentavo PVPA vadovė.

Skatina vadovus keisti išankstinį nusistatymą

A.Bytautienės teigimu, viena įdomiausių „Motivated at work“ dalių bus diskusija apie įmonių vadovų ir personalo specialistų atsakomybių pasidalijimą. Jos dalyviai išsakys savo požiūrį apie tai, kieno atsakomybė yra žmonių valdymas ir ar organizacijų vadovai yra pasiruošę tokiam iššūkiui.

„Vos tik bendrovių ar įstaigų vadovai išgirsta terminą „personalo valdymas“, iškart įvyksta visiška atmetimo reakcija – „čia ne apie mane, ne man, tegu mūsų HR’as domisi“. Juokaujame, kad personalo specialistas kartais tampa tarsi protezu: kai naujai paskirtas vadovas imasi vadovauti komandai, personalo specialisto pagalba jam labai reikalinga.

Bet labai svarbu, kad kuriame nors etape vadovas imtų veikti savarankiškai ir pats taptų savo komandos personalo vadovu. O personalo specialistas organizacijoje turėtų veikti kaip vidinis konsultantas, kuris sudėlioja procesus ir sukuria įrankius vadovams, kad šie galėtų patys sklandžiai dirbti su savo žmonėmis“, – tvirtino PVPA direktorė ir viena iš konferencijos organizatorių.

Litexpo nuotr./Motivated at work..
Litexpo nuotr./Motivated at work..

„Panašu, kad pats terminas „personalo valdymas“ dažnai žmones klaidina ir iškart manoma, kad viskas, kas po juo slypi, yra skirta personalo valdymo specialistams. O ką išties reiškia „personalo valdymas“? Tai – žmonių valdymas, t. y. tiesioginė vadovo funkcija. Teko girdėti, kad viename universitete vadovų mokymuose populiariausia programa, galvojant, jog reikės dirbti su žmonėmis, yra taikomoji organizacinė psichologija.

Tačiau personalo valdymo programa ne tik nėra populiari tarp besimokančių vadovų ir sunkiai surenka grupes, bet ir ne visi dėstytojai supranta, kad joje nėra rengiami personalo specialistai“, – pasakoja A.Bytautienė.

Darbuotojo įsitraukimas yra svarbiau už lojalumą

PVPA vadovė, prisiminusi pirmąją „Motivated at work“ konferenciją, vykusią dar prieš pandemiją, sako, kad per pastaruosius kelerius metus supratimas apie darbuotojų skatinimą ir motyvavimą smarkiai pasikeitė.

„Pamenu, pirmame renginyje siekėme kuo plačiau atspindėti įvairias motyvavimo priemones: pradedant nuo biuro vietos ir aplinkos, stalo futbolo ar užkandžių, baigiant tobulėjimo ir investicinių ilgalaikio skatinimo ir taupymo priemonėmis. Dar visai neseniai atrodė, kad darbuotojams labai svarbu duoti kavos, užkandžių ir žaidimų. Dalis darbdavių neretai pasiklysdavo tarp tokių pasiūlymų ir nesusimąstydavo, kodėl tai siūlo savo darbuotojams“, – sakė A.Bytautienė.

Litexpo nuotr./Aušra Bytautienė
Litexpo nuotr./Aušra Bytautienė

Anot jos, dabar jau galima teigti, kad tikrai dauguma darbdavių suvokė darbuotojų svarbą. Tai įvyko tada, kai jie suprato, kad darbuotojas yra žmogus, kuriuo reikia rūpintis tiek fiziškai, tiek psichologiškai.

„Jei šiandien kas nors paklaustų, kas vis dėlto yra svarbiausia dirbant su organizacijų komandomis, sakyčiau, kad darbuotojo patirtis – bendras, visiškai subjektyvus darbuotojo jausmas, pasakantis, ar jam gerai organizacijoje. Jam daryti įtaką galima įvairiomis priemonėmis, todėl organizacija privalo galvoti apie organizacinę ir vadovavimo kultūrą, apie prasmės jausmą darbe, santykius tarp kolegų ir netgi darbo priemones bei IT įrankius, kurie taip pat stipriai veikia ne tik darbuotojo produktyvumą, bet ir pasitenkinimą bei jauseną“, – nurodė PVPA vadovė.

Vis dėlto A.Bytautienė akcentuoja, kad organizacijos turi padaryti tam tikrus namų darbus ir rūpintis ne vien tik darbuotojų motyvacija, kuri, neretai tuo tikima, konvertuojasi į lojalumą.

„Kompanijos vis dar dažnai tikisi iš darbuotojų lojalumo. Mes, savo ruožtu, jau ne pirmus metus organizacijas ir jų atstovus edukuojame, kad reikia ne lojalių, o įsitraukusių žmonių. Tokiems darbuotojams rūpi ne vien atlygis, bet ir bendras tikslas. O išorinės motyvavimo priemonės dažniausiai turi tik trumpalaikį poveikį darbuotojo motyvacijai. Įvairūs tyrimai rodo, kad įsitraukusių žmonių darbo rezultatai ženkliai geresni, jie yra mažiau linkę keisti darbą“, – pabrėžė A.Bytautienė.

Jos teigimu, gegužės 17 d. vyksiančioje PVPA konferencijoje-parodoje „Motivated at work“, organizuojamoje bendrai su LITEXPO, bus galima apie visus šiuos niuansus sužinoti daugiau, pasisemti idėjų ir pamatyti pavyzdžių, ką savo darbuotojams siūlo kiti darbdaviai, o tada su naujomis mintimis ieškoti geriausiai konkrečiai organizacijai tinkančių sprendimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas