Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

„Krapštom dugnelį“: „Kultūros barams“ paskelbus apie užsidarymą, kiti kultūriniai leidiniai irgi nerimo apimti

Pirmadienį paskelbus, kad savo veiklą dėl vėluojančio Medijų rėmimo fondo (MRF) užbaigia žurnalas „Kultūros barai“, nerimo nuotaikos jaučiamos ir kitose kultūrinių leidinių redakcijose. Vieni bijo, kad teks laikinai nutraukti leidybą, kiti ieško alternatyvių finansavimo šaltinių. MRF direktorius Ruslanas Iržikevičius 15min teigė suprantantis, kad yra vėluojama, tačiau nenori aukoti projekto kokybės.
Lina Laura Švedaitė, Antanas Šimkus, Agnė Narušytė
Lina Laura Švedaitė, Antanas Šimkus, Agnė Narušytė / Asmeninio albumo nuotr./ 15min nuotr.

MRF buvo įsteigtas siekiant paskatinti žiniasklaidos savireguliacijos procesus. Praėjusiais metais šia proga buvo likviduotas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas (SRTF), kuris iki tol buvo vienas pagrindinių kultūrinių leidinių finansavimo šaltinių.

Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Agnė Narušytė
Gedmanto Kropio / BNS nuotr./Agnė Narušytė

A.Narušytė: atrodo, kad Kultūros ministerijai nesvarbu

Paklausus, ar laikraščio „7md“ dailės ir fotografijos redaktorė Agnė Narušytė nejaučia nerimo, ji teigė, kad ši nuotaika juos lydi dar nuo vasaros.

„Jau tada matėme, kad MRF nesuspės sutvarkyti visų biurokratinių procedūrų. Nenoriu jo kaltinti, fondas iš tiesų turi veikti pagal įstatymus, bet ministerija, kuri ir pradėjo šią pertvarką, turėtų surasti mechanizmus, kaip užtikrinti tęstinumą <...>. Žvelgiant į Kultūros ministerijos reakciją, atrodo, kad jiems visai nesvarbu, kaip tame plyšyje (nuo SRTF pabaigos iki MRF starto) egzistuos leidiniai“, – 15min sakė A.Narušytė.

Nujausdami, kad finansavimas strigs, „7md“ kreipėsi į Lietuvos kultūros tarybą (LKT) ir iš skirtingų projektų gavo 27 tūkst. „Šių lėšų galbūt užteks iki kovo mėnesio“, – teigė pašnekovė.

„Žadama, kad MRF konkursas bus skelbiamas vasario mėnesį. Bet ką iš tiesų tai reiškia? Tai reiškia, kad bent mėnesį bus palikta laiko rašyti paraiškoms, tada jos bus svarstomos bent kelis mėnesius ir sprendimas geriausiu atveju bus tik vasarą. Mes neturime jokių galimybių išgyventi iki to laiko. Turėsime sustoti“, – dalinosi mintimis A.Narušytė.

Asmeninio albumo nuotr./Lina Laura Švedaitė
Asmeninio albumo nuotr./Lina Laura Švedaitė

L.L.Švedaitė: „Žiūrime į tai, kaip į galimybę“

„Literatūros ir meno“ redaktorė Lina Laura Švedaitė sakė, kad kol kas ramiai miegoti negali – laukia vasarį veikti pradėsiančio MRF, mat tai yra jų pagrindinis finansavimo šaltinis.

Visgi leidinio komanda nenuleidžia rankų ir sudėtingais laikais. Pasak L.L.Švedaitės, daugeliu aspektų tai yra ir požiūrio klausimas: „Kartu su žurnalo komanda nusprendėme į šią situaciją pažvelgti kūrybiškai. Inicijuodami kitokią veiklą bandome išgyventi iš kitur, pavyzdžiui, įkūrėme „Litmenio“ klubą, atvirai žmonių prašome aukoti, susitarę su kolegomis iš Suomijos išleisime tik šiai šaliai skirtą numerį.“

„Mūsų situacija nėra niekuo išskirtinė. Dauguma kultūros leidinių taip gyvena, – pasakojo ji. – Gavome iš LKT paramos ir dar kažkiek santaupų turime. Žiūrime į tai kaip į galimybę sustabdyti inerciją, kuria serga dauguma kultūros leidinių.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Šimkus
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Antanas Šimkus

A.Šimkus: „Krapštom dugnelį“

„Krapštom dugnelį“, – paklaustas, ar žurnalas „Metai“ turi pasidėjęs finansinę pagalvę, atsakė redaktorius Antanas Šimkus.

„Šiuo metu esame susitarę su spaustuve, kad ši palauks apmokėjimo. Jie žvelgia ganėtinai geranoriškai. Tad vasario numerį turėtume išleisti“, – komentavo A.Šimkus.

Kaip ir „Literatūra ir menas“, „Metai“ taip pat kreipėsi į LKT pagalbos, iš kurios gavo 14 tūkst. eurų.

Tiesa, visu pajėgumu „Metai“ dirbti negali – teko atsisakyti honorarų autoriams: „Ne pats smagiausias dalykas, kai reikia prašyti kantrybės.“

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antanas Terleckas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antanas Terleckas

„Naujasis Židinys-Aidai“ ir „Šiaurės Atėnai“ gyvena laukimo nuotaikomis

Žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ redakcija gyvena laukimo nuotaikomis. Redaktorius Antanas Terleckas 15min tvirtino, kad kol kas finansų turi iki vasario mėnesio, o jau toliau nežino, kas bus: „Jaučiame nerimą, bet laukiame. Norėtųsi, kad viskas vyktų kur kas greičiau.“

Panašiomis nuotaikos gyvena ir „Šiaurės Atėnų“ redaktorė Giedrė Kazlauskaitė. Jos teigimu, leidinys bandys išgyvent, kaip pavyks, o daugiau bus matyti kovą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vygintas Gasparavičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vygintas Gasparavičius

Organizuos susitikimą su „Kultūros barų“ komanda

Kultūros viceministro Vyginto Gasparavičiaus teigimu, „Kultūros barų“ užsidarymas – nemaloni situacija.

Paprašytas reaguoti į susidariusią situaciją jis tvirtino, kad pirmadienį pakvietė MRF direktorių Ruslaną Iržikevičių pokalbiui.

Paklaustas, kas laukia „Kultūros barų“, V.Gasparavičius sakė, kad daugiausia žino pati leidinio redakcija: „Šiandien paprašiau, kad MRF direktorius suorganizuotų susitikimą su „Kultūros barų“ komanda ir pabandytų pasigilinti, kokia ta situacija iš tiesų.“

Anot jo, pagrindinį darbą esą Kultūros ministerija atliko ir dabar atsakomybė gula ant MRF pečių.

„MRF pertvarka ir buvo skirta tam, kad būtų daugiau savireguliacijos ir MRF dirbtų nepriklausomai nuo politikų valios. Todėl pačios tarybos darbe nedalyvaujame, bet labai klausomės ir raginame sprendimus priimti kaip įmanoma greičiau. Tad, mūsų žiniomis, tie sprendimai jau beveik yra finalizuoti. Kitą pirmadienį regis taryba turėtų grąžinti ministerijai suderintą, konsoliduotą, su kompromisais aptartą finansavimo gairių projektą. Tada mes galėtume suderinti jas su atsakingomis institucijomis ir ministras pasirašytų dokumentą“, – komentavo V.Gasparavičius.

Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Iržikevičius
Asmeninio archyvo nuotr./Ruslanas Iržikevičius

MRF vadovas: esame atviri dialogui

MRF direktorius Ruslanas Iržikevičius tikino, kad jo vadovaujamas fondas yra atviras dialogui, tad susitikimas su „Kultūros barų“ redaktore Laima Kanopkiene tikrai bus organizuojamas.

„Koks bus to pokalbio rezultatas, aš negaliu atsakyti“, – sakė R.Iržikevičius.

Prieš tai L.Kanopkienė rašė laišką kultūros ministrui Simonui Kairiui, į kurį ministras neatsakė. R.Iržikevičius sakė, kad geriausia tokiais atvejais kreiptis tiesiogiai į jį: „Kultūros ministerija MRF veikloje tėra vienas iš dalininkų.“

Kokioje stadijoje šiuo metu yra konkurso rengimo projektas? R.Iržikevičus atsakė: „Tenka skaityti ir girdėti, kad fondas labai lėtai organizuoja procesus. Tačiau tam svarbus kontekstas. Fondo varomoji jėga yra jo taryba, kuri savo pirmajam posėdžiui buvo susirinkusi gruodžio 11 d. Šiandien yra sausio 23-ioji. Turėkime omeny, kad šiame laikotarpyje buvo įsiterpusios šventės.“

Pasak MRF vadovo, darbo apimtis – didžiulė, bet procesas vyksta: „Tai, ką padarėme per šį laikotarpį, yra didelis darbas. Taip, mes lenktyniaujame su laiku, bet kokybė taip pat turi būti išlaikyta. Nenorime prikapoti malkų, kurios ateityje pakenks.“

R.Iržikevičius priminė, kad yra kuriamos visiškai naujos programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius