Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 30 /16:32

„Lygaus reljefo“ problemos kaip nebūta: savivaldybė žada nedelsiant skelbti pirkimą Lukiškių „kalvelės“ statybai

„Sutarta, kad savivaldybė kartu su menininku nedelsdama pradeda rengti idėjos įgyvendinimo techninį projektą, organizuoja viešuosius pirkimus memorialo statybai“, – po sostinės mero Remigijaus Šimašiaus ir Lukiškių aikštės memorialo konkurso nugalėtojo Andriaus Labašausko susitikimo paskelbė savivaldybė.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Susitikime dalyvavo ir kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė, savivaldybės Miesto ūkio ir plėtros departamentų vadovai.

Antradienį Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis pareiškė, kad A.Labašausko siūlymas – į Gedimino prospektą orientuotas kalvos šlaitas – pažeidžia paveldosauginį reikalavimą – aikštė turi būti lygi.

15min koliažas/Andriaus Labašausko Lukiškių aikštės memorialo projektas
15min koliažas/Andriaus Labašausko Lukiškių aikštės memorialo projektas

KPD pranešime žiniasklaidai išdėstė galimus neatitikimo sprendinius – projekto organizatoriai „derina laimėjusio autoriaus projekto ypatumus su įgyvendinamu Lukiškių aikštės tvarkymo projektu“ arba patys kreipiasi į vertinimo tarybą, kad būtų persvarstytos aikštės vertingosios savybės.

„Tai yra jau teisės aktų taikymo klausimas, kurio savivaldybė neturi kompetencijos spręsti, todėl jį sprendžia specialiai sudaryta Vyriausybės darbo grupė“, – 15min teigia Vilniaus mero patarėjas viešiesiems ryšiams Aleksandras Zubriakovas.

Vyriausybės sudaryta darbo grupė skulptoriaus memorialo klausimą svarstys penktadienį.

A.Labašauskas, KPD išdėsčius poziciją dėl jo memorialo neatitikimo paveldosauginiams reikalavimams, buvo kitokios nuomonės.

„Bus suformuota kalva kaip išplėstinė skulptūrinė forma. Šiuo požiūriu projektas neprieštarauja kultūros paveldo dokumentams, – anksčiau sakė jis ir pridūrė, – sieksiu įgyvendinti savo idėją konsultuodamasis su ekspertais, taip pat kultūros paveldo specialistais.“

Nepritarimą KPD nuomonei ketvirtadienį išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš nemanau, kad tas memorialas, kuris yra nugalėtojas, jį bando prilyginti aikštės reljefo pakėlimui, tai du skirtingi dalykai – tai memorialas, statinys, kuris atspindi labai svarbų mūsų istorinį etapą, mūsų partizanų kovą, tas įprasminimas, mano nuomone bus tinkamas“, – interviu Žinių radijui sakė jis.

Memorialą šiemet sutvarkytoje ir neseniai atidarytoje Lukiškių aikštėje planuojama pastatyti kitąmet.

Konservatoriai ir toliau propaguoja „Vytį“

„Laisvės kario“ arba „Vyčio“, kuris ministerijos organizuotame konkurse užėmė antrąją vietą, šalininkai, vis dar neatsitraukia – parlamentarai konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis teigia kreipęsi į Seimo Valstybinės istorinės atminties komisiją ir Seimo Kultūros komitetą, prašydami, kad būtų imtasi veiksmų siekiant aikštėje įamžinti „valstybinei aikštei tinkamą Vyčio monumentą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Kadangi konkursas buvo imtas organizuoti jau po to, kai Seimas priėmė sprendimą Lukiškių aikštėje vykdyti Vyčio monumento statybas, organizuodama konkursą Kultūros ministerija, Vilniaus m. savivaldybė ir Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) savavališkai perėmė suverenias tautos galias. Gegužės 2 d. Seimas beveik vienbalsiai pritarė Vyčio paramos fondo organizuoto konkurso nugalėtojui, o kiek anksčiau atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa parodė, kad už Vyčio paminklą pasisakė net 76 proc. apklaustųjų“, – pranešime žiniasklaidai savo nuomonę dėsto L.Kasčiūnas.

A.Ažubalio nuomone, Kultūros ministerijos, sostinės savivaldybės ir ŠMC surengtas konkursas esą iš pat pradžių vyko nedemokratiškai, „kadangi surengtas ignoruojant Seimo ir visuomenės išreikštą valią, ir neskaidriai, nes balsavimo procedūra organizuota nepašalinus galimybių abejoti piliečių valia“. Jo įsitikinimu, memorialas neturėtų įkūnyti „abstrakčios meninės idėjos“.

Plačiau apie konkursą ir A.Labašausko projekto idėją galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant