Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 13 /14:14

Paprašius embargo rusų menui Kultūros ministerija kviečia pažinti Ukrainą

Lietuvos meno kūrėjų asociacija išplatino vieša raginimą paskelbti embargą Rusijos kultūrai ir menui. Reaguodama į prašymą Kultūros ministerija tikina, kad karą Ukrainoje pradėjusiai šaliai kelias į Lietuvą „faktiškai uždarytas“.
Ukraina (asociatyvi nuotr.)
Ukraina (asociatyvi nuotr.) / 123RF.com nuotr.

Kultūros ministerijos reakcija

Kultūros ministerija 15min atsiuntė savo reakciją į asociacijos prašymas:

„Ministerija, visų pirma, atkreipia dėmesį, kad Rusijos atlikėjams bei kūrėjams dangus faktiškai jau yra uždarytas, išskyrus humanitarinį kelią režimo persekiojamiems, viešai Putino agresiją smerkiantiems žmonėms.

Kalbant apie scenos menų įstaigų repertuarus, Kultūros ministerija laikosi nuomonės, jog šių įstaigų vadovai kaip ir anksčiau, taip ir dabar yra atsakingi už įstaigų repertuarą ir – kaip ir žiūrovai – yra visiškai laisvi patys uždaryti dangų Rusijos menui ir kultūrai.

Kultūros ministerijos manymu, šiuo metu apskritai kur kas daugiau dėmesio vertėtų skirti ne diskusijoms apie Rusijos kultūros ir meno likimą, o galimybei geriau ir giliau pažinti Ukrainos kultūrą – tiek meno klasikus, tiek šiuolaikinius kūrėjus bei atlikėjus. Lietuvą ir Ukrainą sieja ilgametė istorija, todėl domėjimasis šios šalies kultūra kartu yra ir galimybė geriau pažinti bendrą praeitį, ir geriau suvokti Ukrainos europietišką kryptį.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kultūros ministerija

Kultūra ir menas, kaip galios įtvirtinimas

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos teigimu, „kultūrą ir meną Rusija amžiais naudodavo savo imperialistinių galių įtvirtinimui, net jei patys kūrėjai oficialiajai valdžios ideologijai nepritardavo“:

„Tam tikdavo įvairūs simboliai ar žodžiai, net tie, kuriuos bandydavo perinterpretuoti maištaujantys menininkai. Taip žmonių pasąmonėje būdavo įtvirtinama agresoriaus galia ir keliama baimė. Embargo metu kviečiame pamąstyti, kiek Rusijos kultūra ir menas tiesiogiai ar netiesiogiai skleidė bei įtvirtino kolonializmo idėjas.“

Jie didžiuodamiesi savinasi ir Rusijos humanistų kūrinius, mėgina jais užmaskuoti savo nužmogėjimą bei šovinizmą.

„Nužmogėję padarai, kurie Rusijos akumuliuota agresija niekino bei žiauriai išžudė Bučos, Borodiankos, Mariupolio ir kitų Ukrainos miestų nekaltus gyventojus, pasauliui prisistato esą didžių Rusijos menininkų palikuonys bei nacijos, kūrusios pasaulines meno vertybes, atstovai. Jie didžiuodamiesi savinasi ir Rusijos humanistų kūrinius, mėgina jais užmaskuoti savo nužmogėjimą bei šovinizmą“, – rašoma viešame pranešime.

Prašo politinio sprendimo

Kreipimosi autoriai prašo Lietuvos vadovus iš tikrųjų veikti, o ne „reikšti susirūpinimą“, kaip daro dauguma Europos politikų:

Nesiūlome daryti individualių išimčių, kad nekiltų cenzūros įspūdžio.

„Paskelbdami embargą Rusijos kultūrai ir menui, parodytume, kad nežabota ir nesuvokiama agresija gali būti stabdoma ne tik ekonominiais svertais, bet ir bent jau laikinai atmetant agresoriaus kultūrinį pasididžiavimą ir tuo aiškiai pasakant, jog humanistines idėjas skleidžiančiu menu ir kultūra neįmanoma užmaskuoti nei Ukrainoje rusų karių vykdomo genocido, nei vaikų prievartavimo tėvų akivaizdoje. Manome, kad už žudikų ir jiems vadovaujančių karo vadų veiksmus privalo atsakyti valstybė bei tauta, nes tie žudikai – jos dalis.“

„Nesiūlome daryti individualių išimčių“

Lietuvos meno kūrėjų asociacija prašo suburti forumą, kurio metu įvairioms visuomenės grupėms, tarp jų ir tautinėms bendrijoms, atstovaujančios organizacijos sutartų dėl embargo įgyvendinimo plano ir formų.

Kviečiame paskelbti embargą Rusijos kultūrai ir menui iki bus visiškai atkurtas 1994 m. Budapešto memorandumu numatytas Ukrainos žemių vientisumas.

„Nesiūlome daryti individualių išimčių, kad nekiltų cenzūros įspūdžio. Kviečiame embargą įgyvendinti sisteminiais sprendimais. Pritariame bendravimui su tais kūrėjais, kurie aiškiai ir nedviprasmiškai bei iškart pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą, tačiau be jų kūrybos sklaidos Lietuvoje, iki bus atšauktas šis embargas. Palaikome sumanymą pervadinti Vilniuje esantį Rusų dramos teatrą. Kviestume jį pavadinti Tautų teatru.“

Asociacija akcentavo, kad šis embargas nėra nukreiptas prieš konkrečius asmenis:

„Kviečiame paskelbti embargą Rusijos kultūrai ir menui iki bus visiškai atkurtas 1994 m. Budapešto memorandumu numatytas Ukrainos žemių vientisumas, išvestas paskutinis agresoriaus kareivis, su visa ginkluote, – iki to laiko, kai tarptautinio Tribunolo bus nustatyta, o agresoriaus prisiimta atsakomybė: nuo kada ir kaip Rusija mokės reparacijas Ukrainai, kada realiai įsigalios ir bus pradėtos vykdyti bausmės šio genocido organizatoriams ir vykdytojams. Ir tik tada, kai bus atlikti šie veiksmai, galėtume svarstyti embargo Rusijos kultūrai ir menui atšaukimą.“

„Antrojo pasaulinio karo metai buvo ne visai tinkamas laikas Sąjungininkų užnugaryje rengti Beethoveno koncertus, o dabartinis karas – ne pats tinkamiausias laikas statyti Čechovo pjeses. Visa tai prisiminsime, kai valstybė teroristė bus sutramdyta ir tikroji jos kultūra bus išmušta diktatoriams iš rankų kaip minkštosios galios įrankis“, – rašome atvirame laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas