Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros naktyje poeziją ir roką suvienijęs Domantas Razauskas: „Tai – protestas prieš tvarkingą kasdienybę“

Šiemet antrą kartą Kultūros nakties istorijoje dainų autorius ir atlikėjas, poetas, gitaristas bei kompozitorius Domantas Razauskas pristatys pernai didelio pasisekimo sulaukusį projektą „Rokas ir poezija Rotondoje“. Gedimino kalno papėdėje, šalia senosios ledainės, penktadienį nuo 22 val. visi bus pakviesti pasinerti į roko muzikos, poezijos ir šviesų koncertą.
Domantas Razauskas
Domantas Razauskas / Simono Švitros nuotr.

„Rotonda“ – Vilniaus groteskas ir absurdas

Domantas Razauskas pasakojo, kaip praėjusiais metais su apšvietėju Dariumi Malinausku vaikščiojo po Vilnių, galvodami, kur galėtų surengti netradicinį grupės koncertą ir taip sutapo, kad vėliau sulaukė Kultūros nakties organizatorių pasiūlymo.

„Tokioms paieškoms mane iš esmės pastūmėjo su didžiausiu malonumu prisimintas legendinis „The Beatles“ koncertas ant stogo,– šypsojosi vyras. – Vilniuje aš visada jaučiau netradicinių koncertų vietų trūkumą. Visos koncertų vietos yra labai aiškios ir konkrečios. Tai keli klubai, kelios vasaros terasos, kur vyksta koncertai. Pagalvojau, kodėl nepadarius kažko netikėto.“

D. Razauskas prisiminė, kad viena iš idėjų buvo surengti koncertą ant Lietuvos nacionalinio dramos teatro stogo, tačiau atidžiau apžiūrėjus tą vietą dėl techninių priežasčių šios minties teko atsisakyti ir paieškas tęsti toliau.

Apžiūrinėjome kitas vietas, kol galiausiai, eidami palei Vilnelę, atsiradome prie „Rotondos“. Stabtelėjome ir viskas pasidarė aišku. Mes veltui kažko ieškojome.

„Apžiūrinėjome kitas vietas, kol galiausiai, eidami palei Vilnelę, atsiradome prie „Rotondos“. Stabtelėjome ir viskas pasidarė aišku. Mes veltui kažko ieškojome, – pasakojo kūrėjas. – Tai – daugybę metų apleista vieta pačioje Vilniaus širdyje. Čia pat Katedra, aplink viskas labai gražu, fasadai blizga, Valdovų rūmai kyla, ir ši – tokia sena, apleista, aprūdijusi, apšnerkšta, niekam nebeįdomi kavinukė. Iš esmės tai lyg ženklas, simbolizuojantis daugybę dalykų, vykstančių mūsų mieste. Vilniaus groteskas ir absurdas. Mums nebekilo jokių klausimų. „Rotonda“.“

D.Razauskas teigė, kad šiemet vėl sulaukęs pasiūlymo dalyvauti Kultūros naktyje dėl koncerto vietos galvos nebesuko.

„Ši vieta labai tinkama koncertui, juolab, kad patogu ir žiūrovui, nes galima bet kur prisėsti, ramiai pasivaikščioti, nereikia stovėti užkėlus galvą. Pro šalį vaikšto žmonės, kurie gali išgirsti ir prisijungti arba tiesiog nueiti toliau“, – mintis dėstė muzikantas.

Poeziją išlaisvins iš akademinių erdvių

Per Kultūros naktį Rotondoje muzikantai sujungs roką ir poeziją, įrodydami, kad poezija gali būti artima plačiajai visuomenei.

Simono `vitros nuotr./Domantas Razauskas su grupe
Simono Švitros nuotr./Domantas Razauskas su grupe

„Rokas ir poezija, mano manymu, savo prigimtimi yra artimi žanrai, – tikino D.Razauskas. – Šiandien poezija dažniausiai uždaroma į akademines erdves, mažas salytes, kabinetukus. Apie ją kalbama kaip apie elitinį žanrą, kuris yra kažkur toli nuo žmonių, o poetai išvis įsivaizduojami kaip kažkokios dvasios, klaidžiojančios po mirusias keistas erdves.“

Muzikantui poezija visų pirma asocijuojasi su „Vudstoko“ festivaliu ir Atgimimo renginiais, vykusiais Lietuvoje.

Rokas ir poezija visų pirma yra tam tikras protestas. Protestas ne kažkokia paaugliška, o gilesne prasme.

„Rokas ir poezija visų pirma yra tam tikras protestas. Protestas ne kažkokia paaugliška, o gilesne prasme. Protestas prieš primestą ar užsiaugintą tvarkingą kasdienybę. Tiek rokas, tiek poezija yra bandymas iš jos ištrūkti ir bent kurį laiką, bent kelias valandas, kelias akimirkas išgyventi iliuzijas, kurios leidžia jaustis saugiems ir patenkintiems.“

Dalyvaus poetai rokeriai

Koncerto programa publikai tikrai neleis nuobodžiauti ir žiovauti.

„Man norėjosi sukviesti žmones, kurie man įdomūs, brangūs, ir pabūti kartu kelias valandas, pagroti ir paskaityti. Kadangi dalis jų yra poetai, o kita dalis – muzikantai, tai natūraliai poezija ir rokas suaugo į vieną kūną ir vienas kitam neprieštaravo, netrukdė, – aiškino menininkas. – Man, tiesą sakant, daug įdomiau klausytis skaitančio poeto scenoje, kurioje yra ir roko grupė, negu dvi valandas pusiau miegant sėdėti kažkokioje salytėje ir bandyti išlaikyti dėmesį.“

Poetai renginiui surinkti natūraliai ir visi, D.Razausko nuomone, tinka šiais netradicinei erdvei.

„Visi poetai, kurie skaitė pernai ir kurie skaitys šiemet, yra mano draugai. Lietuva tuo ir yra įstabus kraštas, kad čia visi muzikantai ir visi, besisukantys literatūriniame pasaulyje, vieni kitus pažįsta. Tai yra tie poetai, kurie mano įsivaizdavimu gerai skambėtų tokioje erdvėje“, – atviravo muzikantas.

Anot jo, kai kurie gerai rašantys žmonės nepakviesti į šį projektą, nes jų intymi ir santūri skaitymo maniera nelabai tinka tokiam ekspresyviam renginiui.

„Tarkim, Alvydas Šlepikas yra ne tik puikus poetas, prozininkas, bet ir aktorius, žinantis, kaip balsu valgyti publiką. Mano tikslas buvo pakviesti žmones, kurie savo natūra iš esmės yra rokas. Tiek Antanas Jonynas, tiek Alvydas Šlepikas, tiek ir visi kiti, kurie skaitys eiles, yra rokeriai“, – su šypsena veide tikino renginio organizatorius.

Simono `vitros nuotr./Domantas Razauskas su grupe
Simono Švitros nuotr./Domantas Razauskas su grupe

Rokas – ne vien elektrinių gitarų džirinimas

Projekte „Rokas ir poezija Rotondoje“ dalyvauja Domantas Razauskas su grupe, taip pat gros grupė „Last Coin“.

„Tai, kas slepiasi po bendru, jau mažai ką besakančiu žodžiu rokas, kartais labai siaurai suprantama kaip kažkas trankaus, elektrifikuoto. Tačiau rokas nėra vien džirinimas elektrinėmis gitaromis – tai ir akustika, ir poezija. Prisiminkime „Vudstoką“. Ten grojo daugybė akustinių grupių, akustinių muzikantų ir netgi solistų, kuriuos mes dabar vadiname dainuojamosios poezijos atlikėjais. Tačiau Bobo Dylano negalime vadinti bardu, nes tai yra rokas – rokas plačiausia prasme. Ir būtent šią platesniąją roko prasmę norime parodyti „Rotondoje“, – aiškino muzikantas.

Kultūros nakties dalyviai „Rotondoje“ išgirs ir pernai dalyvavusius Antaną Jonyną, Vytautą Stankų, Eugenijų Ališanką, šiemet prisijungusius Mindaugą Nastaravičių, Alvydą Šlepiką, avangardinės poezijos atstovą Benediktą Januševičių.

„Norisi, kad tai būtų gerai praleistas laikas mums patiems ir bičiuliams, darantiems šį renginį, o jei bus gera mums – kad ir kaip egoistiškai tai skambėtų – bus gera ir tiems, kurie klauso. Tikimės visus užkrėsti bendru jaukumu ir pakilia nuotaika“, – vylėsi renginio organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas