Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Miško uosto“ bendraįkūrėja Guoda Bardauskaitė: „Eksperimentas pagyventi mažame miestelyje virto kūrybiniu projektu prikelti Švenčionėlius naujam gyvenimui“

„Miško uostas“ – tai Švenčionėliuose įsikūrusi kūrybininkų bendruomenė, kurią šiuo metu sudaro daugiau nei 50 narių. Ši bendruomenė – pavyzdys, kaip kūrybinė veikla gali tapti sėkmingais projektais ir mažesniuose miesteliuose.
„Miško uostas“
„Miško uostas“ / Algirdo Bako nuotr.

„Pastebėjome, kad dauguma net nežino, kurioje žemėlapio vietoje reikia ieškoti Švenčionėlių. Patys patyrę šio miestelio privalumus, nusprendėme pasitelkdami kūrybą sukurti jam naują identitetą“,– pasakoja „Miško uosto“ bendraįkūrėja, architektė Guoda Bardauskaitė.

Asmeninio arch. nuotr./ iliustratorė Marija Tiurina.
Asmeninio arch. nuotr./ iliustratorė Marija Tiurina.

Elektroninės muzikos platforma „Symmetry“, gamtą pažinti kviečianti „Miško galerija“, alternatyvioje kultūrinėje erdvėje „Lentpjūvė“ organizuojami koncertai – tai tik keletas „Miško uosto“ projektų, į kuriuos įtraukiami menininkai iš užsienio.

„Mūsų bendruomenės branduolys sudarytas iš įvairių kūrybinių profesijų atstovų: architektų, vizualinės komunikacijos specialistų, fotografų, skulptorių. Visus juos vienija bendras tikslas – kūrybinėmis veiklomis atgaivinti Švenčionėlius“, – teigia G.Bardauskaitė.

Visus juos vienija bendras tikslas – kūrybinėmis veiklomis atgaivinti Švenčionėlius.

Architektė pasakoja, kad bendruomenę pavadinti „Miško uostu“ įkvėpė Švenčionėlių gamta: „Mūsų miestelis išsidėstęs palei Labanoro girią būtent taip, kaip uostai būna įsikūrę palei jūrą. Žavesio prideda ir tai, kad, žvelgiant iš Švenčionėlių, šalia esantis miškas atrodo tarsi dauboje, todėl matome pušų viršūnes ir jaučiamės tarsi būdami prie jūros.“

Kurti „Miško uoste“ gali ne tik dabartiniai bendruomenės nariai. Guoda tikina – jie yra atviri: „Priimame visus norinčiuosius tapti šio judėjimo dalimi. Ypač laukiame tų, kuriems Švenčionėliai yra artimi asmeniškai – čia gyvenančių, vasarojančių, dirbančių ar planuojančių čia įsikurti.“

Kūryba patikėjo rėmėjai ir investuotojai

„Miško uosto“ bendruomenės organizuojamas veiklas šiuo metu finansuoja ne tik Švenčionių rajono savivaldybė, bet ir Lietuvos kultūros taryba, privatūs investuotojai, vietos verslininkai.

„Vieni pirmųjų mūsų projektų – miško kino renginiai. Jų metu žiūrėdavome filmus, juos aptardavome. Tuomet sekė koncertai. Pirmuosiuose grojo bičiuliai, o dabar sulaukiame ir tarptautiniu mastu pripažintų grupių, kurių paklausyti susirenka gausi publika. Sėkmingai augti mums padeda ne tik įdomios projektų idėjos, bet ir valstybinių institucijų, privačių verslininkų parama“, – teigia G.Bardauskaitė.

Sėkmingai augti mums padeda ne tik įdomios projektų idėjos, bet ir valstybinių institucijų, privačių verslininkų parama.

Šiuo metu „Miško uostas“ imasi vis ambicingesnių projektų. G.Bardauskaitė labiausiai džiaugiasi meno rezidencija „Trainspotting“ ir bendradarbystės centru „Šiaurės stotis“.

„Neseniai dirbome su kūrėjais iš Islandijos – jie kartu su dviem lietuvių menininkais ir Švenčionėlių vaikais kūrė miestelio spalvinę paletę, kalbėjo, ką jiems reiškia šis miestelis. Išėjo labai gražus socialinis projektas, – „Trainspotting“ meno rezidencijoje įgyvendinamas veiklas pristato G.Bardauskaitė. – Taip pat labai džiaugiamės ir geležinkelio stoties pastate įkurtu bendradarbystės centru „Šiaurės stotis“. Jame laukiame nuotoliniu būdu dirbančių ir nuo miesto šurmulio pabėgti norinčių žmonių.“

Netikėta kelionė traukiniu padovanojo gyvenimo nuotykį

G.Bardauskaitė pasakoja, kad Švenčionėlius jai atrasti padėjo kolega, „Miško uosto“ įkūrėjas Šarūnas, per vieną kelionę traukiniu pro langą pamatęs jį pakerėjusį raudonų plytų Švenčionėlių geležinkelio stoties pastatą.

„Iššūkių nebijantis Šarūnas jau po mėnesio su žmona, o vėliau ir kitais bendraminčiais persikėlė gyventi į šį miestelį. Po kurio laiko prie jų prisijungiau ir aš. Jau šešerius metus džiaugiamės, kad tas traukinio sustojimas padovanojo galimybę pajusti gyvenimą Švenčionėlių ritmu“, – kalba G.Bardauskaitė.

Anot architektės, „Miško uosto“ bendruomenė padeda įveikti kūrybiniuose procesuose dažnai patiriamus sunkumus: „Palaikanti bendruomenė skatina nepaleisti idėjų kažkur pusiaukelėje. Patyrus gyvenimą bendruomenėje, kurią susikūrėme Švenčionėliuose, kitaip gyventi paprasčiausiai nebesinori.“

Kaip pradėti ar sėkmės link pasukti savo kūrybinę kelionę? Daugiau informacijos rasite ČIA.

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas