Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Lietuvoje vyks Europos archeologijos dienos: paskelbta nemokamų renginių programa

Lietuvos nacionalinis muziejus šeštą kartą kviečia visoje Lietuvoje paminėti Europos archeologijos dienas. Šiais metais jas organizuoja beveik 40 institucijų visoje Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.
Ankstesnių Europos archeologijos dienų renginių akimirkos
Ankstesnių Europos archeologijos dienų renginių akimirkos / S.Samsono / LNM nuotr.

Gausi programa, apimanti daugiau nei 60 renginių ir veiklų, siūlo apžiūrėti parodas, dalyvauti edukacijose, prisijungti prie ekskursijų, paklausyti paskaitų, dalyvauti piliakalnių tvarkymo akcijose ir žygiuose po įdomiausias archeologines vietoves. Nemokami renginiai numatyti visose Lietuvos apskrityse, todėl organizatoriai ragina pasidomėti, kurie programoje paskelbti renginiai vyks jūsų krašte.

Birželio 14–16 dienomis vyksiančios Europos archeologijos dienos yra archeologijos mokslą ir archeologinį paveldą pristatantis tarptautinis renginys, inicijuotas Prancūzijoje. Prie jų organizavimo kasmet yra kviečiamos prisijungti įvairios organizacijos ir įstaigos bei specialistai, dirbantys archeologinio paveldo tyrimų, išsaugojimo ir populiarinimo srityse.

„Per šešerius metus Europos archeologijos dienos jau atrado savo vietą tarp tokių renginių kaip Europos muziejų naktis ir Kultūros naktis, be kurių jau neįsivaizduojamas šiltasis laikotarpis. Jų metu siūlomos vis kitokios tematinės patirtys, todėl kartu jos puikiai užpildo visą kultūrinių patirčių paletę. Europos archeologijos dienų savaitgalis šiemet ir vėl taps proga atrasti mūsų istorijos gelmes. Programos dalyvių skaičius kasmet vis auga, o siūloma programa vis turtingesnė“, – džiaugiasi Europos archeologijos dienų Lietuvoje iniciatorė, Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė dr. Rūta Kačkutė.

Europos archeologijos dienų savaitgalį Lietuvoje vyks daugiau nei pusšimtis nemokamų renginių. Vyks Bražuolės piliakalnio Trakų rajone ir Peniankų pilkapyno Anykščių rajone tvarkymo akcijos, Vilniuje bus kviečiama kartu pasigaminti istorinių raktų pakabukų, odinių kapšiukų, mokytis lipdyti geležies amžiaus keramiką, austi.

Palangoje bus kviečiama į atviras restauratorių dirbtuves, Burbiškyje bus pristatomas fajanso ir porceliano kelias į Lietuvos miestus ir dvarus, ekskursija po Panevėžį padės atrasti pamirštą miestą ir jo atodangas.

Biržuose renginiai vyks visą dieną: laukia pažintis su archeologo ir archeologinio metalo restauratoriaus profesija, nemokamas lankymasis Biržų pilies rūsiuose ir arsenale, pilies kieme bus galima stebėti archeologinius lauko tyrimus.

Marijampolėje planuojami žygiai į Meškučių ir Kumelionių piliakalnius, kur dalyvių lauks įvairios pramogos.

Rietave archeologijos dienos pakvies į pažintinę ekspediciją po Rietavo savivaldybės archeologinius objektus. Kaip ir kasmet, oficialusis šių dienų organizatorius Lietuvos nacionalinis muziejus pasiūlys gausiausią renginių programą ir kvies praleisti savaitgalį šurmuliuojančiame Senojo arsenalo kieme.

Visi Europos archeologijos dienų renginiai yra nemokami, į kai kuriuos jų būtina išankstinė registracija. Programa skelbiama svetainėje čia.

Europos archeologijos dienas Lietuvos nacionalinis muziejus organizuoja kartu su partneriais: Lietuvos archeologijos draugija, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetu, Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius