Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dalia Kuodytė ragina įgyvendinti dailės klasiko Antano Gudaičio valią ir pastatyti galeriją Vilniuje

Parlamentarės Dalios Kuodytės iniciatyva šiandien Seime įvyko atsakingų valstybės institucijų atstovų pasitarimas dėl daugiau nei du dešimtmečius įstrigusių lietuvių dailės klasiko Antano Gudaičio galerijos statybų Vilniuje.
Dailininko Antano Gudaičio dirbtuvės
Dailininko Antano Gudaičio dirbtuvės. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasitarime Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete dalyvavo Kultūros ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos dailės muziejaus vadovai ir tapytojo dukra Eglė Kunčiuvienė. Po posėdžio buvo nuspręsta kreiptis į Seimo pirmininkę Irena Degutienę, kuri Seimo vardu artimiausiu metu turėtų paraginti Vyriausybę skubos tvarka apsispręsti dėl A.Gudaičio galerijos įkūrimo Vilniuje, Gedimino prospekte esančiame Žemaitės skvere.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojos D.Kuodytės teigimu, dailininko kūrybos palikimas yra milijoninis turtas, kurį A.Gudaitis savo valia padovanojo valstybei su vienintele sąlyga – kad šalia jo dirbtuvių būtų pastatyta galerija paveikslams eksponuoti.

„Sunku patikėti, bet valstybė, skirtingos jos institucijos daugiau nei du dešimtmečius bado viena į kitą pirštais, o rezultatas nulinis. Lietuvių kultūros paveldo aukso fondo dalis – šimtai paveikslų ir eskizų – dabar laikomi senose tapytojo dirbtuvėse, kur per stogą varva vanduo. Negalime taikstytis su tokia situacija – Vyriausybė turi priimti skubius sprendimus, galerijos statybai galime pritraukti ir Europos Sąjungos fondų, skirtų turizmui skatinti, lėšas“, – po pasitarimo Seime teigė D. Kuodytė.

Seimo narės teigimu, A.Gudaičio šeima galėtų lengvai parduoti vertingus paveikslus kolekcininkams, bet iki šiol to nepadarė tikėdamasi įgyvendinti paskutinę tapytojo valią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas