Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros įstaigos pasiruošusios priimti pabėgėlius: nuo galimybių tęsti studijas iki apgyvendinimo

Vyriausybė kartu su Kultūros ministerija kreipiasi į kultūros įstaigų vadovus, prašydamos įvertinti galimybes apgyvendinti Ukrainos menininkus, kultūros darbuotojus ir jų šeimas, kurie dėl vykstančio karo priversti palikti savo namus ir trauktis. 15min domėjosi, kaip į prašymą reagavo įstaigos.
 Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras
Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip 15min rašė anksčiau, kai kurios meno ir kultūros institucijos Vakaruose taip pat prašo viešo Rusijos menininkų nepritarimo Vladimiro Putino politikai.

Savo pozicijas išsako vis daugiau lietuvių kultūros ir meno įstaigų, svarstydamos, kaip galėtų padėti Ukrainai.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą skaitykite čia.

Vilniaus universitetas

Vilniaus universitetas (VU) praplečia 2020 m. vasarą įsteigtos LDK stipendijos sąlygas ir yra pasiruošęs pasiūlyti nemokamas studijas bei finansinę pagalbą Ukrainos studentams, jeigu jų studijos ir aukštojo mokslo siekimas būtų sutrikdytas. Be to, pradėta organizuoti parama Ukrainos akademinei bendruomenei – prie jos gali prisidėti visi norintieji, rašoma VU puslapyje.

VU kviečia prisidėti prie paramos Ukrainos akademinei bendruomenei visus neabejingus VU bendruomenės narius, piliečius ir verslo atstovus. Aukoti galima VU fondo svetainėje. Paaukoti pinigai pasieks tuos akademinės bendruomenės narius Ukrainoje, kuriems jų labiausiai reikia.

Visa informacija apie aplikavimo procesą, stipendiją bei papildomą finansinę paskatą galite rasti čia. Prašymus gauti stipendiją stojantieji gali teikti jau dabar.

Kultūros kompleksas „Sodas 2123“ pasiruošęs

Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos (LTMKS) vadovė Danutė Gambickaitė teigė, kad jos komanda buvo pasirengusi nuo pirmos dienos. „Ypač jeigu trūktų gyvenimui pritaikytų patalpų“, – 15min teigė ji.

„Dalis komplekse reziduojančių menininkų priimtų bėgančiuosius nuo karo ir į savo studijas. Taip pat galvojame, kaip galėtume kūrėjus iš Ukrainos įtraukti į įvairias veiklas, mąstome, kaip prisidėti ne tik suteikiant laikiną vietą gyvenimui, bet erdvę darbui, bendravimui, bendroms kūrybinėms veikloms.“

Jos teigimu, kol kas poreikio nėra. „Užsiregistravome Kultūros ministerijoje, taip pat pasiklausėme kelių pažįstamų žmonių, kurie vyko atvežti bėgančiųjų. Mus pasiekė žinios, kad kol kas bent jau gyvenamųjų vietų nėra didelio poreikio, nes kol kas lenkai puikiai susitvarko ir operatyviai didžiąją dalį bėgančių apgyvendina. Bet kokiu atveju manome, kad svarbu būti pasirengus“, – teigė D.Gambickaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros komplekse „SODAS 2123“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros komplekse „SODAS 2123“
Luko Balandžio / 15min nuotr./SODAS 2123
Luko Balandžio / 15min nuotr./SODAS 2123

VDA bando platina žinią kolegoms Ukrainoje

Vilniaus dailės akademijos (VDA) rektorė prof. Ieva Skauronė teigė, kad VDA jau nuo karo pradžios bandė užmegzti ryšius su kolegomis Ukrainoje.

VDA nuotr./Vilniaus dailės akdemijos Senieji rūmai
VDA nuotr./Vilniaus dailės akdemijos Senieji rūmai

„Šiuo metu VDA ir jos bendruomenė platina mūsų organizacijos kvietimą bei jį siunčia į Ukrainą“, – teigia ji.

„Akademija, bendradarbiaudama su Lietuvos Respublikos institucijomis bei nevyriausybinėmis organizacijomis, Ukrainos universitetinių dailės mokyklų dėstytojams bei studentams siūlo tęsti akademinę, studijų bei kūrybinę veiklą Lietuvoje. Tai reiškia, kad siekiame sudaryti tokias sąlygas, kad nuo karo bėgantys Ukrainos universitetinių dailės (dizaino) mokyklų dėstytojai galėtų dėstyti mūsų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei Telšių fakultetuose, o Ukrainos universitetinių dailės (dizaino) mokyklų studentai galėtų tęsti studijas.

Tam sukūrėme ir specialų el. pašto adresą Ukraine@vda.lt, registruosime prašymus, renkame savanorius šiems žmonėms integruoti. Deja, su dauguma aukštųjų mokyklų, kolegų susisiekti taip ir nepavyko, bet neprarandame vilties“, – informavo rektorė.

I.Skauronės teigimu, Ukrainos studentai ir dėstytojai galės apsigyventi akademijos bendrabučiuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose bei praktikų bazėse Panemunėje, Mizaruose, Nidos meno kolonijoje.

Verta pažymėti, kad VDA bendruomenės nariai aktyviai aukoja Ukrainai ir prisideda prie labdaros rinkimo.

Nidos meno kolonijos nuotr./Nidos meno kolonija
Nidos meno kolonijos nuotr./Nidos meno kolonija

LMTA pasirengusi padėti

LMTA išsiuntė palaikymo raštus partneriams – Kijevo nacionaliniam Ivano Karpenko-Kary teatro, kino ir televizijos universitetui bei Odesos Antoninos Neždanovos nacionalinei muzikos akademijai. LMTA yra pasirengusi priimti studentus ir dėstytojus iš Ukrainos: integruoti studentus (anglų kalba ir rusų kalba) į visas studijų programas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos stipendijomis, įdarbinti dėstytojus, taip pat – laikinai apgyvendinti karo pabėgėlius Vilniuje ir Klaipėdoje, rašoma oficialiame LMTA puslapyje.

„Ukrainos studentai ir akademikai turi kreiptis į LMTA tarptautinių ryšių skyrių. Jau komunikuojame su keletu žmonių dėl priėmimo į LMTA“, – rašoma LMTA komentare 15min.

LNOBT ruošia edukacijas, palaiko ryšius su Ukrainos teatrais

„Ko gero, esame didžiausia Lietuvoje teatro įstaiga, todėl ši krizė mus stipriai liečia“, – 15min teigė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) direktorius Jonas Sakalauskas.

Jo teigimu, LNOBT turi nemažai patalpų, tačiau „jos nėra tinkamos gyventi“.

Teatre žadama sudaryti galimybes edukacinei veiklai. „Mūsų menininkai siūlo užsiėmimus su vaikais, kaip antai baleto pamokas, galėsiančias ne tik užimti mokinius, bet ir tęsti jų ugdymą“, – sakė J.Sakalauskas.

Be to, LNOBT kolektyvas (dirba apie 600 žmonių) yra pasiruošęs asmeniškai priimti ar užleisti savo gyvenamąsias vietas pabėgėliams, darbuotojų pastangomis renkamos lėšos paramai. „Šiuo metu renkame informaciją apie poreikius“, – tikino direktorius ir pridūrė, kad menininkai dar Lietuvos nepasiekė.

„Šiandien kalbėjausi su Charkivo teatro vadovu. Teiravausi, kokios pagalbos jiems reikėtų, – pasakojo pašnekovas. – Šiuo metu miestas yra bombarduojamas, o kartu ir pats teatro pastatas, todėl tarp poreikių yra kariuomenės stiprinimas. Mums belieka viešai dainuoti Ukrainos himną, skleisti pasauliui žinią bei moraliai palaikyti juos pačius.“

„Už aukas planuojame pirkti tai, ką patys gerai suprantame. Ryšių sistema teatre mes naudojamės ir patys. Galbūt mūsų nupirktos racijos padės kariuomenei“, – sakė jis. Siuntą žadama įteikti šią savaitę arba kitos savaitės pradžioje.

Nuo šiol LNOBT prieš spektaklius bus atliekamas Ukrainos himnas, ketinama jį įrašyti ir su kitais chorais.

„Taip pat ketiname parodyti didžiulį koncertą, kurį transliuosime per užsienio televizijas. Pasirodymas, ko gero, pasieks milijonus žiūrovų pasaulyje“, – kalbėjo J.Sakalauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

LNDT siūlo patalpas

Vos prasidėjus karui Ukrainoje Lietuvos nacionalinio dramos teatro (LNDT) generalinis direktorius Martynas Budraitis susisiekė su Marijos Zankovetskos nacionalinio teatro Lvove direktoriumi Andrijum Maciaku – teatrus sieja ilgametis bendradarbiavimas – klausdamas, kokios pagalbos jiems reiktų.

Direktorius pasakė, kad teatre darbuotojai tiesiog mokomi naudotis ginklais ir teikti pirmąją pagalbą, todėl svarbiausia yra finansinė pagalba. Teatras išplatino šią informaciją savo feisbuko tinkle, įrašas sulaukė didelio dėmesio ir pasidalijimų, darbuotojai aukoja pinigus Ukrainą remiančioms organizacijoms, dalis – aktyviai savanoriauja. Teatras, būdamas biudžeto išlaikoma įstaiga, finansinio prisidėjimo suteikti negali, bet gali skleisti žinią apie aukų ir pagalbos rinkimą, tą ir darome.

Taip pat paskelbta, kad teatro patalpos bus suteiktos humanitarinei pagalbai organizuoti ir paskirstyti. Teatras oficialiai susisiekė su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi ir pranešė, kad jei reikės patalpų – gali kreiptis.

Ketinama į šiuo metu laisvas pareigas priimti asmenis iš Ukrainos pagal jų kvalifikaciją. Teatro darbuotojai ir toliau raginami savanoriauti, priimti pabėgėlių šeimas ir kitaip prisidėti padedant ukrainiečiams.

Norintys gauti pagalbą gali tiesiogiai kreiptis šiais el. paštais:

  • „Sodas 2123“ – info@sodas2123.lt
  • Vilniaus dailės akademija – Ukraine@vda.lt
  • Vilniaus universitetas – čia
  • LMTA – rima.rimsaite@lmta.lt
  • LNOBT - info@opera.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas