Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Lietuva skaito!“: Kupiškyje – susitikimas su žurnaliste ir rašytoja A.Urbonaite

Gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Kupiškio viešoji biblioteka prisijungė prie Lietuvos leidėjų asociacijos inicijuotos akcijos „Lietuva skaito“, kurios tikslas –skatinti skaitymą, populiarinti lietuvių autorių kūrybą. Į susitikimą su Kupiškio visuomene bibliotekos darbuotojai pakvietė Audronę Urbonaitę.
„Lietuva skaito!“: Kupiškyje – susitikimas su žurnaliste ir rašytoja A.Urbonaite
„Lietuva skaito!“: Kupiškyje – susitikimas su žurnaliste ir rašytoja A.Urbonaite / Organizatorių nuotr.

A.Urbonaitė romanų „Posūkyje – neišlėk“, „Cukruota žuvis“, „Žydiškų daiktų kambarys“, publicistikos knygos „Mano didžioji nuodėmė, žurnalistika“ ir daugybės straipsnių autorę.

Renginį pradėjo Kupiškio kultūros centro Jaunimo dramos studijos nariai, vadovaujami režisierės Vilijos Morkūnaitės, parodę interpretaciją pagal A. Urbonaitės romaną „Žydiškų daiktų kambarys“. Jaunuolių pasirodymas pagyvino renginį, palikęs gerą įspūdį tiek knygos autorei, tiek žiūrovams.

A.Urbonaitė papasakojo, kad yra gimusi Kaune, Vilniaus universitete baigusi filologijos studijas, bet visą laiką dirbo laikraščių redakcijose: dešimtmetį „Kalba Vilnius“ redakcijoje, vėliau –„Atgimime“, o pastaruosius daugiau kaip aštuoniolika metų – „Lietuvos ryte“. Rašytojų sąjungos narė nuo 2015 metų.

Susitikimo metu žurnalistė daugiausiai kalbėjo apie knygą „Mano didžioji nuodėmė, žurnalistika“, kuri, pasak autorės „daugiausiai nervų sugadino“. Pagrindinės šios knygos temos – Sąjūdžio laikai ir jo herojai, svarbių Lietuvos kultūros ir politikos žmonių portretai, žiniasklaidoje pamažu įsigaliojusio bulvarinio pobūdžio analitika, aukštuomenės ir provincijos gyvenimo atskirtis. Tai retrospektyvus žvilgsnis į savo daugiametę žurnalistinę veiklą. Autorė sakė, kad parašiusi dvigubai daugiau, nei reikėjo, todėl trumpinusi.

Žurnalistė pasidalijo įvairių straipsnių rašymo peripetijomis ir nuotykiais, kuriuos teko patirti. Susitikimo dalyviai išgirdo istoriją apie „lolišviliadą“, kai rašė apie aiškiaregę Leną Lolišvili, kokioje nemalonioje situacijoje atsidūrė, kai reikėjo rašyti apie autoavarijoje žuvusį žinomo politiko A.Kubiliaus tėvą, istoriją apie tai, kaip rašė apie prostitucijos ir prekybos žmonėmis bylą, iškeltą šiauliečiams, apie 17 teismo posėdžių, kaip rizikavo skelbti teisiamųjų pavardes ir kaip pavyko apginti merginą nuo prostitucijos pinklių.

Daug metų dirbusi tiriamojoje žurnalistikoje, nagrinėjusi daugybę pavojingų temų, autorė sakė susidūrusi su daugybe įvairių – tiek blogų, tiek ir gerų - žmonių. Šis darbas žurnalistei atskleidė realų pasaulį, leido pažinti žmones. Klausytojai išgirdo įdomių detalių apie bulvarinę spaudą, kuriai svarbu atkreipti visuomenės dėmesį, nežiūrint ar tai, kas parašyta yra tiesa, ar melas, apie pataikavimą partijoms, komercinę žurnalistiką ir kt.

Renginio metu ištraukas iš publicistinės knygos skaitė ir pati jų autorė: klausytojai išgirdo istorijas „Dešimt „deutschmarkių“ Arvydui Juozaičiui“ ir „Autobusėlis į lenkyną“. Prisipažino, kad rašys naują knygą pavadinimu „Žiurkutis“, kurios pagrindinė tema būsianti „rusai ateis“.

Rašytoja į Kupiškį atvyko ne tuščiomis: atsivežė savo knygų, kurias renginio dalyviai turėjo progą nusipirkti ir gauti autografą, be to, atvežė ir padovanojo viešajai bibliotekai žurnalistės Ritos Baltušytės per „Kultūros barus“ perduotas porą knygų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas