Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Marijampolėje vyksianti „Kultūros savaitė“ džiugins nemokamais renginiais

Suvalkijos sostinėje rudenį praskaidrins profesionaliosios muzikos garsai. Rugsėjo 14–24 dienomis Marijampolėje vyks „Kultūros savaitė“, kurios metu penkiuose nemokamuose koncertuose skambės klasikinė muzika, taip pat vyks meistriškumo kursai moksleiviams. Renginių ciklą vainikuos koncertų akimirkas įamžinsianti fotomenininko Andriaus Burbos paroda.
Renginio organizatorių nuotr. / Marijus, Laura ir Kamilė
Marijus, Laura ir Kamilė

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

Šis pirmą kartą rengiamas festivalis skirtas ne tik populiarinti profesionalųjį meną ir didinti jo sklaidą bei prieinamumą, bet ir atkreipti dėmesį į iš Marijampolės apylinkių kilusių jaunųjų talentų – profesionalių klasikinės muzikos pasaulio atstovų – kartą.

Idėjos autoriai – tarptautinio pripažinimo sulaukę lietuviai

Visi trys „Kultūros savaitės“ idėjos autoriai, o kartu ir įgyvendintojai, yra kilę iš Marijampolės krašto ir jau pasiekę tarptautinio pripažinimo. Operos dainininkę Laurą Latvaitytę-Zaman (Berlynas, Vokietija) galima išvysti garsiausiose Vokietijos ir kitų šalių scenose, kamerinės muzikos rečitaliuose bei tarptautiniuose muzikos festivaliuose. Ji taip pat yra įkūrusi savo vardo labdaros ir paramos fondą, kurio tikslas – puoselėti klasikinio muzikos žanro tradicijas Marijampolėje. Šis fondas yra ir vienas „Kultūros savaitės“ rėmėjų.

„Festivalio idėja kur kas platesnė nei sugrąžinti po pasaulį pasklidusius marijampoliečius vienai momentinei akimirkai. Tiek aš, tiek ir Marius bei Kamilė projektu siekiame sukurti glaudesnį ryšį su gimtuoju miestu bei apskritai Lietuva. Tikime, kad tai tik pirmas žingsnis ilgalaikio kultūrinio bendradarbiavimo link“, – teigia Laura Latvaitytė-Zaman.

Renginio organizatorių nuort. / Laura Zaman
Renginio organizatorių nuort. / Laura Zaman

Dirigentas Marius Reklaitis (Kenterberis, Didžioji Britanija) yra Kento grafystės filharmonijos orkestro įkūrėjas, generalinis direktorius ir vyr. dirigentas. Jis taip pat vadovauja vienam jaunimo simfoniniam orkestrui bei chorui Didžiojoje Britanijoje, dėsto muziką. Pianistė Kamilė Zaveckaitė (Viena, Austrija) – kelių dešimčių tarptautinių konkursų laureatė, grojusi keliolikoje šalių, už nuopelnus Lietuvai du kartus įvertinta šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės.

Jaunieji muzikai pasakoja, kad pirminė renginio idėja dar prieš pandemiją kilo L.Latvaitytei-Zaman, planavusiai labdaros koncertą, siekiant surinkti papildomų lėšų Marijampolės kultūros centrui ir padėti įsigyti naują koncertinį fortepijoną. Tačiau netikėta pažintis su marijampoliečiais M.Reklaičiu bei Kamile Zaveckaite pirminę projekto idėją išaugino iki renginių ciklo „Kultūros savaitė“. Netrukus prie projekto prisijungė ir iš Marijampolės kilęs bei tarptautinį pripažinimą pelnęs fotomenininkas Andrius Burba.

„Žinoma, pandemija sukūrė ir tam tikrų iššūkių. „Kultūros savaitę“ jau teko kartą nukelti, ir tai šiek tiek pakoregavo atlikėjų sąrašą – suderinti visų galimybes dalyvauti vienu metu nėra lengva, ypač žinant, kad projekto idėjos autoriai gyvena svetur. Visgi džiaugiamės dalyvių susitelkimu ir gausiu rėmėjų sąrašu bei tuo, kad pavyks surengti net penkis koncertus“, – pasakoja K.Zaveckaitė.

Renginio organizatorių nuotr. / koncerto afiša
Renginio organizatorių nuotr. / koncerto afiša

Projektą „Kultūros savaitė“ parėmė Lietuvos Kultūros taryba ir Marijampolės savivaldybė, taip pat Kento grafystės filharmonija, Lauros Latvaitytės-Zaman labdaros ir paramos fondas, Marijampolės Zonta moterų klubas, Marijampolės meno mokykla, Šv. Cecilijos gimnazija, Brave Party, Grigeo ir Vilniaus Žvėryno odontologijos klinika, komunikacijos partneriai – „Kuras ir partneriai“.

„Kultūros savaitės“ programa

Rugsėjo 14 dieną „Kultūros savaitę“ Marijampolės kultūros centre pradės kamerinės vokalinės-instrumentinės muzikos koncertas „Gamta ir žmogus“: solistė L.Latvaitytė-Zaman, fortepijonu gros Giedrė Muralytė, fleita – Paulius Gefenas.

Koncerto metu ne tik skambės lietuvių, vokiečių ir britų vokalinė-instrumentinė muzika (R.Štrauso, G.F.Hendelio, B.Briteno, V.Bartulio ir A.Belazaro muzikiniai kūriniai), bet ir įvyks R.Mačiliūnaitės kompozicijos „Aspektai“, skirtos fleitai, pasaulinė premjera.

Rugsėjo 17, 18 ir 19 dienomis Marijampolės rajono miesteliuose – Igliaukoje, Liudvinave ir Sasnavoje skambės bene žinomiausio klasikinės muzikos kūrėjo V.A.Mocarto vokalinė, simfoninė ir fortepijoninė muzika. Koncertuos Kauno miesto simfoninis orkestras, fortepijonu gros K.Zaveckaitė, dainuos solistė L.Latvaitytė-Zaman, diriguos M.Reklaitis.

Rugsėjo 24 dieną Marijampolės kultūros centre vyks baigiamasis GALA koncertas. Kartu su M.Reklaičio diriguojamu Kauno miesto simfoniniu orkestru L.V.Betoveno, V.A.Mocarto ir Dž.Rosinio kūrinius atliks pianistė K.Zaveckaitė bei solistė L.Latvaitytė-Zaman.

Koncertą bus galima stebėti ne tik gyvai, bet ir 15min.

Renginio organizatorių nuotr. / koncerto afiša
Renginio organizatorių nuotr. / koncerto afiša

Rugsėjo 15 dieną Marijampolės muzikos mokykloje vyks meistriškumo kursai, skirti šios mokyklos ir Šv. Cecilijos gimnazijos auklėtiniams. Jų metu individualias pamokas ves solistė L.Latvaitytė Zaman, pianistė K.Zaveckaitė bei dirigentas M.Reklaitis.

Tikimės, pavyks pasiekti ir didesnių tikslų – pristatyti Marijampolę pasauliui bei pasaulį – Marijampolei.

Jau pasibaigus „Kultūros savaitės“ koncertinei programai vyks dar vienas festivalio renginys – fotomenininko A.Burbos paroda Marijampolės kultūros centre tema „Veidų ekspresija – Marijampolė pasaulyje, pasaulis Marijampolėje“. Šioje parodoje bus pristatytos festivalio metu užfiksuotos akimirkos.

„Į Marijampolės ,,Kultūros savaitės“ koncertus verta ateiti kiekvienam, kuris yra išsiilgęs kultūros nešamo gėrio, šviesos, nori vėl atrasti ramybės oazę ir gyvenimo džiaugsmą. Mes tikimės, kad šis projektas taps tradicija.

Viliamės ateityje mūsų regiono žmones supažindinti su kuo daugiau išeivijos menininkų – pasaulio marijampoliečių, Lietuvos menininkų bei kolektyvų. O tokiu būdu, tikimės, pavyks pasiekti ir didesnių tikslų – pristatyti Marijampolę pasauliui bei pasaulį – Marijampolei“, – sako M.Reklaitis.

„Kultūros savaitė“ vyks rugsėjo 14–24 dienomis Marijampolėje ir jos apylinkėse. Projektą organizuoja: Marijampolės kultūros centras, Lauros Latvaitytės-Zaman labdaros ir paramos fondas bei Kento grafystės filharmonija. Projekto svečiai: Kauno miesto simfoninis orkestras, meno daktarė pianistė-koncertmeisterė Giedrė Muralytė Eriksonė, fleitininkas Paulius Gefenas. Atsižvelgiant į pandeminius reikalavimus, „Kultūros savaitės“ gyvuose rengininiuose galima dalyvauti tik su Galimybių pasu.

TAIP PAT SKAITYKITE: 30+ rudens sezono renginių, kuriuose verta apsilankyti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas