Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Muzika iš Taivano nuties Kristupo festivalio tiltą tarp Vilniaus ir Merkinės

„Mes, taivaniečiai, norime padėkoti Lietuvai už palaikymą! Didžiulė pagarba už jūsų stiprybę būti savimi. Laisvė, demokratija ir žmogaus teisės yra vertybės, kurios vienija mūsų šalis“, – sako Lietuvos ir Taivano alijanso įkūrėjas Kenjiro Tzengas, rašoma organizatorių pranešime spaudai.
Muzika iš Taivano nuties Kristupo festivalio tiltą tarp Vilniaus ir Merkinės
Muzika iš Taivano nuties Kristupo festivalio tiltą tarp Vilniaus ir Merkinės / Mindaugo Černiausko nuotr.

Būtent jo pastangomis Lietuvoje, Kristupo festivalyje, šią savaitę rengiamas nemokamas taivaniečio baritono Haomingo Chano, lietuvių soprano Salomėjos Petronytės ir vargonininkės, festivalio „Sakralinių valandų“ meno vadovės, prof. Renatos Marcinkutės Lesieur koncertas.

Šiandien, rugpjūčio 6 dieną, šių muzikų pasirodymas vyks Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje, o rugpjūčio 7 dieną koncertas „Muzikiniai Taivano peizažai“, kuriame iškilus, pasaulio scenose dainuojantis menininkas atliks Antoníno Dvořáko, Tyzeno Hsiao, Rentaro Taki kūrinius, taip pat japonų meno dainą, rengiamas Merkinės Švč. Mergelės į dangų Ėmimo bažnyčioje.

Organizatorių nuotr./Hao Ming Chan
Organizatorių nuotr./Hao Ming Chan

„Nors mūsų šalys yra tolimos, jausmai ir temos – tos pačios. Tai – įrodymas, kad muzika neturi sienų, sujungia skirtingus kraštus, suartina žmones“, – teigia solistas H.Chanas.

„Mums atrodo, kad ilgametes tradicijas ir platų muzikos žanrų spektrą pristatančio Kristupo festivalio publika yra atvira naujovėms. Taigi, šį kartą dalysimės Rytų Azijos muzika su Lietuvos auditorija“, – sako K.Tzengas ir pasakoja, kad vargonų muzika Taivane yra gana populiari, čia juk egzistuoja stipri krikščionių bendruomenė. Nors taivaniečiai turi ir kitų tradicinių religinės muzikos atlikimo formų, vargonų muzika yra svarbi šalies meno bei religijos kraštovaizdyje.

Prieš atvykdamas į Lietuvą, koncerto organizatoriams baritonas H. Chanas išreiškė pageidavimą, kad koncertas vyktų ne tik Vilniuje, bet ir kokiame nors mažame Lietuvos miestelyje. „Pasirinkome Merkinę, matydami, kaip kultūrinis vyksmas atskleidžia vis naujus šio istoriškai nepaprastai turtingo miestelio rakursus. Koncertą surengti mums padėjo kultūros, laisvalaikio ir gastronomijos centras „Merkinės fabrikas“, – sako vargonininkė R.Marcinkutė Lesieur.

Modesto Endriuškos nuotr./Kristupo festivalis
Modesto Endriuškos nuotr./Kristupo festivalis

„Lietuvos istorijoje minimi klajokliai, nuo Baltijos jūros pasiekdavę Europą. Taivanas yra vandenynų klajoklių arba austronezijos kalbų kryžkelėje, tarp Eurazijos žemyno ir Ramiojo vandenyno. Lietuvos istorijoje – Lenkijos įtakos ir sovietų atmintis. Taivanas, atsižvelgiant į jo geografinę padėtį, patyrė Mongolijos, Olandijos ir Ispanijos (kai kurių vietovių pavadinimai vis dar susiję su šiais dviem), Portugalijos (todėl sala taip pat vadinama Formosa, o kur dar portugališka virtuvė), Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Japonijos ir JAV įtaką. Lietuva turi nepriklausomybę, yra oficialiai pripažinta tarptautinės bendruomenės; Taivanas dar ne“, – dviejų šalių istorinių jungčių ieško koncerto iniciatorius K.Tzengas.

Asmeninio archyvo nuotr./Salomėja Petronytė
Asmeninio archyvo nuotr./Salomėja Petronytė

Jis neabejoja, kad taivaniečiai turi daug ko pasimokyti iš lietuvių. Ypač kaip nedidelei tautai iškęsti didžiųjų patyčias. „Merkinės piliakalnis yra lietuvių atsparumo simbolis, jis neabejotinai jums nuolat primena, kaip svarbu suvokti savastį. Žinau, kad žydų istorija Merkinėje taip pat yra svarbi miestelio atminčiai. Taivaniečiai, kaip tarptautinės politikos našlaičiai, tikrai gali ir čia ieškoti įkvėpimo. Merkinė garsėja virtuve ir keramikos dirbiniais. Taivane mes taip pat didžiuojamės savo virtuve ir keramika. Būtų puiku ieškoti bendrų sąlyčio taškų ir pradėti keistis savo žiniomis“, – sako jis.

Jurgos Urbonaitės nuotr./Merkinė
Jurgos Urbonaitės nuotr./Merkinė

Kristupo festivalio ir Lietuvos ir Taivano aljanso rengiamas baritono H.Chano koncertas Vilniuje, Šv. Kazimiero bažnyčioje, – rugpjūčio 6 dieną. Rugpjūčio 7 dieną koncertas Merkinės Švč. Mergelės į dangų Ėmimo bažnyčioje.

Jubiliejinis Kristupo vasaros festivalis vyksta liepos 1–rugsėjo 18 dienomis Vilniaus Bernardinų parke, A.Mickevičiaus bibliotekos kieme, Šv. Kazimiero, Šv. Kotrynos ir Šv. Juozapo bažnyčiose. Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas