Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 12

Marijampolės rajone aistros dėl kaimų likimo: 136 gyvenvietes nori ištrinti iš žemėlapio

Neseniai paskelbtas Marijampolės savivaldybės projektas sukėlė vietinių gyventojų bei istorikų pasipiktinimą. Planuojamas gyvenviečių ribų pertvarkymas, 136-ių retai arba visai neapgyvendintų gyvenviečių bei jų vietovardžių naikinimas. „Tai yra svarbi mūsų istorijos ir paveldo dalis, ir dabar tai paimti ir panaikinti. Noras viską padaryti, kad būtų biurokratiškai patogu, o visa kita? Demonstruoja požiūrį, kad istorija nesvarbi, kad paveldas nėra svarbus“, – teigė istorikas Valdemaras Klumbys.
Kaimo sodyba
Kaimo sodyba / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Zomčinės kaime yra žymaus Lietuvos pedagogo, vaikų literatūros rašytojo Anzelmo Matučio gimtinė. Čia XX amžiaus pradžioje, kai jis augo, gyveno beveik dvi dešimtys žmonių. Dabar kaimas turi vos vieną sodybą.

Šių metų rugsėjo mėnesį Marijampolės savivaldybės paskelbtame projekte yra numatytas savivaldybės teritorijoje gyvenamųjų vietovių ribų iš naujo nustatymas ir gyvenviečių pavadinimų keitimas.

Pagal jį Zomčinė ir kiti 135 kaimai turėjo išnykti iš žemėlapių ir būti sujungti su kitomis gyvenvietėmis. Tačiau vietiniai gyventojai apklausose išreiškė nepritarimą šiam pasiūlymui, todėl savivaldybė žada projekto planą keisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas