Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kultūros ministras prašo SAM parengti planą dėl renginių režimo

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas teigia pasigendantis nuoseklaus plano, kaip ir kokiomis sąlygomis galėtų būti leidžiami kultūros, laisvalaikio renginiai.
Mindaugas Kvietkauskas
Mindaugas Kvietkauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jis tvirtino parengti tokį planą siūlęs Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM).

„Man atrodo, kad labai reikėtų nuoseklaus plano dėl renginių organizavimo sąlygų. Kad renginių organizatoriai žinotų bent preliminariai, kokie yra terminai ir kokios sąlygos numatomos“, – trečiadienį per Seimo Kultūros komiteto posėdį sakė M. Kvietkauskas.

„Aš tokio plano parengimą esu siūlęs COVID komitete Sveikatos apsaugos ministerijai. Suprantu atsakomybę, suprantu SAM kylančius iššūkius, tikrai tas rizikas reikėtų pasverti, bet, mano nuomone, tokio plano sutarimas tikrai palengvintų padėtį, kultūros žmonėms sudarytų aiškią perspektyvą, ką jie gali matyti į ateitį“, – tvirtino ministras.

Jis priminė, kad Vyriausybė nuo gegužės 30 dienos jau yra leidusi rengti renginius uždarose erdvėse iki 30 žmonių.

Kultūros komiteto narys konservatorius Vytautas Kernagis stebėjosi, kodėl dar neleidžiama rengti didesnių renginių lauke. Anot jo, užtikrinti saugumą galima pastačius didelę sceną, atskyrus žiūrovus ir pan.

„Reikia suprasti, kad mes turime tris-keturis mėnesius, kada kultūros sektoriaus tam tikra dalis gali gauti pajamas“, – teigė jis.

Ministras sutiko, kad lauko renginių sąlygų sušvelninimas reikalingas.

Jis pranešė, kad su SAM jau suderinta mažinti privalomą ploto kiekį vienam asmeniui.

Vilniuje veikiančio komedijos teatro „Domino“ vadovė Diana Bukantaitė-Kutkevičienė atkreipė dėmesį, kad leidus organizuoti renginius žiūrovams nėra galimybių iškart tai daryti.

„Mums renginius organizuoti reikia keturių-šešių savaičių. Tai reiškia, kad mes iki birželio pabaigos ir toliau negausime pajamų“, – teigė ji.

Teatro vadovė sakė nesuprantanti, kodėl sutvarkyta, dezinfekuota patalpa laikoma nesaugesne už paplūdimį ar prekybos centrą. Pasak jos, dar keisčiau, kad renginiai negalimi ir lauke.

„Valdovų rūmų kieme, Vingio parke galime padaryti saugų renginį su visomis saugumo zonomis ir panašiai, bet blogiausia, kad mes rašome raštus, siunčiame pasiūlymus, bet kažkur viskas stringa“, – tvirtino ji.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis garantavo, kad sprendimų ieškoma ir jie tikrai bus.

„Teatrų situacija labai gerai suprantama. (...) Tvarka artimiausiu metu bus nustatyta ir išaiškinta“, – sakė jis.

Kultūros, pramogų, laisvalaikio renginiai uždrausti nuo kovo 16 dienos, kai dėl COVID-19 plitimo paskelbtas visuotinis karantinas. Jis pratęstas iki gegužės 31 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas