Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 28 /2020 10 29

Nauji renginių apribojimai paveiks teatrų veiklą: vieniems nuostolių sumos – milžiniškos, kiti atšaukia spektaklius

Trečiadienį Vyriausybė paskelbė naujus nutarimus, tarp kurių – apribojimai kultūriniams renginiams. 15min domisi, kokius nuostolius bei kitas problemas šiuo metu patiria kai kurie Lietuvos teatrai.
Teatras (asociatyvi nuotrauka)
Teatras (asociatyvi nuotrauka) / Vlah Dumitru nuotr./ Unsplash nuotr.

Kaip 15min rašė, trečiadienį nuspręsta, kad nuo spalio 30 dviem savaitėms uždraudžiami visi renginiai, išskyrus sporto ir kultūros, tačiau jų organizatoriai turės užtikrinti numatytas sąlygas – riboti žiūrovų skaičių, reikalauti dėvėti apsaugos priemones.

LNDT: auga tiesioginių premjerų transliacijų internetu pardavimai

Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) savo atsakymą pateikė raštu. Anot LNDT generalinio direktoriaus pavaduotojos Ievos Skaržinskaitės, „Atstumų laikymasis tarp žmonių yra vienas iš svarbiausių COVID pandemijos prevencinių veiksmų. Suprantame tokio reikalavimo svarbą, tačiau, žinoma, LNDT tai reiškia finansinius praradimus.“

„LNDT dėl vykstančios pastato rekonstrukcijos (t.y. neturėdamas savo erdvių spektakliams rodyti) ir numatydamas, jog apribojimai renginių organizavimui tęsis ne vieną mėnesį, iš anksto planavo mažiau spektaklių rodymų rudenio repertuare. Tačiau intensyviai ruošėmės premjeroms – jų rudenį suplanuotos net penkios – ir pirmieji pasiūlėme tiesiogines premjerų transliacijas internetu“, – rašė I.Skaržinskaitė.

„Lapkričio pradžioje, tikimės, jog įvyks Jono Vaitkaus režisuojama premjera „Didysis kelias“ Vilniaus kino klasteryje ir tiesioginė premjeros transliacija internetu. Kiti pakeitimai bus minimalūs. Žinoma, įgyvendinsime visus saugumo reikalavimus dėl žiūrovų susodinimo ir srautų reguliavimo“, – komentavo.

Į klausimą, ar jau daug žmonių grąžina bilietus, I.Skaržinskaitė atsako:

„Taip, dalis žmonių grąžina neįvykusių spektaklių bilietus nuo pandemijos pradžios, tačiau rudenį drastiško pokyčio nepastebime. Visų rudens premjerų bilietai buvo išpirkti, bet tai žinoma, tai yra kur kas mažesni skaičiai nei įprastai, nes žiūrovus turime susodinti laikantis saugių atstumų. Pastebime, kad ženkliai auga tiesioginių premjerų transliacijų internetu pardavimai.

Tikimės, kad ta nedidelė dalis žiūrovų, kuri dabar gali lankytis teatre dėl vietų ribojimų, ir toliau ateis į spektaklius – LNDT sieks maksimaliai užtikrinti savo žiūrovų saugumą – žiūrovų vietos bus išdėstytos saugiais atstumais, reguliuojami įeinančių ir išeinančių iš salės srautai, parūpinamos dezinfekcinės ir apsaugos priemonės.“

Atstovės žodžiais, šiuo metu LNDT kolektyve serga vienas asmuo, o saviizoliacijoje yra 13 asmenų.

D.Matvejevo nuotr./Lietuvos nacionalinis dramos teatras
D.Matvejevo nuotr./Lietuvos nacionalinis dramos teatras

LNOBT: neramina ir užsikrėtusiųjų skaičius

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Jonas Sakalauskas teigia, kad stengsis parodyti visus kūrinius, numatytus repertuare. „Mūsų visų laukia nelengvas laikas ir puikiai suprantame esamą situaciją. Iš esmės, nuostatai keičiasi kasdien ir nesu pasiryžęs prognozuoti, kaip viskas vyks kitą savaitę“, – teigė jis.

„Natūralu, kad iškyla nemažai problemų. Pavyzdžiui, pagal naujus apribojimus, žiūrovų galime sutalpinti <...> tris kartus mažiau. Dalykas, su kuriuo pirmiausia susidursime, yra finansiniai praradimai, nes spektaklis yra tai, iš ko mes uždirbame“, – pasakojo.

J.Sakalauską taip pat neramina ir užsikrėtusiųjų skaičius. „Įgyvendinant repertuarą, dalis kolektyvo iškrenta, nes turi izoliuotis, – teigė jis. – Šiuo metu sprendžiame, ką daryti, tačiau kiekvienas atvejis yra vis kitoks. Kol kas didžiąją dalį spektaklių mums pavyko parodyti ir tikimės, kad toliau pavyks tą padaryti.“

Anot jo, labiau nei žiūrovų srautų apribojimai problemų sukelia atlikėjų susirgimai bei saviizoliacijos atvejai. Šiuo metu įstaigoje užsikrėtė vienas LNOBT darbuotojas bei puse etato besidarbuojantis asmuo, o saviizoliacijoje yra 12 žmonių.

Kadangi tarp nurodymų teigiama, jog vienam renginio lankytojui turės būti skiriama 10 kv. metrų, 15min teiravosi, ar visi bilietus įsigiję asmenys turės galimybę pamatyti spektaklį.

Pasak pašnekovo, LNOBT bilietų pardavimo skaičius ir taip yra ribojamas, tad didelio skirtumo šis nurodymas nepadarys. Vis dėlto, daliai žmonių teks perkelti savo suplanuotą apsilankymą renginyje, svarstyti kito spektaklio peržiūrą arba grąžinti bilietus, teigė J.Sakalauskas.

Jo teigimu, pagal tai, kiek šiuo metu yra įsigyta bilietų, nauji reikalavimai didelės įtakos neturi. „Reikia turėti omeny, kad LNOBT turi turbūt didžiausią salę su daug įėjimų bei sėdimų vietų. Šioje situacijoje mums tai leidžia rodyti spektaklius, suteikiant saugų atstumą, – sakė vadovas. – Be to, žmonės dažniausiai ateina ne po vieną, o šeimomis, po du. Jeigu visi ateitų po vieną, tai mes sutalpintume ne daugiau nei 150 arba 100 žiūrovų.“

Kalbant apie bilietus, žmonės šiuo klausimu kreipiasi jau nuo kovo. J.Sakalausko teigimu, kai kurie keičia į dovanų kuponus, tiesiog neateina į spektaklį, o kai kurie prašo grąžinti pinigus.

Vadovas sako, kad didžiausia problema yra laikas, per kurį teatras gali sumokėti, nes šiuo metu visų įstaigų finansinės galimybės atiduoti pinigus kelia sunkumų. Tačiau ne tik dėl stokos, bet ir dėl kitų įvairių administracinių funkcijų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jonas Sakalauskas

VMT: kol kas stebi situaciją

„Kadangi renginiai neribojami, mes tiesiog laikomės visų įmanomų rekomendacijų – atstumų laikymosi, kaukių dėvėjimo, rankų dezinfekavimo, – pasakojo Vilniaus mažojo teatro (VMT) vadovė Daiva Baltūsytė-Len. – Kol kas rodome spektaklius.“

VMT salės nėra didelės, kaip bus tvarkomasi su 10 kv. metrų atstumo nurodymu? „Pas mus salėje yra 220 vietų, tai apie 100 žmonių galime sutalpinti“, – sakė ji.

Kalbant apie nuostolius, D.Baltūsytė-Len pažymėjo, kad ir pardavimai šiuo metu nėra dideli:

„Žiūrėsime į lapkričio spektaklių pardavimus, nes į vienus spektaklius eina labiau, o į kitus šiek tiek mažiau. Tačiau turime ir kitų situacijų, kai tam tikri samdomi darbuotojai yra saviizoliacijoje. Tad šiuo metu reaguojame į visas situacijas, verčiančias imtis tam tikrų veiksmų.“

Šiuo metu VMT sergančiųjų nėra, o saviizoliacijoje 2 laisvai samdomi asmenys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Baltūsytė-Len
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Baltūsytė-Len

Juozo Miltinio dramos teatras: nuostolių sumos bus milžiniškos

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro situaciją komentavo vadovas Antanas Venckus.

Anot jo, sprendimas, jog vienam žiūrovui turėtų būti skiriamas 10 kv. metrų plotas, sukels labai didelių nuostolių: „Kadangi po rekonstrukcijos mes dar nesame atidarę didžiosios salės, mažose erdvėse negalime nieko rodyti, nes tai labai nuostolinga.“ Anot jo, šis konkretus sprendimas yra perteklinis ir reiškia veiklos stabdymą.

Beje, spalio 23 dieną buvo pranešta, jog šioje įstaigoje buvo nustatytas vienas atvejis bei saviizoliavosi 26 darbuotojai. A.Venckus sakė, kad dabar naujų atvejų neatsirado.

Vilmanto Dambrausko nuotr./Antanas Venckus. Vilmantas Dambrauskas. Albumas „Mano miesto portretai“
Vilmanto Dambrausko nuotr./Antanas Venckus. Vilmantas Dambrauskas. Albumas „Mano miesto portretai“

Klaipėdos dramos teatras nutraukia spektaklius

Klaipėdos dramos teatras laikotarpiui, kai bus taikomi apribojimai, spektaklių rodymą nutraukia, pranešė įstaigos vadovo pavaduotoja teisės ir bendriesiems klausimams Asta Monstavičienė.

„Iš Kultūros ministerijos gavome nurodymą ir nusprendėme, jog nesugebėsime išlaikyti 2 metrų atstumo į visas puses“, – teigė ji.

Stengiamės laikytis nurodymų ir nesukelti papildomo diskomforto.

Gali būti, kad Klaipėdos dramos teatras neturės galimybių perkelti spektaklių, nes jiems nėra aišku, kuriam laikui jie bus atidėti. A.Monstavičienė taip pat sutiko, jog nuostolių teatras patirs, tačiau juos įvardyti galės praėjus kuriam laikui.

Ar teatras nemano, kad spendimas pernelyg griežtas? „Reikalavimai yra nustatyti ir mūsų steigėjas yra Kultūros ministerija ir neturime didelių galimybių prieštarauti. Tiesiog stengiamės laikytis nurodymų ir nesukelti papildomo diskomforto. Svarbiausias mums yra žiūrovas“, – pažymėjo ji.

Pašnekovė įvardijo dar vieną problemą. „Pas mus spektakliai atkelti iš balandžio, kada bilietai buvo išparduoti pilnoms salėms“, – kalbėjo. Po pirmųjų reikalavimų žiūrovų, galinčių dalyvauti spektaklyje, skaičius sumažėjo per pusę, o po šių – dar trečdaliu. Anot Klaipėdos dramos teatro atstovės, nenorėdami sudaryti papildomo diskomforto žiūrovams, šiam laikui jie spektaklius tiesiog atšaukė.

Teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras pradėjo 85-ąjį sezoną
Teatro nuotr./Klaipėdos dramos teatras pradėjo 85-ąjį sezoną

Filharmonija: vėl grimztame į nuostolius

Lietuvos nacionalinė filharmonijos (LNF) generalinė direktorė Rūta Prusevičienė pabrėžė, kad jų įstaiga jau nuo kovo 13 dienos patyrė labai daug nuostolių. Tačiau dalis šių pinigų buvo kompensuota Kultūros ministerijos.

„Dabar mes vėl grimztame į tolesnius didžiulius nuostolius. Šis ribojimas suponuoja tai, kad salėje galima aptarnauti tik 200 klausytojų, kai joje telpa 700 žmonių, o kitose kolegų įstaigose 1000 ir daugiau, – komentavo ji. – Vadinasi, pajamos mažės 5 kartus, kai išlaidų patiriame ir dėl apsauginių priemonių pirkimo, papildomo lankytojų aptarnavimo, nuolatinės patalpų dezinfekcijos.“

„Tačiau mes suprantame, kad visi esame šios situacijos įkaitai ir turime labai solidariai veikti, – tęsė R.Prusevičienė. – Konsultuojamės ir tarpusavyje, ir su Kultūros ministerija, ir Visuomenės sveikatos centru.“

Jos nuomone, kol kas, lyginant su kitomis pasaulio valstybėmis, LNF pavyko surengti nemažai renginių. „Kultūros sezonas Lietuvoje buvo intensyvus“, – sakė ji.

Paklausus, ar šiuo metu įstaigoje esama susirgusių, pašnekovė teigė, jog susirgo 2 žmonės, o su jais kontaktavę asmenys – saviizoliacijoje.

Pasak jos, į koncertus atėję žmonės pasakojo, jog LNF renginiuose jaučiasi saugiai. „Dauguma pasirodymų organizuojami be pertraukos, nuotoliai per dvi kėdes jau buvo taikomi ir anksčiau“, – sakė ji ir pridūrė, kad tarp žiūrovų atvejų dar nėra buvę.

Vadovė pažymėjo, jog iš žiūrovų jaučiamas didelis solidarumas, tačiau vis tiek pasitaiko, jog kai kurie į situaciją reaguoja neadekvačiai. „[J]eigu mes persodinome juos į kitą eilę, nes pasikeitė atstumai, jie piktinasi, jog turi sėdėti pusmetriu toliau. Tačiau tokių atvejų labai mažai“, – pažymėjo.

Kalbant apie tai, kaip LNF generalinė direktorė vertina naujuosius apribojimus, ji pasakojo: „Kai pavasarį buvo paskelbtas griežtas karantinas, jautėmės užtikrinčiau, nes visas pasaulis ieškojo išeičių ir tarėsi, kaip organizuoti renginius <...>. Tačiau dabar jaučiamas didesnis pasimetimas, nes mes iki naujųjų metų, o gal net iki pavasario, esame paskelbę savo renginių sezonus. Perkvalifikuoti juos, sumažinti auditorijos užimtumą, perkelti klausytojus į vėlesnius renginius yra labai sudėtinga.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Prusevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rūta Prusevičienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas