Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros biudžetas kitąmet didės 20,4 mln. eurų

Patobulintame kitų metų valstybės biudžete išlaidos kultūrai augs 20,4 mln. eurų iki daugiau nei 234,4 mln. eurų.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Buvusiame projekte jau buvo numatytas didėjimas, bet galiu pasakyti, jog derybose pasiekėme, kad kultūros biudžetas didėtų daugiau nei 14 mln. eurų, palyginti su ankstesniu biudžeto projektu. Papildomai 5,8 mln. eurų radome ir kultūros sektoriaus darbuotojų atlyginimams didinti, daugiau lėšų numatyta paveldui, knygų, leidinių autoriams, ministerijai pavaldžioms įstaigoms, Kultūros rėmimo fondui“, – BNS sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

Pasak jo, papildomai 4 mln. eurų numatyta ir Kultūros ministerijai pavaldžių įstaigų baziniams poreikiams, kadangi dėl karantino apribojus paslaugas jos prarado nemažai pajamų.

Kultūros rėmimo fondo lėšos kitų metų biudžeto projekte didėja 750 tūkst. eurų, taip pat numatyta skirti 2,5 mln. eurų šiemet patvirtintiems fondo projektams, kurių įgyvendinimas nusikėlė į 2021 metus.

S. Kairys teigė, kad kultūros sektorius, ypač nevyriausybinės organizacijos gyvena tik iš vadinamųjų projektinių pinigų, todėl pabrėžia kelsiantis Kultūros tarybai tikslą „būti lanksčiai ir reaguojančiai į situaciją, į projektus, kurie negali vykti šiuo metu prie žiūrovų“.

Anot ministro, 2021-aisiais, kalbant su Finansų ministerija, numatyta galimybė perskirstyti dalį rezervinių lėšų ir kultūros sektoriaus kompensacijoms.

Papildomi 2 mln. eurų, palyginti su pirminiu biudžeto projektu, numatyti kultūros paveldo saugojimo ir tvarkybos sričiai.

Pasak S. Kairio, tai leis priimti ir naujas paraiškas pagal paveldotvarkos programą, nes anksčiau lėšų buvo numatyta tik tęstiniams darbams.

Autoriniams kompensaciniams atlyginimams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose patobulintame biudžete numatyta per 300 tūkst. eurų.

Vyriausybės Seimui pateiktame patobulintame 2021-ųjų biudžeto projekte numatyta 15,826 mlrd. eurų išlaidų, deficitas sieks 4,573 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas