Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leidyklos „Tyto alba“ knygų pristatyme Valentinas Masalskis atskleidė, kodėl senstame

Leidykla „Tyto Alba“ pirmadienio vakarą pristatė ryškiausias lietuvių autorių rudens ir žiemos knygas, kurios jau pasirodė ar dar tik ruošiamos knygynų lentynoms.
Valentinas Masalskis
Valentinas Masalskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Jau vasaros pabaigoje išleista penkių savo srities profesionalų išminties knyga berniukams „Būk vyras: berniukų knyga“. Svarbiais paaugliško gyvenimo klausimais savo nuomone knygoje dalijasi psichiatras Linas Slušnys, gydytojas Jonas Girskis, žurnalistas Paulius Jurkevičius, finansų ekspertas Algimantas Variakojis ir grupės „G&G Sindikatas'' lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

„Nepretenduoju į Rašytojų sąjungą. Mano tema buvo laisvalaikis, o tai yra visas gyvenimas. Prisiminiau, kaip pats buvau paauglys, dabar daug laiko praleidžiu su paaugliais, todėl galėjau pasakyti, kas man ten patinka, ir kas ne, – pasakojo Svaras.

Tuo tarpu A.Variakojis prisipažino, kad jam buvo sunku rašyti finansinius patarimus 10-15 metų berniukams, nes iš savo patirties žino, kad jie knygų neskaito.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gabrielius Liaudanskas Svaras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gabrielius Liaudanskas Svaras

„Knygoje parašiau tai, ką jau pasakojau savo dviems sūnums ir ko dar nespėjau. Galbūt kai kurie skyriai bus gera pagalba tėvui, kuris nori patarti savo vaikui apie investavimą. Kiekvienas turtingas žmogus pasakys, kad ne pinigai yra svarbiausia...“ – tikino finansų ekspertas, netrukus atskleidęs, kad savo vyresnį sūnų išmokė taupyti, bet neišmokė leisti pinigus.

Teatro bendruomenė jau spalį galės džiaugtis net septynerius metus ruošta pokalbių knyga su aktoriumi, režisieriumi ir pedagogu Valentinu Masalskiu „Valentinas Masalskis: ieškant teatro“. Teatrologė Daiva Šabasevičienė tikino, kad šis menininkas vertas atskiros studijos.

„Kai susitikome 2003 metais, buvome sutarę, kad atsisakysime klausimų-atsakymų formos, o tiesiog kalbėsime tam tikromis temomis. Tada jis buvo palikęs teatrą, apsigyvenęs Vievyje. Tačiau per knygos rašymo laiką, Valentinas Masalskis sugrįžo į teatrą, tapo režisieriumi, o vėliau ir pedagogu, turinčiu daug mokinių. Per šį laikotarpį kito knygos struktūra, atsirado ir klausimai, noriai nenoriai jis pradėjo kalbėti apie teatro problemas, karščiuoti“, – pasakojo knygos autorė, nebijodama V.Masalskio pavadinti atskiros teatro epochos simboliu, logotipu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Daiva `abasevičienė ir Valentinas Masalskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Daiva Šabasevičienė ir Valentinas Masalskis

Nemėgstantis liaupsių knygos herojus pasidalijo savo mintimis apie energiją ir senatvę.

„Kodėl mes senstame? Nes mėgaujamės savo atradimais, darome tai, už ką mus giria, ir pavargstame kreiptis į kitus. O aš turiu apsėsti žiūrovą prasme. Štai dažai tvorą ir matai vaiką, kuris nešasi rankoje mobilųjį telefoną, iš kurio sklinda įkyri muzika. Aš turiu kreiptis būtent į jį ir sudominti taip, kad jis nuleistų ranką ir mane išgirstų. O dabar teatras tik linksmina...“ – apgailestavo V.Masalskis, išreikšdamas noras kurti naują visuomenę, „kuriai reikėtų ne tik šokių per televiziją“.

Žurnalistas Martynas Starkus lapkritį pristatys antrąją kelionių knygą „Tuk tuk Indija“.

„Daugeliui Indija asocijuojasi su nušvitimu. Mes grįžome tokie patys, kokie ir išvažiavome, tik ten patyrėme labai daug nuotykių“, – tikino M.Starkus, pabrėžęs, jog ši knyga parašyta visiems suprantama kalba.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Martynas Starkus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Martynas Starkus

Lapkričio mėnesį taip pat turėtų pasirodyti psichoanalitiko Raimundo Milašiūno ir žurnalistės Ingos Liutkevičienės knyga „Sielos paslaptys“, žadanti atskleisti, ką apie žmogaus pasąmonę išduoda sapnai.

Sausio mėnesį skaitytojai galės ieškoti trečiosios dailininko Mariaus Jonučio knygos „Slibinas Jurgis ir kitos istorijos“.

„Neturiu fantazijos, tai perrašinėju senas pasakas. Ką berašyčiau, vis tiek viskas nueina į vaikų lentynas. Paveikslai – taip pat...“ – pusiau rimtai, pusiau juokais prisipažino menininkas.

Jaunosios kartos poetas Marius Burokas kitų metų pradžioje išleis jau trečią savo poezijos knygą „Užmaršties užkalbėjimai“. Tuo pat metu turėtų išeiti ir dar viena poezijos knyga „Karavanų lopšinės“, su kuria debiutuoja jauna autorė Ilzė Butkutė.

„Eilėraštis man – meditacija“, – prisipažino jaunoji kūrėja.

Toje pačioje serijoje „Nauji veidai“ pasirodys emigrantės Aušros Matulevičiūtės novelių romanas „Ilgesio kojos“.

„Tai knyga apie emigraciją, bet ne apie skaičius, o apie emigranto ilgesį, Ši knyga apie tuos, kurie išvažiuoja ir negrįžta. Jie gyvena su kitokiu ilgesiu, nes žino, kad visą savo gyvenimą gyvens kitur ir niekada nebus nei lietuviais, nei prancūzais, ispanais ar kuo kitu... – savo kūrinį pristatė autorė, jau septynerius metus gyvenanti Paryžiuje. – Man rašymo procesas nėra atsietas nuo tikrovės, todėl knyga yra susijusi su tam tikrais emociniais išgyvenimais.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Auara Matulevičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Aušra Matulevičiūtė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas