Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lapkritį Vyčio šalininkai Lukiškių aikštėje planuoja protesto akciją

Visuomeninis judėjimas „TALKA Kalbai ir Tautai“ ir Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga lapkričio 17-ąją 12 valandą Lukiškių aikštėje ketina organizuoti protesto akciją. Ja siekiama palaikyti idėją aikštėje statyti paminklą Vyčiui ir pasmerkti Kultūros ministerijos tam esą kuriamas kliūtis.
Vytis Lukiškių aikštėje
Vytis Lukiškių aikštėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Situacijoje, kai rizikuojame Lukiškių aikštę iki pagrindinių Lietuvos Šimtmečio renginių vis dar palikti be svarbiausių memorialinių ir simbolinių akcentų, įkūnijančių Tautos valią būti laisva ir jos nesuskaičiuojamas aukas, šimtmečiais sudėtas kovoje už Nepriklausomybę, visuomenė yra priversta reaguoti ir ginti savo teisę į politinių sprendimų priėmimo kontrolę bei reikalauti juos neatsakingai priimančių politikų atsakomybės“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Organizacijos reikalauja „nutraukti mėginimus sutrukdyti Laisvės memorialo Lukiškių aikštėje statybas, vykdyti Seimo ir tautos daugumos siekį čia pastatyti Vyčio monumentą žuvusiems už Lietuvos laisvę, į memorialo projekto tobulinimą įtraukti „Vyčio paramos fondo“ konkursą laimėjusio projekto autorius ir kitus monumentalios skulptūros žanrą išmanančius ir pripažįstančius kūrėjus, bei griežtai laikantis šio žanro reikalavimų, monumentą statyti aikštės centre ant Aukų gatvės ašies, ir vengiant nereikalingos skubos, memorialą užbaigti jubiliejiniais 2018 metais, bet nebūtinai susiejant su 2018-ųjų vasario 16 diena“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštė

Savo reikalavimus Vyčio šalininkai argumentuoja balandį Seimo priimta rezoliucija, kuria parlamentas prašo Vyriausybės iki kitų metų vasario 16-osios Vilniaus Lukiškių aikštėje pastatyti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimo memorialą su Vyčio skulptūra, ir visuomenės nuomonės ir tyrimų centro „Vilmorus“ atliktos reprezentatyvios apklausos rezultatais.

Apklausos metu Lietuvos gyventojams buvo užduotas klausimas „Ar sutinkate, kad 2018 metų vasario 16 dienai, minint valstybės atkūrimo 100-metį, Lukiškių aikštėje Vilniuje būtų pastatytas paminklas kovotojams už Lietuvos laisvę įamžinti – Tautos simbolis Vytis?“. 75,8 proc. apklaustųjų į jį atsakė teigiamai, 21,2 proc. – neigiamai, likusieji teigė atsakymo nežinantys.

Šiuo metu Kultūros ministerija ir Šiuolaikinio meno centras organizuoja konkursą renkant Lukiškių aikštės memorialą. Konkurse dalyvauja penki autoriai bei autorių kolektyvai. Trys kūrinių projektai yra susiję su Vyčio idėja, tačiau tik vienas kolektyvų Lukiškių aikštėje siūlo statyti Vyčio skulptūrą.

Penkis pretendentus memorialui Lukiškių aikštėje atrinko septynių ekspertų komisija. Idėjos turėjo atsakyti į užduotį memorialu įamžinti kovotojų už Lietuvos laisvę atminimą. Ne mažiau svarbus kriterijus – idėjų atvirumas šiuolaikiškoms kultūros formoms. Numatomas memorialo biudžetas – 500 tūkst. eurų.

Savo nuomonę Lukiškių memorialo klausimu galės išreikšti ir Lietuvos gyventojai, balsuodami už memorialus e-piliečio sistemoje – jų balsai nulems 50 proc. galutinio rezultato. Memorialus taip pat vertins ir ekspertų komisija, kurią, planuojama, sudarys daugiau narių nei anksčiau, taip pat ir tarptautiniai ekspertai.

Dėl tikimybės, kad Lukiškių aikštėje iškils ne Vyčio skulptūra, spalį į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį kreipėsi ir šeši parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito