Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mistiška „Fluxus“ festivalio kulminacija: į Kauno parodos kalną užkopė beveik 10 tūkst. žmonių

Šį savaitgalį Kaune išties buvo galima pasijusti kaip kine: ryškiu neonu nusidažęs Parodos gatvės kalnas, į jį kopianti, keisčiausiais kostiumais pasidabinusi tūkstantinė minia ir viršuje laukusi fantasmagoriška scena su gigantiška Jurgio Mačiūno – Fluxus judėjimo pradininko – interpretacija. Taip atrodė jau tradicija tapusio, septintojo FLUXUS festivalio kulminacija, išlaisvinusi kauniečių ir miesto svečių vaizduotę.
Fluxus festivalis
Fluxus festivalis / Lino Žemgulio nuotr.

Nuo milžiniškų gandrų ar titaniškų kopūstų iki save už grotų įkalinusių ateivių, žmonių-televizorių, žmonių-angelų ir kitų lyg iš sapno nužengusių personažų – šeštadienio vakarą Kauną nuspalvino tūkstančiai fluksiškų būtybių.

Organizatorių teigimu, į parodos kalną šiemet kopė arti 10 tūkst. žmonių, persirengusių savo pačių kurtais kostiumais, į renginį atsigabenusių įvairius maketus ir plakatus, pavyzdžiui, „Grąžinkit telekomą!“. Visa ši minia atsiliepė į jau kasmetinį FLUXUS festivalio kvietimą atsiduoti fantazijai ir kūrybiškumui.

Kaip pasakoja viena iš renginio organizatorių, Kauno menininkų namų kultūros renginių prodiuserė Vaiva Marija Bružaitė, unikali kopimo atmosfera buvo pradėta kurti dalyviams dar besirenkant kalno apačioje.

Papėdėje žmones pasitiko gyvai per garsiakalbius skleidžiama žinia apie būsimą kelią – kvietimas patirti savo vaizduotės ir išjautimo vaisius.

„Vėliau dalyviai buvo pakviesti sekti į kalną kylančią, besisukančią spiralę, kopti į viršų ir į save. Kelyje juos stebino pasakinę atmosferą kuriantis, violetine spalva nusidažęs ir unikaliu garso takeliu alsuojantis parodos kalnas. Pasiekus tikslą, kopėjai išvydo šalia S.Dariaus ir S.Girėno paminklo esančioje aikštėje išdygusią sceną. Čia jų laukė elektroninės muzikos atlikėjo Palmės Žiedas pasirodymas ir ekrano viršuje iškilusi Jurgio Mačiūno interpretacija, besidžiaugianti dalyviais ir jų atsiskleidusiais vidiniais menininkais“, – sako V.M.Bružaitė.

Ji akcentuoja, kad šiemet FLUXUS organizatorius džiugino dar platesnis dalyvių spektras: renginyje pagausėjo šeimų su vaikais, aktyviau įsitraukė užsienio bendruomenės ir svečiai iš kitų miestų, taip pat išaugo ir renginio dalyvius stebėjusiųjų bei palaikiusiųjų būrys.

„Buvo be galo smagu matyti atsipalaidavusius, laisvai minioje besijaučiančius žmones, kuriuos suvienijo Fluxus judėjimas. Jau spėjome išgirsti atsiliepimų, gyrusių mistišką parodos kalno transformaciją, jo spalvas ir nepakartojamą patirtį.

Taip pat sulaukėme ypatingai daug klausimų dėl kopimą lydėjusios muzikos. Ją, kaip ir iki tol, kiekvienam festivaliui kuriame specialiai. Šį kartą autentišką garso takelį sukurti pakvietėme atlikėją Gabrielių Zapalskį. Visus susidomėjusius galime nudžiuginti – šis kūrinys artimiausiu metu išvys dienos šviesą ir bus prieinamas „Spotify“ platformoje“, – teigia renginio organizatorė.

Didelę reikšmę teikė ir procesui

Šiemet Kauno gyventojai ir svečiai buvo raginami įsitraukti į FLUXUS festivalio veiklas dar prieš finalinį renginio akordą – jau nuo trečiadienio: Kauno menininkų namuose buvo atidaryta tarptautinės platformos „Magic Carpets“ paroda „Pažaiskime Fluxus!“, veiksianti čia iki rugsėjo 28 d., dokumentinio filmo apie Jurgį Mačiūną „George: The Story of George Maciunas and Fluxus“ peržiūra, Dovilės Zubavičiūtės paskaita apie lietuvišką Fluxus istoriją, performatyvi Domo Raibio ekskursija „Padirbtas Brokeris“, interaktyvi Manto Kuginio prezentacija „Šelmiškas Fluxus gidas paprastam žmogui“ ar galimybė kavinėje „Bundu“ suvalgyti specialiai šiai progai sukurtą Fluxus bandelę.

Kopimo į kalną dieną fluksiškai nusiteikę dalyviai leidosi į interaktyvų nuotykį, žaidimą „Camino de Fluxus“, kurio metu keliavo po miestą, rinko žodžius, stengdamiesi aplankyti kuo daugiau skirtingų bendruomenių zonų, ir kūrė unikalius kostiumus.

V.M.Bružaitės teigimu, pasiteisinęs žaidimas jau dabar kelia nemenką iššūkį dėl kitų metų festivalio.

„Džiaugiamės, kad sprendimas inicijuoti žaidimą buvo sėkmingas, o formatas pasiteisino. Jame sudalyvavo daugybė žmonių, net lipančiųjų į kalną kostiumuose matėsi konkrečių akcentų, kurie bylojo apie jų apsilankymą „Camino de Fluxus“. Tiesa, teks gerai pasukti galvą, ką daryti kitąmet, kadangi kasmet siekiame iš naujo perkonstruoti FLUXUS festivalį ir surinkti jį iš naujo, kad nustebintume dalyvius bei pasiūlytume kitokių veiklų ir iniciatyvų“, – pasakoja viena iš renginio organizatorių.

Prieš septynerius metus Kaune prasidėjęs kaip nedidelis nuotykis, tikėjęsis suburti eksperimentavimo ir laisvumo dvasios pasiilgusius, šiandien FLUXUS festivalis yra viena didžiausių kiekvieną iš mūsų išlaisvinančių kūrybiškumo švenčių, kuri pritraukia tūkstančius žmonių ir bendruomenių iš visos Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas