Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros ministras apie panaikintą atašė etatą Karaliaučiuje: „Ši pareigybė neveikė jau kelerius metus“

Trečiadienį vykusiame Seimo Kultūros komiteto posėdyje buvo iškeltas kultūros atašė Kaliningrade bei Japonijoje klausimas. 15min primena, kad rugsėjo 8 dieną Vyriausybė nutarė įsteigti Lietuvos kultūros atašė pareigybę ambasadoje Japonijoje, o Karaliaučiuje atitinkamą pareigybę panaikinti.
Simonas Kairys
Simonas Kairys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į šią situaciją Kultūros komiteto posėdyje sureagavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Stasys Tumėnas teigdamas, kad sprendimas atšaukti kultūros atašė pareigybę Kaliningrade neigiamai atsilieps darbui su pasaulio lietuviais.

„Praėjusioje kadencijoje rengėme ne vieną konferenciją Tautodailės, Vietovardžių metams, dvi ministerijos bendradarbiavo siekdamos padėti pasaulio lietuviams, ypač Karaliaučiaus srityje, Rusijos Federacijoje, tose nedraugiškose valstybėse, kur lietuvybės židiniai turi daug problemų. Dabar sužinojome, kad kultūros atašė pareigybė naikinama Kaliningrade. Vadinasi, tai visiškai priešinga tam, ko siekėme mes. Vietoj to, nutarta stiprinti ryšius su Azijos regionu ir įsteigta tokia pareigybė Japonijoje vietoj Kaliningrado. Ar tokia yra mūsų nauja kryptis?“ – klausė Seimo narys posėdyje dalyvavusio kultūros ministro Simono Kairio.

Atsakydamas į tai kultūros ministras visų dalyvių paprašė neskleisti dezinformacijos.

Atsakydamas į tai kultūros ministras visų dalyvių paprašė neskleisti dezinformacijos.

„Rusijoje mes turėjome tris etatus – bendro kultūros reikalų atašė, atašė, skirto paveldo klausimams, pirmiausia, turint galvoje, tremtinių kapus, ir trečiasis – jūsų minėtas atašė. Problema yra ta, kad visi trys etatai yra tik etatai be žmonių, be veiklos, be atsako iš kitos pusės. Mes skyrėme bendrą kultūros atašė į Rusiją, bet jis nebuvo įleistas. Ir tai jau yra sena istorija“, – teigė kultūros ministras S.Kairys.

Atsižvelgiant į tokią situaciją, ministro teigimu, ir buvo pabandyta pažvelgti į tas šalis bei rinkas, kur yra prasmė ir galimybės veikti.

„Kam laikyti tuščią etatą, į kurį negali paskirti žmogaus, kuris atliktų konkrečias atašė funkcijas, vystytų bendradarbiavimą. Geriau šioje vietoje nukrypti į kitas šalis. O jei iš kitos pusės (turima galvoje Rusija red. past.) traukinys pajuda, atsiranda kontaktas, bet kada galima tuos etatus užpildyti žmonėmis ir pradėti vystyti veiklą“, – teigė ministras S.Kairys.

Kultūros atašė Japonijoj buvo įsteigtas ne Karaliaučiaus sąskaita, bet dėl užblokuotos galimybės veikti mūsų šalies atstovams šiame krašte.

Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis taip pat pažymėjo, kad kultūros atašė Japonijoj buvo įsteigtas ne Karaliaučiaus sąskaita, bet dėl užblokuotos galimybės veikti mūsų šalies atstovams šiame krašte.

„Svarbu žmonėms paaiškinti šiuos dalykus, nes kitaip sudaromos prielaidos mūsų neprieteliams ieškoti dar vienų nesantaikos kibirkščių Lietuvoje. Mes puikiai suvokiame, kad kultūros atašė Karaliaučiuje yra ypač aktualus ir mes visi tai suprantame. Deja, dabar tokia geopolitinė situacija ir mes negalime priversti kitos valstybės priimti mūsų diplomatų, jeigu jie to nenori. Tad tai yra rytdienos klausimas“, – teigė Vytautas Juozapaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas