Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros dienos renginiuose – gyvos ir kintančios „echosistemos“, pirmą kartą pristatomas projektas „Lietava“

Kauno menininkų namai balandžio 15 d. miesto bendruomenę ir svečius kviečia apsilankyti Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje, kuriame Tarptautinės kultūros dienos proga įsikurs atviros potyrių erdvės. Plačioje, visuomenei atviroje renginių programoje bus siūloma permąstyti mus supančią aplinką, patirti save ir kitą, įsiklausyti į hermetiškose muziejaus erdvėse įsisuksiančias, gyvas ir kintančias „echosistemas“. Lietuvoje kultūros diena bus minima 12-ą kartą.
Kaune bus minima Tarpautinė kultūros diena
Kaune bus minima Tarpautinė kultūros diena / Kauno menininkų namų nuotr.

Renginio programoje – menininkai ir kūriniai, plečiantys kultūros, gamtos ir žmogaus tarpusavio santykį, bei tyrinėjantys praeities tradicijų ir dabarties sąlyčio taškus. Renginiai ir muziejaus lankymas balandžio 15 dieną – nemokami.

Projekte – tradiciniai lietuviški instrumentai

Pirmąjį savo pasirodymą Lietuvoje surengs unikalus garso menininkų Sauliaus Petreikio ir Domo Strupinsko projektas „Lietava“, savitai pristatantis 16 tradicinių lietuviškų instrumentų. Šie beveik užmiršti instrumentai buvo naudojami žvejų, piemenų, ūkininkų, kasdieniniame jų sąlytyje su gamta bei darbu.

S.Petreikis, tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniu mastu pripažintas multi-instrumentalistas, ir D.Strupinskas, su elektronine muzika dirbantis kompozitorius bei prodiuseris, neseniai išleistame debiutiniame albume „Lietava“ paskelbė muzikinį manifestą, laviruojantį tarp praeities tradicijų ir nuolat kintančios dabarties. Dueto koncertų metu ši praeitis suskamba ir atgyja.

Sausio mėnesį muzikinio žurnalo „The Wire“ įsimintiniausių 2017 m. įvykių suvestinėje aprašytas lietuvių kūrėjų projektas į Kauną atvyksta po sėkmingo turo Jungtinėje Karalystėje, kurio metu albumas buvo pristatytas reikliai Edinburgo, Birmingemo bei Londono publikai.

„Įspūdingas koncertas. Jo rezultatas – magiška valanda, kuomet publika pasineria į instrumentų ir gamtos įrašų sąveiką: atmosfera, kurioje susiduria folkas ir gamta”, – apie pasirodymą Edinburge rašė škotų meno ir kultūros žurnalas „The Wee Review”. Koncerto Kaune pradžia – 18 val.

Kauno menininkų namų nuotr. /Projekto „Lietava“ instrumentai.
Kauno menininkų namų nuotr. /Projekto „Lietava“ instrumentai.

Idėjinę muzikinę liniją tęsia kompozitorius Vladas Dieninis, 13 val. vesiantis intensyvaus klausymosi ir garso peizažo dirbtuves, kurių metu dalyviai bus supažindinami su pagrindinėmis aplinkoje esančiomis garsų grupėmis, mokysis jas identifikuoti, fiksuoti, apibūdinti garsus ir paversti juos kūrybine medžiaga. Dalyviai išbandys intensyvaus klausymo techniką, leidžiančią giliau patirti akustinius ženklus juos supančioje aplinkoje. Šių dirbtuvių dalyvių skaičius ribotas, registracija adresu menas@kmn.lt veikia iki balandžio 13 d., 17 val.

Kvapų ir fikcinių gyvūnų ekspozicijos

Visą dieną truksiančiame renginyje taipogi veiks dvi ekspozicijos – kvapų meno grupės „Hortus Apertus“ muziejui sukurtų kvapų paroda „Pasakojimai nosiai apie Tadą“ bei menininkės Indrės Liškauskaitės instaliacija „timidos cognoscitur“. „Hortus Apertus“ sukurti kvapai – tai parfumerijos amato bei kultūros atspindys, balansuojantis ties virsmu ir tradicija.

Ši kūrėjus, menininkus ir mokslininkus vienijanti organizacija „Echosistemų“ dalyvius kviečia pasinerti į muziejinių kvapų spektrą – kelionę nuo Tado Ivanausko paukščių kambario iki stepių besiilginčio pirmojo muziejaus eksponato.

I.Liškauskaitės, savo kūryboje nagrinėjančios santykius tarp tikrovės ir fikcijos, bei žmogaus ir gyvūno, instaliacijos ašis – nematomas, muziejaus periferijoje besislapstantis žvėris. Tyrėjas pasakoja apie naują, retą ir itin baikščią gyvūno rūšį, kviesdamas žiūrovą vaizduotėje susikurti šio nežinomo gyvio portretą.

Kauno menininkų namų nuotr. /Menininkė Indrė Liškauskaitė
Kauno menininkų namų nuotr. /Menininkė Indrė Liškauskaitė

Pasakotojas tampa it apsėstas paieškų ir pamažu pats procesas bei jo būsenos tampa pagrindiniu mokslininko tikslu. Nors jis visą dėmesį skiria gyvūnui, santykyje su juo ryškėja ir paties tyrėjo portretas. Naujoji rūšis egzistuoja ir veikia prasitęsusioje ieškotojo sąmonėje, jiedu tampa nebeatskiriami.

Kultūros dienoje – erdvė tarpusavio ryšio apmąstymui

Ekosistema – tai sandarios, aklinos struktūros priešingybė: atvira, judanti ir atsinaujinanti, kupina makro-istorijų ir mikro-elementų. „Echo“, išvertus iš anglų kalbos, gali reikšti aidą, aidėjimą ar atsikartojimą.

Savitai į santykį tarp žmogaus ir gyvūno žvelgia amerikiečių menininkė, atlikėja, rašytoja, kompozitorė Laurie Anderson, dokumentiniame filme „Šuns širdis“ (angl. „Heart of a Dog“, 76 min.) apmąstanti savo mylimo šuns Lolabelle netektį.

Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje rodytame bei „Oskarui“ už geriausią dokumentiką nominuotas filme Lolabelle groja pianinu, džiugiai laksto paplūdimui ir pamažu išeina iš šio pasaulio.

Kadras iš filmo /Kadras iš dokumentinio filmo „Šuns širdis“.
Kadras iš filmo /Kadras iš dokumentinio filmo „Šuns širdis“.

L.Anderson, rudenį koncertuosiančios Vilniuje, kūrinyje susipina fikcinis Lolabelle gyvenimas: jos pomirtinio gyvenimo apmąstymai, rojaus ir pragaro vaizdiniai bei kasdienybės realijų trapumas. Tai – tik vieno šuns ir jį mylėjusios moters tarpusavio gyvenimo istorija, bet ryškiausias jo aspektas – juos siejusios grandies virsmas ir stiprumas. „Šuns širdis“ – tai genialios kūrėjos meditacija apie neišvengiamą ją supančio pasaulio virsmą, į jį ateinant ir jį paliekant jos mylimoms vietoms, gyvūnams ir žmonėms. Filmo peržiūra vyks 15.30 val., jis bus rodomas su lietuviškais titrais.

Tarptautinės kultūros dienos programą vidurdienį pradės maestro Juliaus Vilnonio kariliono koncertas Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje bei jau tradiciniu tapęs Taikos vėliavos iškėlimas Kauno miesto savivaldybėje.

Tarptautinė Kultūros dienos data susieta su Rericho paktu – sutartimi dėl kultūros vertybių apsaugos karo ir taikos metu, pasirašyta Vašingtone 1935 m. balandžio 15 d. 21 Amerikos žemynų šalies. Ši sutartis tapo 1954 m. UNESCO Hagos „Kultūros vertybių apsaugos ginkluoto konflikto atveju konvencijos“ pagrindu.

Renginio organizatorius Kauno menininkų namai, partneris Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejus. Renginį globoja Kauno miesto savivaldybė.

PROGRAMA

12:00 val. karilionininko Juliaus Vilnonio koncertas, skirtas Tarptautinei kultūros dienai (Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis, K. Donelaičio g. 64)

12:45 val. Taikos vėliavos iškėlimas (Kauno miesto savivaldybė, Laisvės al. 96)

Renginiai Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejuje (Laisvės al. 106)

13:00 val. kompozitoriaus ir garso inžinieriaus Vlado Dieninio intensyvaus klausymosi ir garso peizažų kūrimo dirbtuvės (vietų skaičius ribotas, registracija iki balandžio 13 d. 17 val. adresu menas@kmn.lt)

13:00 – 18:00 val. kvapų meno grupės „Hortus Apertus“ muziejui sukurtų kvapų ekspozicija

13:00 – 18:00 val. menininkės Indrės Liškauskaitės instaliacija „timidos cognoscitur“

15:30 val. menininkės Laurie Anderson dokumentinio filmo „Šuns širdis“ (angl. „Heart of a Dog“, 2015) peržiūra

18:00 val. garso menininkų Domo Strupinsko ir Sauliaus Petreikio projekto „LIETAVA“ koncertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas