Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kultūros paveldo vadovas V.Bezaras: „Medžių išsaugojimas turėtų būti pirmasis veiksmas“

Paaiškėjus apie planus Vilniuje, Basanavičiaus gatvėje, šalia rašytojui Romainui Gary skirto paminklo esančioje terasoje nupjauti devynis brandžius medžius, kultūros ministras Simonas Kairys po pokalbio su Kultūros paveldo departamento direktoriumi Vidmantu Bezaru teigė, kad nors teisė šiuo atveju ir nėra viešojo intereso pusėje, tačiau būtina ieškoti bendrų sprendimų, kurie atitiktų ir visuomenės lūkesčius.
Vidmantas Bezaras ir rašytojui Romainui Gary skirtas skulptūra su medžiais
Vidmantas Bezaras ir rašytojui Romainui Gary skirtas skulptūra su medžiais / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip jau anksčiau rašė 15min, Vilniaus savivaldybė jau anksčiau išplatino pareiškimą, kad nepritarė uždarosios akcinės bendrovės „Dobilo daigas“ planuojamam medžių kirtimui, tačiau teigia nieko pakeisti negalinti.

Rugpjūčio 3 d. įmonė planuoja išpjauti terasoje augančius klevą, šešis kaštonus, uosialapį klevą ir kaukazinę slyvą.

Šitokį siekį pati įmonė motyvuoja tuo, kad „nepašalinus medžių, būtų neįmanoma atlikti rekonstrukcijos, be to, jie ardo pastatus, atraminę sieną“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kultūros ministras Simonas Kairys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kultūros ministras Simonas Kairys

Kultūros ministras: „Tai žmonės jau laiko savaimine vertybe“

Pasak ministro S.Kairio, šis atvejis parodo, kad jei būtų žvelgiama ne tik į tai, koks paveldas kur įrašytas, bet būtų gerbiamas ir kontekstas, įvairūs istoriniai ženklai, pasakojantys apie Vilniaus istoriją, nebūtų prieita prie šios situacijos, kai paveldo specialistai liks atsakingi ar neatsakingi, tuo tarpu pats nekilnojamojo turto vystytojas galėjo priimti tokius sprendimus, kurie atitiktų šio objekto vertę.

Anot jo, šiandien nebėra metas gilintis į tai, kodėl prieš dešimtmetį vertinimo komisija nepriskyrė medžiams vertingųjų savybių.

„Vertingosios savybės savu laiku atsiranda ir iš visuomenės reakcijų ir lūkesčių. Galų gale, ši Naujamiesčio vieta jau yra susiformavusi kaip atpažįstamas ženklas ir turintis reikšmės ne tik Naujamiesčiui, bet ir visam Vilniaus miestui“, – kalbėjo S.Kairys.

Vertingosios savybės savu laiku atsiranda ir iš visuomenės reakcijų ir lūkesčių.

Ministras pabrėžė, kad trečiadienį skvere įvyks ne tik projekto pristatymas, bet ir visuomenės atstovai galės išreikšti savo nuomonę, todėl jis linki neįsivelti į teisinius procesus, bet tiek Kultūros paveldo departamentą, tieks vystytojus, tiek ir Savivaldybę kviečia sėsti prie bendro stalo ir rasti tinkamus sprendimus.

„Įvairios problemos, kurios išlenda į viešumą ir sukelia diskusijas, tik parodo, kad net jei tai ir nėra kur nors įrašyta, aprašyta, bet tai žmonės laiko savaimine vertybe, į tai reikia reaguoti“, – kalbėjo ministras.

KPD vadovas: „Pastatas, medžiai ir skulptūra – tai didžiausia vertybė“

Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras po susitikimo su kultūros ministru teigė, kad dėl šio projekto buvo atlikta gana išsami ekspertizė, kuri pateikta prie paties rekonstrukcijos projekto, o diskusijos, kaip pasielgti, vyksta nuo 2018 metų.

Anot jo, išvadoje konstatuota, kad dalis terasos sienelių griūna ir prie to iš dalies prisideda medžiai. Vis dėlto, jis sakė, kad medis kaip vertybė, ypač miesto erdvėje, yra saugotinas kaip ir kultūros paveldas, todėl svarbiausia yra rasti balansą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vidmantas Bezaras
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vidmantas Bezaras

V.Bezaro teigimu, jau 2013 metais šioje vietoje buvo matyti kai kurie pažeidimai, o per dešimtmetį jie tik didėjo. Vis dėlto, jis pabrėžė, kad situacija tikrai nėra tragiška.

„Reikia įvertinti kiekvieną želdinį ir priimti sprendimą. Kai kurie jų yra invaziniai, kai kurie – savaime užaugę. Tačiau bendra aura, kurią sukuria pastatas, medžiai ir skulptūra – tai didžiausia vertybė“, – teigė V.Bezaras, pažymėdamas, kad Kultūros paveldo departamentas yra išdavęs leidimą tik sienelės tvarkybos projektui.

Tuo tarpu medžiai – Savivaldybės kompetencija.

Paklaustas, ar mato galimybę šį projektą koreguoti, V.Bezaras pabrėžė, kad tai, visų pirma, priklauso nuo paties projekto vystytojo, nes „esama techninių priemonių, kurios leistų išsaugoti ar perkelti atitinkamo dydžio medžius. Tačiau medžių išsaugojimas turėtų būti pirmasis veiksmas“, – kalbėjo V.Bezaras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Romain Gary paminklas

Visuomenininkai kviečia į protestą

Tuo tarpu kultūros bendruomenė piktinasi nekilnojamojo turto vystytojų planais, dėl kurių būtų pjaunami medžiai šioje unikalioje Naujamiesčio terasoje.

Rašytoja Eglė Paulina Pukytė, socialiniame tinkle „Facebook“ atkreipusi dėmesį į UAB „Dobilo daigas“ planus iškirsti medžius, pažymėjo, kad verslininkų ketinimai yra brutalus šios vietos auros, apskritai viso UNESCO saugomo Vilniaus miesto auros, būdingo charakterio, landšafto naikinimas.

Profesorė Irena Vaišvilaitė savo „Facebooke“ paskyroje teigė, kad iškirsti žadama terasa yra ryškiausias pagal Paryžiaus pavyzdį formuoto Naujamiesčio akcentas, o pati paminklo rašytojui Romainui Gary aplinka su visais medžiais jau tapusi ikoniniu vaizdu.

Savo įraše profesorė piktinasi ir Savivadybės neveiklumu: „Kur ribos Vilniuje? Kodėl Savivaldybė vėl verkia, nieko negalinti padaryti, nes tokios taisyklės – jos pačios parašytos? Kas tie „paveldosaugininkai“, pritarę šiai manipuliacijai? Ką jie žino apie ryškiausią Naujamiesčio vietą?“ – klausia ji.

Basanavičiaus 14 A projekto vizualizacija
Basanavičiaus 14 A projekto vizualizacija

Savivaldybė įmonę įpareigojo surengti viešą susitikimą su gyventojais, kuriame būtų viešai pristatytas numatomas projektas.

Kultūros bendruomenė socialiniuose tinkluose aktyviai dalijasi kvietimu atvykti į šį susitikimą, kuris numatomas liepos 19 dieną, 18 val., J.Basanavičiaus g. 14A pastate ir apginti medžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas